Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   7 Aprilie 2013: "Unde-s torţionarii?"

7 Aprilie 2013: „Unde-s torţionarii?”

A mai trecut un 7 Aprilie, al patrulea de la “revoluţia twitter” din 2009, când zeci de mii de tineri au ieşit în stradă la Chişinău să-şi exprime dezacordul faţă de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Au urmat zile negre. Peste 600 de tineri au fost vânaţi în stradă, acasă, în transport, în căminele studenţeşti sau la locurile de muncă, încarceraţi în subsolurile comisariatelor de poliţie şi maltrataţi până la moarte, ca în lagărele NKVD.

Deşi regimul Voronin a fost dat jos, iar partidele care au preluat puterea au promis să facă lumină şi dreptate în dosarul 7 Aprilie, mai departe de declaraţii nu s-a mers ori s-a dat preferinţă jumătăţilor de măsură.

„Faceţi lumină…”

„Faceţi lumină în “dosarul 7 aprilie” – a fost revendicarea mai multor voluntari şi membri ai organizaţiei neguvernamentale Amnesty International Moldova, care au pichetat, pe 7 Aprilie, sediul poliţiei Capitalei. “Am ales pentru acţiunea noastră Comisariatul de Poliţie, pentru că anume aici, cu patru ani în urmă, au fost torturate sute şi sute de persoane”, a declarat preşedinta Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu. “Nimeni nu trebuie să scape de răspundere penală pentru abuz şi tortură”, – au cerut manifestanţii.

4 ani. Unde-i adevărul?

Pe 7 Aprilie, la monumentul lui Ştefan cel Mare, aripa tânără a Partidului Liberal a organizat o expoziţie de fotografii consacrată Zilei de 7 Aprilie 2009, iar începând cu 18.00, Primăria Chişinău a dat start, în PMAN, acţiunii “Flacăra libertăţii”, la locul unde a fost omorât Valeriu Boboc. Paralel, la Arcul de Triumf au fost aprinse zeci de lumânări, aranjate în forma cifrei şapte de către membrii organizaţiei de tineret a Partidului Acţiunea Democratică. Tinerii s-au arătat indignaţi că “şi după 4 ani, adevărurile rămân nespuse…” sau “spuse pe jumătate”.

„Faceţi dreptate”

Activişti ai câtorva organizaţii neguvernamentale, printre care Hyde Park şi Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, au protestat în faţa mai multor instituţii de stat, cerând ca cei care au bătut şi maltratat în aprilie 2009 să fie penalizaţi. Acţiunea a început la Comisariatul General de Poliţie, unde s-a scandat: “Aici continuă să activeze cei care au torturat în aprilie 2009”. Protestatarii le-au amintit parlamentarilor că, în 2014, le expiră mandatul şi că ei sunt responsabili “moral şi politic să facă dreptate” în “dosarul 7 Aprilie”.

„Nici un vinovat”?

Organizaţia de tineret a Partidului Popular (PP) a protestat în faţa Procuraturii Generale. Tinerii au acuzat Procuratura de tergiversarea dosarului 7 Aprilie. “Cerem adevărul despre 7 aprilie!”, au scandat aceştia. “După ce la guvernare au venit cei care au promis aflarea adevărului despre 7 aprilie, nici o persoană, nici o formaţiune nu şi-a asumat răspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat în ziua de 7 aprilie 2009. Nimeni nu a fost pedepsit pentru cea mai mare crimă săvârşită asupra cetăţenilor, asupra statului”, – a reproşat guvernării liderul organizaţiei de tineret a PP, Ian Lisnevschi.

Scuze de la Recean

Dorin Recean şi-a cerut scuze de la cetăţenii R. Moldova pentru modul în care a acţionat poliţia la protestele din 2009. “Luna aprilie 2009 a fost o lună neagră pentru Poliţia R. Moldova… În 2009, din cauza unor politicieni iresponsabili, poliţia a fost folosită politic, contra propriului popor”, spune Recean într-o adresare publică. “În numele Ministerului de Interne îmi cer scuze de la cetăţenii R. Moldova pentru faptul că unii poliţişti au preferat să asculte ordinele politice ce contravin legilor R. Moldova şi drepturilor omului”, declară Recean.

Ping-pong de 7 Aprilie

La Chişinău, oficialităţile îşi amintesc de 7 Aprilie doar în ajunul evenimentului, scrie unimedia.md. Ca şi până acum, cei de la putere îi acuză pe comunişti pentru cele întâmplate, comuniştii arată cu degetul la Alianţă. În ajunul zilei de 7 Aprilie, în Parlament a fost anunţat un moment de reculegere în memoria celor care s-au pierdut de 7 sau după 7 aprilie. Comuniştii au refuzat să se ridice în picioare, reproşând guvernării că “în 4 ani, nu aţi rezolvat nimic în acest dosar”.

„Ţineţi-vă promisiunile”

La Paris, mai mulţi basarabeni, stabiliţi în Franţa s-au adunat pe 7 Aprilie în faţa Ambasadei R. Moldova. Au aprins lumânări şi au ţinut un minut de reculegere în memoria celor care au plătit cu viaţa pentru idealurile Libertăţii. Manifestanţii au purtat lozinci, pe care scria: “Unde-s torţionarii?”, “Cine va răspunde?”, “Când va fi făcută dreptate?”, “Fără Dreptate nu există Libertate!”. Clasa politică a fost avertizată să nu uite că “2014 este un an electoral” şi că va fi întrebată: “Voi ce aţi făcut în 4 ani pentru dreptate?”, a declarat preşedintele Asociaţiei IMPACT, V. Vovc.

NOTĂ: În 4 ani, procurorii au pornit 102 cauze penale în dosarul 7 Aprilie. 31 dintre acestea au fost expediate în judecată. 14 poliţişti au fost ciondamnaţi, alţii 20 – achitaţi. Cei 14 condamnaţi au primit pedepse cu executare condiţionată.