Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   2 martie 2017: 25 de…

2 martie 2017: 25 de ani de promisiuni

Pe 2 martie 2017, se împlinesc 25 de ani de la începutul războiului de la Nistru. O ceremonie de comemorare a eroilor căzuţi în lupta pentru integritatea şi independenţa R. Moldova a fost organizată pe 28 februarie, la Filarmonica Naţională. La eveniment au participat veterani şi membri ai familiilor celor căzuţi în lupte.

„Gheorghe a luptat în componenţa trupelor de carabinieri în războiul pentru independenţă din 1991Ч1992. În iunie, a fost grav rănit şi eu, în calitate de comandant, l-am trimis la spital fără nădejde, cu maşina mea personală, a comandantului, pe scaunul din urmă. Când s-a întors înapoi, şoferul mi-a raportat că, pe scaunul din urmă, au rămas fragmente din creierul lui Gheorghe. Credeam că a decedat, dar datorită capacităţii medicilor, astăzi îl avem alături de noi pe Gheorghe, invalid de gradul I”, povesteşte colonelul Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Tiras-Tighina.

Nu-i funcţionază o mână şi un picior. Şi aşa, Gheorghe Aramă împreună cu soţia sa, Parascovia, au crescut trei fiice, cărora le-au oferit studii superioare fără ajutorul statului, muncind în gospodăria lor ţărănească. „Sunt un exemplu de urmat pentru toate generaţiile ce vin. Dacă intri în gospodăria lor, te temi să calci pe jos – curăţenie exemplară, o vie şi o grădină îngrijită, sunt foarte ospitalieri”, povesteşte colonelul Caraman.

„Ne-am descurcat singuri. Acum, să dea Domnul să fie copiii noştri sănătoşi să-şi aranjeze viaţa, iar noi ne sprijinim unul de altul”, spune Parascovia Aramă.

Despre Mihail Nichiforeac, în vârstă de 51 de ani, colonelul Caraman susţine că, la fel, poate spune doar cuvinte de laudă: „A făcut şi el parte din componenţa trupelor de carabinieri, începând cu 17 martie până în ultima zi. A fost grav rănit, are picioarele amputate. Locuieşte la Cahul, este un bun prisăcar. Aşa îşi câştigă existenţa, prin muncă, iar din banii câştigaţi îşi cumpără medicamente. Are un caracter foarte dur.”

„Am plecat de acasă, lăsând copilul de trei anişori, soţia însărcinată cu al doilea copil. A fost tare dureros. De acolo am căpătat boala. La Tighina, la fabrica „Floare”, am fost grav rănit, fiind dus fără cunoştiţă la spitalul din Căuşeni. Am stat până la urmă, nu am dat un pas înapoi. Colonelul Caraman m-a chemat să-i fiu ajutor, pentru că pierduse aproape două plutoane în luptă. Avea încredere în mine, în ostaşii care erau cu mine. Nu am spus că nu vin, pentru că datoria noastră era să apărăm Moldova”, îşi aminteşte Mihail Nichiforeac, sprijinindu-se în cârja care îl ajută să se deplaseze.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt în viaţă, că pot să mă îngrijesc singur pe mine, pot să mai lucrez după puterea care mi-o dă Domnul. Mă bucur că pot să-mi revăd camarazii”, a mai spus veteranul Nichiforeac.

28 februarie 2017, în ajunul zilei în care, acum 25 de ani, a început războiul de la Nistru

„Primul Parlament, preşedintele şi guvernul de atunci au creat o serie de facilităţi luptătorilor de la Nistru, dar, din păcate şi deloc întâmplător, ele au fost lichidate de celelalte guvernări”, susţine Alecu Reniţă, Asociaţia „Parlamentul 1990”.

În 2010, printr-o decizie votată de Parlament, 2 martie a fost declarată „Ziua memoriei”. Anual, în această zi, sunt organizate acţiuni dedicate comemorării celor căzuţi la război: liturghii, depuneri de flori, marşuri, mese de pomenire.

Anul acesta, acţiunile de comemorare au început pe 28 februarie. La evenimentul de comemorare a ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă în 1992, desfăşurat la Filarmonica Naţională din Chişinău, a fost prezent şi prim- ministrul R. Moldova, Pavel Filip. El a menţionat în discursul său că soluţii în problema conflictului îngheţat nu ar trebui căutate în afară. „Problemele sunt create aici, în interior, şi soluţiile trebuie să le identificăm noi”, a spus premierul, anunţând că Guvernul va examina posibilitatea unei eventuale majorări a pensiei invalizilor de război. „Statul va acorda pensii şi salarii mult mai bune, atunci când se va dezvolta economic”, a punctat Pavel Filip.

Veteranul critică ajutorul financiar acordat din partea guvernării o dată pe an, de „Ziua Memoriei”, spunând că astfel se face o dezbinare între veterani.
Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de R. Moldova şi Federaţia Rusă. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în conflictul armat de la Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute, alte 3500 au fost mutilate.