Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Adversarii de pe ring: R.…

Adversarii de pe ring: R. Moldova vs Federația Rusă

Marți, 18 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că l-a chemat la Chișinău pe Andrei Neguță, Ambasadorul R. Moldova la Moscova.

„În legătură cu mai multe cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din R. Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri, MAEIE a decis chemarea la Chişinău pentru consultări a Ambasadorului Andrei Neguţă”, explică MAEIE.

În comunicatul oficial se mai spune că ambasadorul Neguţă este chemat la Chișinău pe o durată nedeterminată. „În cadrul discuţiilor, urmează a fi examinate căile de depăşire a situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”, subliniază sursa citată.

ZdG a încercat să afle mai multe detalii, privind această decizie a MAEIE, dar reprezentanții ministerului au refuzat să ne spună la ce cazuri de intimidare s-au referit și cum va fi gestionată Ambasada R. Moldova la Moscova, atâta timp cât acolo nu va fi ambasadorul Neguță.

Cazurile de intimidare

„Pe durata ultimilor ani, au apărut mai multe situații neplăcute când reprezentanții Ministerului de Interne a R. Moldova care ajungeau la aeroporul de la Moscova au fost reținuți și percheziționați. Sigur că la aceasta se mai adaugă și știrea scandaloasă cum că ar fi fost intentat un dosar penal împotriva lui Vlad Plahotniuc. Însă, el nu ocupă nicio funcție oficială în stat”, susține analistul politic, Oazu Nantoi.

Amintim că, la 6 decembrie, portalul rosbalt.ru a publicat informația potrivit căreia Comitetul de anchetă al Federației Ruse i-ar fi înaintat învinuire de omor președintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în acest sens fiind depusă o cerere de arest. Contactat de ZdG, Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat a negat informația, spunând că ar fi vorba de o farsă care are drept scop intimidarea liderului partidului. „Cel mai probabil că este una din nenumăratele farse care au loc în ultima perioadă și atacuri la adresa peședintelui democrat din R. Moldova. Trebuie să remarcăm că în ultimul an au existat mai multe încercări de a fi inițiate dosare în Federația Rusă în adresa mai multor reprezentanți ai guvernării, acțiuni pe care R. Moldova le-a denunțat politic. În opinia noastră tratăm astfel de acțiuni strict ca metode de șantaj politic”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al PDM-ului.

Un „scenariu” special pentru Rusia

„Vedem că, în ultimul timp, au loc niște gesturi fără precedent în relația dintre R. Moldova și Federația Rusia. De exemplu: declararea lui Dmitri Rogozin – persona non grata, expulzarea celor cinci pseudo-diplomați ruși, încercările de a interzice propaganda rusească (dacă sincer nu știu când va fi realizat acest lucru) etc. Această chemare a Ambasadorului este o încercare de a demonstra că R. Moldova nu acceptă asemenea atitudini. Totodată, acest gest se încadrează în scenariul de a demonstra Rusiei că un oarecare Igor Dodon este un nimeni”, spune analistul politic.

Decizia MAEIE de chemare a Ambasadorului Neguță l-a nemulțumit pe șeful statului, Igor Dodon. „Practic, aceasta (decizie, n.r.) înseamnă oprirea pentru o perioadă nedeterminată a relațiilor diplomatice cu principalul nostru partener strategic – Federația Rusă”, a declarat Dodon. El afirmă că această acțiune vine înaintea vizitei sale planificate la Moscova, la invitația lui Putin.

„Despre ce îmbunătățiri sau înrăutățiri poate fi vorba? Să nu uităm că Federația Rusă este singura țară care ocupă un teritoriu din R. Moldova și încalcă suveratitatea teritorială a R. Moldova”, adaugă Oazu Nantoi.

Ambasadorul – apropiat al președintelui

Amintim că, la începutul lunii martie, Dumitru Braghiș, Ambasadorul de atunci al R. Moldova la Moscova, a fost rechemat din funcție, ca să fie înlocuit de deputatul socialist Andrei Neguță, fără ca cineva să explice de ce a fost luată această decizie.

Însă, această „schimbare de piese” și înaintare a lui Neguță drept candidat la funcția de Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, a fost salutată de către vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Acesta a publicat pe pagina sa de Twitter un comentariu în care scria că îl cunoaște personal pe Andrei Neguță din perioada când au activat împreună în calitate de conducători ai delegațiilor parlamentare naționale în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și îl califica drept „un om și un partener serios”.

După două zile de la anunțul făcut de MAEIE, la 20 decembrie, Igor Dodon s-a întâlnit cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin. „Am exprimat îngrijorare față de degradarea relaţiilor diplomatice moldo-ruse, survenită în urma acţiunilor majorității parlamentare pe parcursul întregului an, care au fost îndreptate spre crearea discordiei între ambele state şi ruperea definitivă a contactelor cu Federaţia Rusă. Sînt convins că există modalităţi de a evita periclitarea de mai departe a relaţiilor dintre R. Moldova și Federația Rusă şi de a trece la o cooperare bilaterală plenară”, a scris pe o rețea  de socializare șeful statului. Totodată, el a menționat că la întrevederea de astăzi a fost prezent și Andrei Neguță.

Andrei Neguță a fost ambasador al R. Moldova la Moscova din 29 mai 2009 până la 25 aprilie 2012, când a fost rechemat din funcție după ce, în cadrul unui interviu, a declarat că retragerea militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol R. Moldova şi întreaga regiune. Până în septembrie 2014, Neguță a fost membru al Partidului Comuniștilor din R. Moldova, însă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, a candidat la funcția de deputat de pe poziția a 5-a din lista PSRM-ului. Din decembrie 2016, acesta ocupa și funcția de consilier al președintelui Igor Dodon în domeniul politicii externe.