180 de milionari şi salariul minim de 1100 lei

Potrivit datelor prealabile prezentate de FISC, R. Moldova are 180 de milionari, cu 25 mai mulţi decât în 2010, în timp ce salariul minim pe economie este de 1100 lei, iar pensia minimă nu depăşeşte 700 de lei.

Este R. Moldova o ţară săracă sau bogată? Cum explicaţi diferenţele?

Oleg Cernei, consilier municipal Chişinău

Este săracă pentru cei săraci şi bogată pentru cei bogaţi. Mai ales pentru cei care s-au îmbogăţit peste noapte. Cunosc cazuri când bugetari de la Guvern sau Primăria Chişinău şi-au schimbat, în ultimii doi ani, de trei ori casele şi umblă cu maşini de lux de ultim model. Nu cred că în R. Moldova există doar 180 de milionari, pur şi simplu, mulţi dintre ei şi-au trecut averile şi proprietăţile pe părinţi, bunei, copii şi alte neamuri şi nimeni nu-i deranjează. Pentru că ăsta e sistemul. Puterea în R. Moldova s-a schimbat, dar sistemul a rămas. E bun. Convine. Fiscul, deocamdată, e pentru cei săraci. Ei sunt controlaţi, ei sunt penalizaţi. Vorba populară: se bate în cel ce trage. Problema cea mare e că nu avem o lege pusă la punct prin care ar fi verificate sursele de venit. Şi atât timp cât lucrurile vor merge pe vechi, Moldova va rămâne săracă, indiferent câţi milionari va anunţa anual Serviciul Fiscal.

Ecaterina Mardarovici, Clubul politic al Femeilor “50/50”

Încă suntem săraci. Dar faptul că numărul milionarilor a crescut cu încă 25 cred că e un plus, dacă ţinem cont că statele bogate au ieşit din sărăcie prin bogaţi, nu prin săraci. Nu exclud că numărul milionarilor ar putea fi mai mare, că nu toţi îşi declară veniturile reale şi sursele acestor venituri, că sistemul fiscal în R. Moldova mai are până a fi unul perfect, că există tot felul de scheme de evaziune fiscală, mai ştim şi ce performanţe avem la capitolul corupţie în stat, şi cu toate acestea vreau să spun şi altceva: R. Moldova e un stat sărac după banii oficiali, nu după cei reali. O duc greu cei care trăiesc din pensii şi salarii. Dar un medic, un profesor la oraş, un şofer, comerciant, om de afaceri ştim că nu se descurcă doar din salariu. Numai că nu toţi declară aceste venituri. Când se va declara tot banul câştigat, ca să ajungă să li se facă parte şi celor sărmani, atunci nu vom mai fi săraci.

Sergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

R. Moldova este statul în care la un pol avem sărăcie cumplită, iar la altul – un lux mai rar întâlnit în Europa. Explicaţiile sunt simple. Banii mari în R. Moldova nu se fac din producere, banii mari se fac din exportul de braţe ieftine de muncă peste hotare şi din importul de mărfuri. De aceea avem o economie primitivă, cu salarii primitive şi cu un nivel de viaţă sub orice nivel. Marile bogăţii în R. Moldova se fac la vamă. Aici sunt aranjate marile evaziuni fiscale. Oamenii bogaţi fie că au atribuţii în stat, fie că sunt în relaţii avantajoase cu statul: guvern, parlament sau alte instituţii importante. Regimul fiscal în R. Moldova este unul împotriva statului. Sursele de venit ale milionarilor, fiind frauduloase, rămân necontrolate. Ăsta-i sistemul. Cum schimbăm situaţia? Pe contul unei revoluţii sociale, care să dea jos şi regimul oligarhic, creat de Voronin şi preluat de noua guvernare.

Alecu Reniţă, Mişcarea Ecologistă din Moldova

Întrebarea nu e în cei 180 de milionari, declaraţi oficial, ci în sutele de milionari nedeclaraţi, care se ascund, prejudiciază bugetul şi perpetuează sărăcia. Oricine ar face o călătorie prin cartierele selecte ale Chişinăului va înţelege că ceva nu e în regulă cu sistemul nostru fiscal. Iar evaziunile fiscale nu nasc în stat bogăţie, ci sărăcie. Eu nu cred că R. Moldova ar fi cel mai sărac stat din Europa, deşi la sate e catastrofă. Problema, în opinia mea, e că noi suntem o societate consumistă. Şi doi: că suntem o societate mâcinată de corupţie. Dacă era altfel, R. Moldova s-ar fi rupt mult înainte numai pe contul remitenţelor venite din străinătate. Şi mai e un lucru: R. Moldova are o gravă problemă de sistem, un sistem anchilozat de tip sovietic, fără demontarea căruia nu se va schimba nimic. Există lecţia Saakaşvili, în acest sens. Şi ea trebuie preluată şi de Chişinău.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Sergu Spinu

  Sageata indrepta RMoldova pe drumul Greciei ,aici ascuns de fisc si au furat cei bogati dar de platit va plati saracul si mijlocasul.

 2. vera

  De unde sa fie Moldova noastra mai bogata de cum este, daca acei, de sus, care gindesc cu dosul, i-si majoreaza salariile si pensiile, fara a se gindi la popor, iar legea despre TRAIUL DECENT al fiecaruia este scuipata si pusa la intuneric?
  Organele de control s-au dat in cirdasie cu acei corupti si se fac nepasatori de bugetul statului:Da ce, sa lucram ca asei de sus sa adune milioanem iar noi sa ne alegem cu niste parale chioare?
  Toti mint statul, toti ascund venitul lor, fiindca statul: conducerea e plina de banditi, criminali, si alte soiru de tilhari – neidentificati, dat acoperirti de altii ca ei, care iubesc bani multi!

  Astepta,Moldova schimbare,
  Ca mentalitetul controlului “sboara”;
  Mult timp i-ti ve-i plinge de mila,
  Hapsinilor le va fi si mai bine!

 3. galaction

  Foarte interesant spus despre pensia minima!!!!nu depaseste? inde-i logica? care este totusi pensia minima? dar cea maxima care este,
  27 mii? sau cel putin daca este plafonul maximal pensiei stabilit in lege?
  PE CONDUCATORI NU-I INTERESEAZA NIMIC, LOR NU LE TRBUIE SALARII: CU TRUFIE si mare puublicitatea cedeza salariul de premier Filat si tot asa si Plahotniuc….

 4. vasile butnaru

  Stimati Oligarhi,grabiti-va. Mana intinsa a actorului basarabean este Mana Lui Hristos care va cheama la … binefacere.

 5. dacul

  EU cred ca trebuie sa iei o aspirina si iti trece.
  Poate vrei sa te conduca rusii betivi .

 6. pavel

  De acord cu S. Mocanu:…banii se fac din exportul de bratze ieftine de munca peste hotare shi din importul de marfuri.
  Mafia hazarilor au facut privatizarea haotic dupa placul lor, au distrus economia tzarii,industria shi agricultura, au dus lumea intr-un mod intelegent in robie sa lucreze peste hotare, ei si-au deschis supermarchete in fostele fabrici, aduc productzie second hand din made China shi Brasilia sau cea cu termenul expirat de 20 de ani din marea tzara a democratziei SUA – IMPORT aproape gratis, dar in supermercatele lor pretzurile la aceste produse prevaleaza cele din europa.
  Absolut in toate tzarile exista mafie. La noi insa e o mafie avara,hapsina,de natura predatoare numai de a lua shi a prada sarmanul popor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *