10 kg de trotil pentru gândirea liberă din Chişinău

226-bombaÎn R. Moldova, “trotil” a devenit cuvântul de ordine, rostit frecvent în ultimele zile, în contextul unor informaţii despre cantităţi impresionante de această substanţă, plasate, potrivit unor semnale anonime, în diverse instituţii publice. Casa Presei, Aeroportul Internaţional, Primăria Chişinău, Liceul “Alexandru Ioan Cuza” au devenit, luni şi marţi, platouri ale atacurilor cu această substanţă explozivă, iar sute de angajaţi, călători sau liceeni au trăit starea de ţinte ale unor duşmani invizibili.

Luni, 4 mai, informaţii despre plasarea unor cantităţi mari de trotil fusese comunicate aproximativ la aceeaşi oră, 9.15-9.30, reprezentanţilor a trei instituţii diferite: Casa Presei, Primăria Chişinău şi Aeroportul Internaţional Chişinău.

Primii poliţişti au ajuns la Casa Presei în jurul orei 10.00. Ei au început “investigaţiile” de la etajul 5, întrebându-i pe jurnaliştii de la publicaţia „Dezvoltarea” dacă cei de la UNIMEDIA mai au birouri acolo. La etajul 4, poliţiştii au intrat în WC-ul pentru F, unde au deschis cabinele, căutând cu privirea prin urne. Am remarcat că nu aveau în mâini vreun dispozitiv, oricât de elementar, cu care ar fi putut descoperi substanţa explozivă pe care, după cum ne-au spus chiar ei, o căutau acolo.

După ce a ieşit din WC-ul destinat F, poliţistul a telefonat cuiva, apoi, panicat, le-a indicat unor tineri în civil să asigure evacuarea persoanelor din toate birourile de la etaj.

8 câini vagabonzi după un dulău dresat

Afară, în curtea Casei Presei, era comisarul de Chişinău, Vladimir Botnari, la costum, cămaşă roză, cravată în dungi bordo, dar şi cu un trenci negru, descheiat la toţi nasturii. Comisarul vorbea cu un poliţist în uniformă. Cei care ieşeau din Casa Presei erau obligaţi să părăsească curtea. În scurt timp, lătrat sfâşietor de câini făcu maxim de atentă mulţimea adunată pe str. 31 August. Un poliţist, cu un câine dresat după el, era urmărit de vreo 8 câini vagabonzi, stăpâni în zonă. Dulăul, specializat în adulmecarea trotilului, ar fi putut pierde, de frica neprietenilor săi liberi, cel mai elementar simţ al mirosului.

Între timp, jurnaliştii încercau să afle ce efect ar avea cele 5 kg de trotil care, potrivit informaţiei comunicate prin telefon directorului Casei Presei, Anatol Dubrovschi, urmau să explodeze din clipă în clipă. “Ar fi aruncate în aer cel puţin câteva etaje, dar şi localurile din împrejurimi”, ne-au spus experţi militari. Amintim că, la Liceul “Gheorghe Asachi”, din apropierea imediată a Casei Presei, lecţiile continuau fără vreo problemă.

Între timp, o maşină cu inscripţia BOMB-TEHNIC îşi făcea loc pe poarta din spate a Casei Presei, iar cineva aduse vestea că şi Primăria a fost evacuată, iar zborurile de pe Aeroportul Chişinău – contramandate.

Un bărbat de 40 de ani, cu o voce “aşezată”

Către amiază, angajaţii Casei Presei au fost informaţi că “investigaţiile” vor continua, dar că reprezentanţi ai redacţiilor pot urca în birouri pentru a deconecta tehnica, a-şi lua lucrurile de primă necesitate şi a încuia birourile. Am întrebat poliţistul care ne însoţea cum vor verifica, dacă birourile vor fi încuiate, iar Administraţia Casei Presei nu deţine chei de rezervă. “Nu vă îngrojoraţi, avem metodele noastre”, ni s-a răspuns.

Deja afară, ni s-a spus că, până pe 5 mai, ora 8.00, nu vom avea acces în Casa Presei. Directorul Anatol Dubrovschi a confirmat că nu vom putea intra până a doua zi, repetând mesajul său matinal că, persoana de vreo 40 de ani, cu voce aşezată, s-ar fi prezentat că face parte dintr-un „centru” sau dintr-o organizaţie „anticomunistă”.

Şi Maria Diaconu, secretara care a recepţionat mesajul despre plasarea unei cantităţi de trotil în curtea Primăriei, a admis că persoana care a telefonat ar fi putut avea vreo 40 de ani, având vocea “aşezată”.

În urma acestor “alerte”, Casa Presei şi Primăria au fost “evacuate” pe un termen de 24 de ore şi mai mult, Aeroportul reluându-şi activitatea în câteva ore. Ameninţările făcute a doua zi, pe 5 mai, la adresa Liceului “Alexandru Ioan Cuza” au fost verificate în doar două ore, după care activitatea liceului a fost continuată.

Casa Presei şi Primăria s-au aflat sub controlul exclusiv al poliţiei

În seara şi în noaptea de 4 spre 5 mai, ZdG a telefonat în repetate rânduri la serviciul de pază al Casei Presei. În jurul orei 20.00, o voce ne-a informat că niciun angajat al Casei Presei, nici chiar din cadrul serviciului de pază, nu se află acolo, deoarece întreg edificiul este sub controlul Poliţiei. Am întrebat dacă au găsit trotilul. Ne-au răspuns că vom dispune de informaţie doar a doua zi, dimineaţa. După miezul nopţii am repetat solicitarea telefonică. Am fost informaţi din nou că edificiul e sub controlul poliţiei, care „continuă verificările”. Dimineaţa, la 8.00, ni s-a spus că putem reveni, deoarece accesul în Casa Presei a fost reluat. Nici la 8.00, pe 5 mai, nu ni s-a spus clar dacă au fost sau nu găsite cele 5 kg de substanţe explozibile.

În urma acelei nopţi de “verificări” şi de aflare a sediului Casei Presei sub controlul Poliţiei, mai mulţi reprezentanţi ai redacţiilor ce închiriază oficii pe str. Puşkin, 22 bănuiesc că prin unele birouri s-a umblat, fiind verificate computatoarele şi arhivele redacţionale. Solicitaţi la acest subiect, poliţiştii, dar şi angajaţii serviciului de pază al Casei Presei au refuzat să răspundă.

Am insistat să aflăm, de la MAI şi de la Comisariatul General de Poliţie (CGP), dacă a fost identificat sau nu bărbatul de 40 de ani, cu voce aşezată, care, în dimineaţa zilei de 4 mai, aproximativ la aceeaşi oră (deci, de la acelaşi telefon sau de pe adrese apropiate), a alertat fals trei instituţii importante. Tudor Căpăţină, şeful serviciului de presă al CGP, ne-a comunicat ieri, 6 mai, că au fost identificate trei persoane. „Doi deţinuţi şi un elev al Liceului”Alexandru Ioan Cuza”.
Deţinuţii au 52 şi, respectiv, 35 de ani. Cel de 52 de ani a fost condamnat de patru ori pentru diverse crime comise pe teritoriul R. Moldova şi al Federaţiei Ruse. Celălalt suspect a fost condamnat în 2002 la 17 ani de privaţiune de libertate pentru comiterea infracţiunii de omor. În cazul alarmei false cu bombă la liceul “Alexandru Ioan Cuza”, este suspectat un elev din clasa a 8-a”.

La conferinţa de presă, organizată la MAI cu acest prilej, comisarul Botnari nu a anunţat numele celor doi deţinuţi suspectaţi, astfel încât presa nu are posibilitate să verifice autenticitatea informaţiei.

Presa – ţintă a alertelor cu bombă din R. Moldova

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) aminteşte existenţa precedentelor similare de intimidare a presei în R. Moldova. În urma unor alerte cu „bombă”, au fost evacuaţi jurnaliştii protestatari din sediul TeleradioMoldova (anul 2004) şi al postului de radio Antena C (anul 2006). În consecinţă, protestul de la Teleradio Moldova a fost înăbuşit, iar Antena C şi Euro TV au fost privatizate abuziv.

«„Alarma cu bombă a avut drept scop întreruperea activităţii şi deplasarea atenţiei mijloacelor de informare în masă de la problemele zilei, cum ar fi prima şedinţă a noului Legislativ. De asemenea, prezenţa numeroşilor colaboratori ai forţelor de ordine presupune posibilitatea sustragerii de informaţii sau lucruri, sau a plasării de obiecte compromiţătoare. În acest sens amintim remarca facută de Anatol Dubrovschi, directorul Casei Presei, prin care acesta accentua că persoana care l-a sunat şi l-a avertizat în privinţa explozibilului vorbea foarte bine româneşte şi s-a prezentat ca fiind din partea unui “centru anticomunist”», se spune într-o declaraţie a CHDOM. În aceeaşi declaraţie se spune că “alerta cu bombă” e un scenariu întocmit cu acordul autorităţilor statului şi poate fi legat de lupta PCRM pentru menţinerea puterii, fapt care a prejudiciat material nu doar instituţiile menţionate, ci şi Bugetul de Stat, prin atragerea forţelor de poliţie în cadrul unor acţiuni inutile”».

Aneta GROSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. V

  Cine imi spune pe de rost numerele de telefon de la primarie , casa presei si aeroport ?
  Probabil cei detinuti au “cursuri speciale” sau au acces liber la telefon si suna la 1188 ?

  …….

 2. SPQR

  O noua actiune de doi bani a sisului moldovenesc.
  ATENTIE la DETALII .
  Cel ce a sunat a fost un fost angajat al primariei, fost jurist, care acum se afla la puscarie pentru omor .
  Inchipuitiva ca el suna de pe telefonul sau mobil din puscarie la telecom pentru a afla numerele de telefon de la primarie ,casa presei, aeroport,liceu.
  Le afla, dupa care face ceea ce a facut,adica suna de pe telefonul sau mobil si anunta despe explozibil.ATENTIE
  se prezinta dupa spusele lui Dubrovschi ca fiind de la un centru anticomunist.
  Nu uitati ca cel ce a sunat se afla la puscarie la Lipcani , unde ispaseste pedeapsa impreuna si cu fosti politisti, de la care sigur a aflat,sau el singur stia ca se va inregistra sunetul , si numarul de telefon,imeiul telefonului, si foarte usor il vor gasi .De fapt ceea ce sa si intentionat sa se intimple.Pentru a da motiv presei si televiziunii comuniste de al vorbi de bine pe Urechian , si cu o adresare la toata opozitia .
  ADEVARUL :
  A fost exact asa cum a fost , numai ca nu sa mentionat faptul ca celui ce a sunat i sa promis pentru serviciul facut,eliberare, inainte de ispasirea termenului pedepsei complete . {UDO} uslovno dosrocinoe osvobojdenie.
  LISTA ACTIUNILOR RATATE, DE DOI BANI, a serviciilor secrete voroniniste:
  1. atentat la viata lui iurie rosca.
  2. rapirea lui cubreacov .
  3. evenimentele de dupa alegeri., si multe alte prostii pe care le cred numai alegatorii morti ai lui voronin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *