7 aprilie NU se uită

Primăria municipiul Chişinău s-a transformat, miercuri,  într-un cabinet de consiliere psihologică, iar primarul Dorin Chirtoacă, într-un veritabil psiholog. Zeci de tineri, abuzaţi după evenimentele din 7 aprilie, şi-au deschis sufletul în faţa reprezentanţilor Primăriei. Au ieşit la iveală frustrări, nedreptăţi, ilegalităţi şi nepăsare.

Miercuri, 23 martie, la 14.00, tinerii care au avut de suferit după evenimentele din 7 aprilie 2009 au avut o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei. Au fost prezenţi  câteva zeci de tineri dintre cei care au fost maltrataţi în acele zile. Au existat persoane care, de frica camerelor de luat vederi, au evitat să intre în sală, persoane care nu au venit pentru că au probleme de sănătate, pentru că au renunţat, persoane care sunt plecate din Moldova sau care au avut la acea oră procese de judecată.

Psihologul Chirtoacă

„Pentru ca adevărul să iasă la suprafaţă, trebuie să vorbiţi deschis”, i-a îndemnat Chirtoacă pe tinerii prezenţi în sală. „Ştiu că, în afară de câteva persoane, care pot fi numărate pe degete, cazurile celorlalţi nu au fost soluţionate. Cei care au maltratat au rămas în funcţii, iar unora le-au fost oferite grade mai înalte. Trebuie să luptăm până la capăt pentru adevăr. O generaţie întreagă va avea de suferit dacă nu se va face dreptate în cazul 7 aprilie”, a menţionat Chirtoacă.
Ludmila Popovici, directoarea Centrului „Memoria”, i-a îndemnat pe tineri să nu renunţe în lupta pentru dreptate. „Trebuie să aveţi răbdare şi să mergeţi la control periodic, pentru că persoanele care sunt maltratate au nevoie de îngrijire. Voi nu trebuie să lăsaţi lucrurile aşa cum sunt, pentru că, peste ani, sechelele tratamentului la care aţi fost supuşi, vor reapărea”, le-a transmis Popovici tinerilor care, la rândul lor, au mulţumit personalului Centrului pentru ajutor şi pentru că „au fost singurii care i-au ajutat”.

Au obosit să lupte

Cei câţiva zeci de tineri veniţi la întâlnire şi care au decis să-şi spună necazurile au afirmat că s-au săturat să umble prin instanţe fără vreun rezultat. „Toţi ne-au promis ajutor, dar nu am primit de la nimeni nimic. Nu avem susţinere şi ne este greu să mai luptăm”, s-a plâns Radu Banari.

„E un an de când mă judec, iar dosarul meu nu s-a finalizat. Mă prezint săptămânal la procese şi din această cauză nici nu pot să muncesc, respectiv, nu am nici bani ca să mă întreţin. Am renunţat şi la şcoală. Am fost încurajaţi să mergem în judecată, dar acolo ne-am lovit de un sistem criminal”, a precizat Sergiu Creţu.

„Mie mi s-a dat un an condiţionat pentru că am luat o tastatură de acolo. Acel dosar s-a încheiat. Acum mă lupt cu poliţiştii care m-au bătut iar dosarul se tărăgănează. Încă nu este o decizie a primei instanţe”, ne-a spus Liviu Moroi, victimă a evenimentelor din 7 aprilie.

Punctul pe “i”

Teodor Cârnaţ, avocatul lui Damian Hâncu, a enumerat cele mai importante probleme din dosarele “7 aprilie”. “Procuratura municipală a trimis dosarele în instanţe fără a identifica poliţiştii care au aplicat tortura. Procuratura municipală a mimat investigarea cazurilor, deşi a avut posibilităţi reale să identifice poliţiştii torţionari. Asta va duce la achitarea unor poliţişti vinovaţi. Tinerii se tem să depună declaraţii, iar în judecată sunt trimişi ofiţeri simpli, care sunt doar nişte ţapi ispăşitori. Totodată, procesele se tergiversează şi se mizează pe faptul că părţile vătămate îşi vor pierde interesul pentru proces”, a punctat Cârnaţ.

Concluzia zilei a venit din partea lui Victor Boboc,  tatăl lui Valeriu, singurul tânăr recunscut oficial de procuratură ca fiind ucis în urma evenimentelor din 7 aprilie. „Să nu uităm niciodată evenimentele din 7 aprilie, pentru că de ele se leagă schimbarea din R. Moldova. Avem un viitor democratic datorită acestor băieţi, dar şi datorită celor care au murit, pentru că nu a fost doar unul”, a precizat Victor Boboc. „Până la urmă, în dosarul fiului meu, poate cineva va fi pedepsit condiţionat. Totuşi, eu sunt sigur că fiecare îşi va primi la timpul său pedeapsa pe care o merită, dar nu de la judecători”, a conchis tatăl lui Valeriu Boboc.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. DECAPITARE

  Dosarul 7 Aprilie 2009: nu e nici un mister: a fost o provocare KGB comunista, care a profitat de tinerii patrioti moldoveni care au iesit in strada sa protesteze contra comunistilor. KGB cu banditii SAI dela Tiraspol, mascati, au deturnat miscarea tinerilor, pt. a provoca dezordine.Iar pâna cum nu s-au prins criminalii pentru ca nu se doreste acest lucru Puterii. Si care e puterea actuala? Alianta -2. Deci acolo mai sunt unii politicieni rovocatori implicati in aceste dezordini dela 7 Aprilie SI care sunt AGENTI KGB si ei nu doresc ca populatia sa afle adevarul, caci vor fi trimisi la puscarie. E simplu ca Buna ziua ! Falsii profeti !

  Mai rau este si faptul ca toate acestea fac parte dintr-un plan diabolic KGB de distrugere a intelectualitatii patriotice moldave.
  – In Iulie 2009 moare activistul si patriotul Andrei Vartic la 61 de ani. Cica de «boala la ficat»,
  altfel zis otravit de agentii KGB inca din ianuarie 2009 cand avusese o operatie la spital.
  -Nu va par prea multe coincidente, toate aceste «decese» la comanda ?
  – Ianuarie 2009- poetul Grigore Vieru
  – Nov. 2009 — studentul patriot Andrei Savciuc dela Bucuresti
  – Dec. 2010 – sculptorul Tudor Buraga si sotia lui Dora.
  – Martie 2011 — cântaretul Vlad Gheorghelas

  ESTE PLANUL KGB OMON DE LICHIDARE A FLOAREI ELITEI MOLDAVE SI SA FIE NIMICITA IDEEA DE ROMANIA MARE !

 2. Vasile

  7 aprilie e istorie, dacă vreţi să ştiţi revoluţia de la Timişoara nici azi nu are lămurire.Eu cred că la toţi participanţii evenimentelor din 7 aprilie trebue de dat cîte o legitimaţie şi să fie egalaţi cu veteranii de război.

 3. weber

  in “revolitia de la timisoara” a fost condamnat un general… a dat duba apoi,dar nu e relevant.si acolo comunistii au avut ultimul cuvant…

 4. costel

  E SIMPLU ,EATE O VORBA LA ROMANI ,BATE CIOBANUL CA OILE FUG, ASTA AU FACUT SI FAC RUSI IN BASARABIA AU ELIMINAT TOATA ELITA INTELECTUALA ROMANESCA PRIN DEPORTATI CRIME SI TORTURI,DESTEPATATE ROMANE, AFARA CU OCUPANTUL RUS

 5. DURAS

  BLOG STAVILA VIA UNIMEDIA

  Primarul Nicolae Costin a fost omorât
  cu cesiu radioactiv ?

  http://blog.nistru-prut.info/?p=2232#comment-7508

  john connor spune:
  27 martie 2011 la 2:32

  UN FOST KGB-st,CHISINAUIAN, (care in afara serviciului iubea paharelul) TIMP DE CITIVA ANI A POVESTIT DESPRE MULTE CRIME INFAPTUITE IPOTRIVA PATRIOTILOR DIN CAPITALA. ACUM CITIVA ANI CIND DEPARTAMENTUL DE LICHIDARE AU AFLAT SURSA DE SCURGERE A INFORMATIILOR SECRETE SI IN URMA HOTARIRILOR PRIMITE A FOST LICHIDAT LUCRATORUL LOR SI UN COLEG DE-AL SAU DE PAHAR. IN SCURT TIMP SA AFLAT CA DESPRE SECRETELE ACELUI-A STIU MAI MULTI… UNII DINTRE EI AR VREA SA SPUNA CE STIU, DAR AU FRICA DE CEI DIN SIS MODOVENESC, INTREBAREA E, UNDE AR PUTEA SA SE PLINGA ACELE PERSOANE, DEOARECE ESTE VORBA DE 19 PERSOANE LICHIDATE IN PERIOADA ULTIMILOR …. ANI???

 6. matasaru2004

  despre ce m poate fi vorba , dupa ce calaii nostri au fost reangajati si avansati de noua guvernare.Pt ce noua guvernare sa-si creeze monstri noi, daca se poate de incheiat contracte avantajoase bilatelare cei vechi deja instruiti….
  Nu as vrea sa fim folositi cu necazurile noastre in diferite campanii…Dar, eu vad raspunsul la mai multe in..,,, principii si valori….partajarea functiilor…mai explicit si arogant este :Procuratura, MAI, CCEC sunt ale mele, Banca nationala na-ti-o tie;Ghimpu , e-ti armata si sportul fiindca ai stat mai mult la panda…….,,Sa comparam situatia creata dupa 7 aprilie 2009: ,, hultani in jurul unui hoit,, dar mai mult se asociaza ,, talhari in jurul comoarei jefuite,,.
  Sincer, m-am dus la aciasta convocare, mai mult datorita respectului fata de primar.
  Fuck politika si politicienii meschini.

 7. EXTREMA DREAPTA

  la 7 aprilie 2011 in fata Ambasadei RM din Paris va fi o manifestatie, pentru a cere guvernarr de-a fi trasi la raspundere calai, care au torturat copii nostri.

 8. Valentina Cușnir

  Mulțumim celor de la Paris! Nu doar au torturat copiii, chiar ni i-au omorît!
  Sunt sigură că în mai multe orașe din afara republicii vor fi manifestații de susținere a participanților la evenimentele din aprilie 2009 și vor fi înaintate cerințe către guvernanți! Mai puține manifestații vor fi aici, în interior! După ce i-am adus la putere pe actualii guvernanți și au făcut alianțe cu cei, care la 7 aprilie 2009 erau de mînă cu voronin, nu mai vor să-și amintească de promisiunile de a ne aduce Adevărul și a ne face Dreptate! Vor mai întinde un an, după care nu vom mai avea dreptul legal la careva despăgubiri pentru vătămările corporale primite!!!

 9. DAFNA

  Atentie:
  Ambasadorul RM Oleg Serebrian de la Paris, este un agent camuflat KGB. Tatal lui fusese un lider comunist local.
  Cautati “Le Mémoire” / teza la sfârsit de ciclu de studii/ a lui Oleg S. de la I.E.H.E.I. de Nice/ Institut Européen de Hautes Etudes Internationales /, in care / 1993/, Oleg saluta si justifica aparitia statului mafiot Transnistria si condamna noua si firava politica democratica de la Chisinau. UN ALT LUP CU MAI MULTE FETE. Si cu limba de lemn !

 10. Simion

  Speram ca nu va referiti la Filat, V. Cusnir. Si eu Doamne Fereste sa nu fiu persecutat pentru ca am indraznit sa-i pronunt numele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *