Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Abuzurile din rmn în 50…

Abuzurile din rmn în 50 de pagini

Astăzi, la Tiraspol, este lansat primul raport internaţional cu privire la drepturile omului în regiune. Thomas Hammarberg, expert ONU privind drepturile omului în regiunea transnistreană a R. Moldova, va prezenta raportul realizat în urma celor trei misiuni de documentare în regiune pe parcursul anului 2012. Expertul va prezenta şi la Chişinău concluziile şi recomandările sale privind acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în Transnistria.

Astăzi, la City Club din Tiraspol, va avea loc o manifestare unică în istoria regiunii transnistrene. Drepturile fundamentale civile, culturale, economice, politice şi sociale ale oamenilor din stânga Nistrului vor fi explicate aşa cum au fost văzute cu adevărat de către un expert cu experienţă internaţională de decenii.

Raportul lui Hammarberg are circa 50 de pagini şi include numeroase fapte şi istorii umane pe care le-a colectat pe parcursul celor trei misiuni ale sale în această zonă. Expertul s-a aflat în Transnistria 25 de zile, vizitând închisori, secţii de poliţie, spitale de psihiatrie, ONG-uri, şcoli şi alte instituţii.

Pe parcursul celor trei misiuni ale sale, el s-a întâlnit cu cele mai importante autorităţi de la Chişinău, dar şi cu lideri ai regiunii transnistrene. Raportul va fi prezentat şi liderilor de la Chişinău şi Tiraspol. Anterior, preşedintele Nicolae Timofti a apreciat misiunea lui Hammarbeg, declarând că “Regimul secesionist de la Tiraspol, care este menţinut prin prezenţa ilegală a unei armate străine pe teritoriul R. Moldova, încalcă practic toate drepturile prevăzute de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului”.

Ion Manole, expert în cadrul Promo-lex, consideră că rezolvarea problemelor în Transnistria e mai mult de natură juridica decât politică. “E o greşeală că, până acum, încercările de a soluţiona problemele oamenilor din zonă s-au axat doar pe domeniul politic, nu pe cel juridic. Oamenii politici sunt diferiţi, cu standarde diferite. Pe când standardul juridic este unic. Instrumentele juridice ar putea şi trebuie să schimbe accentele şi să responsabilizeze actorii”.

Una dintre îngrijorările majore ale expertului ONU ţine de starea sistemului de drept din zonă. «Eu consider că sistemul justiţiei penale trebuie revizuit. Am auzit opinii multiple privind pronunţarea unor sentinţe excesiv de lungi, care urmează după perioade îndelungate de detenţie  înainte ca persoana să fie găsită vinovată. Am fost, de asemenea, informat că, acuzaţiile penale fiind înaintate, achitările au loc foarte rar. Aparent, sentinţele îndelungate sunt aplicate chiar şi în cazurile cu impact social minor. Aceste practici nu afectează doar persoana condamnată, dar şi membrii familiei sale, inclusiv persoanele în etate şi copiii. Deţinuţii, familiile lor, dar şi unii funcţionari publici au descris dauna ireparabilă atât pentru persoane aparte, cât şi pentru societate în general, cauzată de un sistem excesiv de punitiv, care nu este suficient de direcţionat spre reabilitare şi reintegrare”, explică Hammarberg.

Raportul său va prezenta concluzii şi recomandări pe încălcările drepturilor omului în cadrul sistemului de justiţie, dar nu numai. Situaţia şcolilor cu predare în limba română, dreptul la educaţie, dar şi violenţa domestică sau discriminarea pe principiul de gen, statut social, etnie – îşi au locul în acest raport.

Hammarberg a remarcat şi efortul organizaţiilor neguvernamentale în regiunea transnistreană, care au făcut ca multe dintre drepturile încălcate să devină cunoscute. “Sunt impresionat de devotamentul societăţii civile în Transnistria, nu prea numeroasă, dar activă”.

Astăzi, atât societatea civilă din regiunea transnistreană, cât şi cea din Moldova aşteaptă nu doar prezentarea raportului, ci, în special, a recomandărilor.

„Sper că raportul nu se va limita doar la constatări, ci în mod special la soluţii care vor ajuta oamenii din zonă să simtă că drepturile le sunt respectate. Deocamdată, instrumentarul juridic existent le oferă oamenilor posibilitatea să îşi apere drepturile la CtEDO, dar pentru asta e nevoie de ani. Există însă cazuri, cum ar fi Eriomenco, Coliban, Bejan, care chiar acum au nevoie de intervenţie, nu peste ani de zile, timp în care situaţia lor ar deveni şi mai complicată. Ar fi tardiv ca, abia atunci, să fie recompensate nişte leziuni comise de-a lungul mai multor ani. Vrem ca, după acest raport, avocaţii, reprezentanţii societăţii civile să aibă acces la instituţiile în care sunt semnalate încălcări ale drepturilor omului”, a conchis Manole.

Misiunea lui Hammarberg este o urmare a vizitei Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, în R. Moldova, în noiembrie 2011, care a efectuat o vizită şi în regiunea transnistreană. Thomas Hammarberg are o experienţă complexă în domeniul drepturilor omului. Fost Reprezentant Special al ex-Secretarului General ONU, Kofi Annan, pentru drepturile omului, fost Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, fost Secretar General al Centrului Internaţional Olof Palme din Stockholm, al organizaţiei “Salvaţi Copiii” din Suedia, al Amnesty International, acum a avut posibilitatea să exploreze problemele complexe ale drepturilor locuitorilor din Transnistria.

Alina RADU