Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   5 aprilie: Preludiul...

5 aprilie: Preludiul…

271-5aprilie-0Alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost cea de-a V-a competiţie electorală de acest fel după proclamarea independenţei R. Moldova. În urma acestora, patru concurenţi electorali — Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră” — au depăşit pragul electoral, urmând să fie reprezentaţi în noul Parlament al R. Moldova.

Legalitatea alegerilor din 5 aprilie a fost contestată de mai mulţi concurenţi electorali. Solicitată de Preşedintelui ţării în exerciţiu, la 12 aprilie 2009 Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor din 5 aprilie 2009, acordând un termen de 9 zile. Renumărarea a avut loc pe 15 aprilie, concomitent în toate secţiile de votate din ţară. Deşi au fost identificate anumite încălcări şi erori, numărul acestora nu a fost pe măsură să modifice repartizarea mandatelor de deputat şi la 22 aprilie, Curtea Constituţională validează alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, neglijând cererile partidelor de opoziţie (PL, PLDM şi AMN) de a lua în consideraţie contestaţiile depuse şi de a declara nulitatea alegerilor. Conform datelor renumărării, la scrutin au participat 1,556,244 alegători, procentul de participare constituind 57.55% (faţă de 58.36% atestat iniţial). Printre circumstanţele „stranii”, constatate în rezultatul renumărării, au fost diferenţă de 21,599 alegători incluşi în listele electorale şi diferenţa de 16,888 alegători incluşi în listele suplimentare.

Sursa: www.adept.md

Citiţi în coninuare „6 aprilie: …unei lumânări

271-5aprilie-111 271-5aprilie-2
Această femeie abia a votat. Ea a folosit paşaportul de tip sovietic, care e legal în R. Moldova, chiar dacă URSS nu mai există. Secţia de votare deschisă la Spitalul nr. 1 din Chişinău. O fetiţă îşi ajută mama să arunce buletinul de vot în urnă.
271-5aprilie-3 271-5aprilie-4
La Secţia de votare din s. Bulboaca. r. Briceni. Localitatea are aproximativ 5000 de locuitori. Pentru că au fost alegători puţini, şi morţii au votat în R. Moldova. Conferinţa Comisiei Electorale Centrale privind rezultatele scrutinului. De la stânga: Renata Lapti, vice-preşedintă CEC, Eugeniu Ştirbu, preşedinte CEC, şi Iurie Ciocan, secretar CEC.