100 de zile fără Vasile Tarlev

Miniştrii care au lucrat cu cel mai longeviv premier al R. Moldova i-au uitat şi numele

Executivul de la Chişinău a împlinit ieri, 9 iulie 2008, 100 de zile de la investirea în funcţie. Zinaida Greceanâi a recunoscut la prima sa conferinţă de presă în calitate de premier că nu este uşor să faci să lucreze o «maşinărie birocratică, aşa cum e Guvernul». Nici miniştrilor care anterior au lucrat sub conducerea lui Vasile Tarlev nu le este uşor. Unii dintre ei spun că au obosit deja. Alţii, se pare, l-au uitat pe cel care le-a fost premier ani în şir.

«Nu pot afirma că, în aceste trei luni, noua structură a Guvernului a reuşit să-şi manifeste toate avantajele», a declarat Greceanâi după 100 de zile în funcţia de premier. «Toate problemele care sunt moştenite, noi încercăm să asigurăm continuitate», a răspuns premierul fiind întrebată de Ziarul de Gardă care este cea mai gravă problemă moştenită de la Guvernul Tarlev. «Trebuie să menţinem ritmul şi să-l îmbunătăţim. Sigur, în unele reforme vom fi mult mai ambiţioşi. Vom pregăti baza economică pentru procesul de integrare europeană», a mai spus ea.

Premierul Zinaida Greceanâi a mai declarat ieri că şi după cele 100 de zile de guvernare, prioritatea de bază a Executivului rămâne a fi integrarea europeană a R. Moldova. «Integrarea europeană nu este doar destinaţia noastră, dar şi destinul poporului nostru», a mai adăugat prim-ministrul.

Referindu-se la majorarea preţurilor, înregistrată în special în ultimele 100 de zile, Zinaida Greceanâi a menţionat că acesta este efectul majorării preţurilor la petrol. «Guvernul va utiliza toate resursele posibile pentru a amortiza efectele creşterii preţurilor», a mai promis premierul.

Miniştrii nu mai numără zilele

Am apelat miniştrii care au ocupat aceeaşi funcţie în fostul şi actualul cabinet de miniştri. Întrebaţi cum e fără Vasile Tarlev, unii au spus că e «la fel de productiv», alţii s-au abţinut de la comentarii. Totuşi, foştii subalterni ai celui mai longeviv premier se pare că l-au trecut în lista celor uitaţi, căci nimeni nu l-a pomenit de bine, nici de rău, pur şi simplu nu au mai rostit numele lui.

Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, e de părerea că Guvernul activează în continuare «într-un ritm normal». «În dinamică întotdeauna sunt schimbări», ne-a spus ministrul care, fiind sub conducerea premierului Greceanâi, a constatat consolidarea spiritului de echipă. Pentru ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, e la fel de complicat. «E un tempou rapid», a constatat ministra. «Cerinţele sunt maxime. Suntem mereu în criză de timp, resurse umane şi financiare. De multe ori, cerinţele se dublează».

Ministrul Apărării, Vitalie Vrabie, afirmă că «E bine!» să fii sub conducerea unei femei premier. Ba mai mult, acesta spune că viaţa Guvernului e «la fel de productivă».

Întrebat cum e fără ex-premierul Tarlev, după 100 de zile, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, spune că nu a avut timp să numere zilele. «Am avut o activitate continuă», spune el. «În faţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene stau sarcini mari».

A refuzat să ne spună cum este fără Vasile Tarlev, ministrul Culturii şi Turismului, Artur Cozma. Alături de Zinaida Greceanâi, ministrul Cozma se simte într-o echipă închegată. «Lucrăm foarte productiv», se laudă ministrul.

Nu e la fel de încântat ministrul Transporturilor şi Gospodăriei Drmurilor, Vasile Ursu. «Am obosit!», ne-a spus răspicat Ursu, omul care nu mai are minister, atunci când am încercat să îl întrebăm cum este cu noul premier.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *