Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   3 morţi, 2 dispăruţi, 9…

3 morţi, 2 dispăruţi, 9 – închişi, sute – cercetaţi penal

Procuratura Generală a deschis, pe 7 aprilie, un dosar penal în care figurează liderii PLDM, AMN, PL şi PD.

Liderul AMN, Serafim Urechean, a spus într-o conferinţă de presă că procurorul general, Valeriu Gurbulea, a expediat o scrisoare ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, pe data de 23 aprilie, prin care îl informează despre acest dosar penal.

226-politistÎn scrisoare se spune că, pe 7 aprilie, a fost deschisă o cauză penală pentru stabilirea şi identificarea persoanelor care deţin informaţii cu privire la intenţiile şi acţiunile de organizare a dezordinilor în masă, comise de lideri, membri ai partidelor politice – PLDM: Filat, Tănase, Nagacevschi, Godea, Vieru şi Butmalai.

Potrivit lui Urechean, în dosarul deschis de Procuratura Generală figurează şi politicieni din cadrul AMN: Urechean, Bujor, Robu şi Cernei. De la PL sunt investigaţi Chirtoacă şi Ghimpu, iar de la PD, Kiril Lucinschi şi Oazu Nantoi.
Amintim că persoanele nominalizate s-au aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ziua de 7 aprilie, încercând să determine participanţii la proteste să nu se lase provocaţi de cei care chemau la acte de vandalism.

La o lună de la protestele din 6-7 aprilie, lucrurile par la fel de complicate, deoarece societatea este afectată de lipsa de transparenţă din cadrul organelor de anchetă şi de drept. ZdG a încercat să afle la Procuratura Generală la ce etapă este un eventual dosar, intentat liderilor politici din R. Moldova, în urma evenimentelor din 6-7 aprilie. Ofiţerul de presă al acestei instituţii ne-a spus că nu este împuternicit să răspundă la această întrebare şi că singurul abilitat să o facă ar fi procurorul general, aflat într-o interminabilă şedinţă.

Surse din cadrul Procuraturii ne-au spus, însă, că toate resursele umane şi logistice ale acestei instituţii sunt concentrate la «completarea dosarelor liderilor politici, în special a celor care au trecut pragul electoral».

Şi subiectul persoanelor dispărute în urma protestelor a ajuns pe linie moartă. Deşi, zilnic, ZdG comunică cu apropiaţii lui Serghei Donici şi Alexandru Galinschi, care confirmă că nu au nicio veste de la cei doi, ieri, comisarul de Chişinău, Vladimir Botnari, a declarat într-o conferinţă de presă că «toate persoanele date dispărute în urma protestelor violente din 7 aprilie au fost găsite». Comisarul a mai precizat că „de la toţi au fost acumulate explicaţii”.

Potrvit lui Botnari, „este un mod de viaţă dispariţia unor persoane. Spre exemplu, cineva dintre cetăţeni vrea să plece peste hotare fără ca să ştie părinţii, altcineva vrea să se deplaseze într-un raion al republicii, iar alţii chiar se ascund de anumite acte pe care le-au comis”.

Ana Galinschi, mama lui Alexandru, ne-a spus că fiul său nu a avut niciun motiv să plece de acasă. «Era şi bolnav în ultimul timp, nu ar fi plecat niciodată fără să-mi spună», ne-a spus Ana Galinschi. Ea este nedumerită de faptul că ancheta a ales anume această cale – a unor «călătorii secrete», greu de demonstrat.

Pentru că reprezentanţii forţelor de ordine au decis să infirme faptul că cel puţin trei tineri au murit în urma acţiunilor de violenţă, practicate de poliţişti în raport cu protestatarii, au fost găsite şi explicaţii oficiale în acest sens.

Vladimir Botnari, bunăoară, spunea la aceeaşi conferinţă de presă că până în prezent nu s-a demonstrat că poliţiştii s-ar face vinovaţi de maltratări. „Numai instanţa de judecată va decide vinovăţia unui cetăţean, indiferent de profesia lui. La moment nu avem nicio decizie a instanţei de judecată care să invinuiască anumiţi colaboratori de poliţie că au comis abuzuri, violenţe împotriva protestatarilor”, a spus comisarul.

Potrivit datelor colectate de Direcţia administraţie publică locală a Primăriei Chişinău, lista persoanelor care s-au adresat la Primărie după ce au fost agresate sau arestate de poliţie include 322 de persoane.

ZdG