29 iulie 2009 – 29 iulie 2010, un an de la alegerile parlamentare

A căzut comunismul în R. Moldova?

Valeriu Matei, scriitor

Cum putea să cadă comunismul, când exponenţii lui sunt în R. Moldova peste tot: în parlament, la guvern, procuratură, poliţie, justiţie, educaţie, diplomaţie… Suntem plini de comunism ca broasca de râie. Noi am condamnat comunismul încă în primul parlament. Ce-i drept, la doi ani, din graţia fostului partaparatcic, P. Lucinschi, comuniştii au fost repuşi în lege, iar azi, sub acoperirea unor partide din Alianţă, tot Lucinschi are grijă ca ei să nu dispară din viaţa publică. «Argumentele» unor lideri AIE, ba că-i prea târziu, ba că nu e cazul, ba că nu-i democratic să scoatem comunismul în afara legii, sunt pure speculaţii. Este o mare ruşine a Alianţei  că nu a audiat raportul Comisiei Cojocaru şi nu a condamnat comunismul. Ceea ce se întâmplă la noi e un exemplu clasic de conjunctură, în care interesele SRL-urilor de familie s-au intercalat cu cele politice.

Oazu Nantoi, deputat

Nu a căzut. Dar nu din cauza că Parlamentul nu a condamnat comunismul… Scoaterea simbolicii comuniste, după 15 ani de la reabilitarea partidului comuniştilor, este o chestie care, cel puţin, arată neserios. Mai ales în condiţii electorale. Comuniştii rezistă datorită faptului că în opinia publică de la noi nu există un precedent de succes care s-ar identifica cu guvernarea democratică. A existat o tentativă pe timpul ului Sturza, dar cunoaştem cu ce s-a încheit şi, desigur, guvernarea AIE, care este afectată atât de austeritatea bugetului, cât şi de criza mondială. Spre regret, lumea nu e învăţată să reacţioneze logic la astfel de situaţii. Cu toate acestea, PCRM e în declin. Avem exoduri din PCRM şi dacă referendumul va trece cu succes, iar Voronin nu va mai putea candida pentru al treilea mandat, atunci vom fi martorii unei mari căderi a comunismului.

Valeriu Saharneanu, UJM

Nu mai avem comuniştii la guvernare, dar sistemul creat de ei a rămas. Acest lucru se face resimţit mai ales în justiţie. Cred că prin asta am putea explica faptul că până azi nu avem nicio condamnare pentru  abuzurile regimului Voronin sau a crimelor şi torturii în cazul protestelor din 7 aprilie. Dar s-a obţinut o deschidere mai mare spre Europa şi a Europei şi Americii spre noi, au fost refăcute relaţiile cu România, libertatea mass-media, spaţiul public de dezbateri au avut de câştigat şi ele. Este regretabil că am rămas în afara concordanţelor europene în ceea ce ţine de condamnarea comunismului. Mă refer la Raportul Comisiei Cojocaru, dar şi la Decretul Ghimpu. Aşteptările au fost mai mari. Însă, distanţele dintre dreapta şi stânga din AIE sunt şi ele mari, a fost nevoie de compromisuri şi dreapta a făcut sacrificii.

Roman Mihăeş, politolog

Comuniştii au primit o lovitură grea în rezultatul alegerilor din 29 iule 2009. În locul unei majorităţi parlamentare, pe care şi-o calculase, a apărut AIE. Dar comunismul nu a murit. Şansa revenirii comuniştilor la guvernare rămâne. Abia după alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare din toamnă vom putea spune dacă a căzut sau nu comunismul în R. Moldova, pentru că nu este exclusă  revenirea lor la guvernare într-o nouă formulă postelectorală cu anumite partide din actuala Alianţă. Faptul că PDM, PLDM şi AMN au refuzat audierea raportului Comisiei Cojocaru şi condamnarea comunismului este şi o slăbiciune, şi o greşală a Alianţei, dar  şi un calcul electoral, prin care au fost lăsate nişte portiţe deschise posibilei alianţe postelectorale cu comuniştii, dacă aceştiaîşi vor păstra, cel puţin, greutatea pe care o au în sondaje.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. AVRAAM

    Comunizmul clonat,adică forma remix a lui VORonin traieşte şi invinge!Exemplu hotârârile lui Pulbere şi Muruianu,le-a trebuit comuniştilor răgaz,că să vada dintr-o parte ce totuş se petrece in RM,ca sa lase inamicii sa apare pe podium,ca unii clouni sa scoată măştile,oricum era mai uşor pe 06.07.09 de-l arestat pe FILAT,şi cine avea sa-l apere?Dar tactica comuniştilor este mult mai vicleană şi şireată decât prognozeaza ANALiştii politici.AIE ca racul-ştiuca şi lebăda gustând din Putere se vor şi ei-Preşedinţi independenţi,dar…au uitat băeţii istoria ADRului.Aşteptăm toamna…De ce credeţi că PULBERE şi MURUIANU cu PAPUC şi BOTNARI se simt aşa de liberi? I`IL BE BACK!!!!!!!!

  2. leg/ion

    Ca nic nu se face mult ca sai degradeze pe comunisti.Sint de la Hinc.EDINET la tarani nu multa informatie s livrat din partea DEM. inscimb NITul este pe 1loc in spalare de creer,ca nic nare cum is numai 3 post.TV M1,1PRAIM si iubitul nitTV.De localiatile ucrainene nic vorba.,intrebi pe oricine daca priveste stiri si ce se intimpla in tara.,raspunsul ce mai popular/GIMPU VREA UNIRE CU RO.siFILAT FACE CONTRABANDA CU TIGARI/.Dureros e ca taranii cred.

  3. AVRAAM

    Bravo leg/ion!Vorba lumii,”radio baba”,zvonurile,bârfele şi “iaka grăeşte satul” sunt sursele de informare in RM,cele mai oficiale şi puternice!Eu ieri in autobus fără sa-mi ascut auzul tot am auzit că:Filat e şpion,Diacov mafiozi da cu comuniştii tot mai “ghini” era,le-au tras gaz şi apă in sate,lunina nu stângi nime,bandiţi io strâns pi tăţ şi dus la puşcărie şi pensii mai buni erau şi chita mai eftină,da amu pi iştea Bojica io năcăzuit cu secetă şi potop”-grăeşte lumea…Eu cred că niciun JurnalTV,niciun ProTV cu PublicăTV şi orice ziar ca Timpul,nu este privit şi citit la Palanca,unde e vama,la Hărbovăţ,unde e vama transnistreana,la Congaz,la Arioneşti,la Drepcăuţi,la Pohrebea ori Coşniţa,la Tomai ori Copciac,cine citeşte ori priveşte acu la Obileni-Nemţeni?…Da,Chişinăul e mare şi plin de inteligenţi şi oameni de cultură,dar pe toţi aceşti trântori tot ţara e hrăneşte,aşa ca plecaţi la ţară,luaţi interviuri,vorbiţi cu ţaranii şi ascultaţi oamenii bătrâni-ei vor face toate sondajele şi numi personajele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *