Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   «Factorul geopolitic - important în…

«Factorul geopolitic – important în aceste alegeri»

Dezbateri electorale cu Anatol Ţăranu, analist politic, Ghenadie Vaculovschi, jurist şi Ion Manole, preşedinte «Promo-Lex».

 

 

COR.: —Am votat pe 5 iunie, urmează s-o facem, repetat, pe 19 iunie… Cum arată dintr-o parte această campanie, pentru că, deşi suntem în alegeri locale, spiritele s-au aprins până şi dincolo de Moldova?

An.Ţ.: Mai multă lume înclină să creadă că a fost o campanie mai specială, abuzivă, murdară… Eu nu am observat acest lucru. A fost o campanie în spiritul tradiţiilor electorale de la noi, cu excepţia, poate, a faptului că mass-media a fost mai implicată şi s-a vorbit mai variat despre aceste alegeri…

COR.: Şi o altă excepţie, vizavi de mass-media, ar fi clonarea presei: «Ziarul de Gardă», «Timpul»… De altfel, cazul rămâne «nedescoperit», deşi lumea a fost prinsă în flagrant, se ştie că coada creşte din Ucraina, s-a stabilit frăţia politică a «colegiului de redacţie» cu PCRM-ul… Şi cu toate astea, ancheta e în pană. Deşi, în mod normal, cineva trebuia să zboare de mult din cursă…

Gh.V.: Da, este un caz în premieră, foarte urât şi, evident, dacă s-ar fi descopeirt imediat, chestia asta ar fi avut valoare electorală, iar ceea ce va fi după e cu totul altceva.

An.Ţ.: Din câte informaţii deţin eu, este vorba de implicarea echipei lui Dodon în cazul clonei. Cine a finanţat toată această treabă – este şi asta un detaliu interesenat. Faptul că au fost arestate persoane din afară este un semnal foarte clar că factorul geopolitic joacă un rol foarte important în R. Moldova, dacă se implică chiar şi în alegerile locale.

COR.: O scurtă retrospecţie asupra primului tur: rezultate, impact?

An.Ţ.: Dacă e să ne referim la Chişinău, cred că AIE-ul, în primul tur, a ratat aici nişte şanse, a valorificat circa 70% din tot potenţialul pe care l-a avut. În ceea ce priveşte situaţia generală pe republică, comuniştii sunt în pierdere… ei nu au în consiliile raionale decât 36%. Comparativ cu 28 noiembrie 2010, popularitatea comuniştilor continuă să scadă.

Gh.V.: Da, PCRM este într-o uşoasră scădere la nivel naţional. Ceea ce dă de gândit, însă, e că stânga politică în R. Moldova rămâne în topul preferinţelor electoratului. Există o scădere, dar este  mai mică decât s-a aşteptat şi acest lucru trebuie să pună în gardă partidele de la guvernare, pentru că scorul înregistrat de comunişti nu e meritul lor, ci lipsa de merit a AIE.

COR.: Suntem în turul doi, încotro mergem? Toată lumea e cu ochii pe R. Moldova. Şi în Est, şi în Vest…

An.Ţ.: Trebuie să aşteptăm rezultatele turului doi, în special la Chişinău, pentru că postul de primar general de Chişinău este unul şi de simbol. Pornirile partidelor pentru mai departe vor depinde şi de rezultatul votului din 19 iunie. Câştigarea Primăriei de către Dodon ar putea, într-un fel, acoperi pierderile pe care le au comuniştii la nivel central şi asta i-ar încuraja să forţeze nota unor alegeri anticipate, în speranţa că s-ar putea revanşa. Câştigarea alegerilor de către Chirtoacă ar provoca, în schimb, o isterie în rândul comuniştilor. Ei vor lansa tot felul de acuzaţii că le-a fost furată victoria, dar chestia asta nu va schimba nimic, pentru că electoratul comuniştilor nu este unul pasional, el poate ieşi în stradă, dar nu poate lupta în stradă. R. Moldova îşi va urma cursul ei proeuropean.

COR.: Cum explicaţi faptul că, în plină campanie electorală, MAE-ul rus vine cu lecţii de «bună purtare» la adresa Chişinăului şi a observatorilor OSCE, iar, de fapt, face agitaţie electorală făţişă pro-Dodon…

An.Ţ.: Este un amestec din exterior în treburile interne ale R. Moldova şi Ministerul nostru de Externe a reacţionat absolut adecvat, prin nota respectivă. Dar problema aici e alta: declaraţia MAE rus se pliază pe votul etnic, care există în R. Moldova, şi asta este cel mai grav.

COR.: De ce Ministerul rus de Externe nu a intervenit la fel de categoric şi în cazul Corjova – nici în aceste alegeri şi nici în alte campanii electorale, pentru că în Transnistria drepturile electorale se încalcă ca în codrul verde?

I.M.: Aveţi dreptate, Rusia are statut de observator, statut de mediator, statut de pacificator, de stat garant şi tot aşa. Numai că garanţii, în cazul conflictului transnistrean, nu sunt garanţi ai păcii şi stabilităţii în această regiune, ei sunt garanţii regimului separatist de la Tiraspol.

COR.: Cum a decurs primul tur de scrutin peste Nistru?

I.M.: Ca şi în anii trecuţi, aceleaşi abuzuri, doar că problema la Corjova s-a agravat. Lumea a fost  ameninţată să nu iasă la vot, procentul de participare a fost sub 30%. Tiraspolul insistă să pună stăpânire pe această localitate. Dacă va reuşi să promoveze în administraţie persoane pe care să le poată dirija, atunci Corjova cade.

COR.: Cum credeţi că se va încheia, în general, această campanie, pentru că PCRM a intrat în turul doi cu ameninţări directe la adresa puterii? «Azi suntem în stradă câteva sute, mâine vom ieşi sute de mii. Nu vă jucaţi cu focul…» – ameninţa de la un megafon, zilele trecute, candidatul comunist Igor Dodon.

An.Ţ.: Mesajul este pe potriva electoratului lui Dodon. Dar eu nu cred că trebuie să batem alarma. Acţiunile de stradă ale comuniştilor, dimpotrivă, mobilizează şi mai mult electoratul lui Chirtoacă. Reacţiile pot fi inverse…
Gh.V.: Comuniştii sunt conştienţi că lupta va fi la limită şi ei vor să profite de orice vot posibil, dar mai departe de aceste apeluri nu vor merge.

COR.: Dodon a făcut-o zilele trecute pe «primarul nebotezat», înscenând în Primărie o şedinţă a fracţiunii PCRM, deşi nici rezultatele alegerilor şi nici listele consilierilor nu au fost încă validate de CEC. V. Voronin o face şi el pe napoleonul. «Avem nevoie de Chişinău ca să putem câştiga Moldova» – spune Voronin. E real ca PCRM să poată recuceri poziţiile la guvernare, pe varianta «de jos în sus»?

An. Ţ.: Faptul că Voronin utilizează un mesaj războinic nu e o noutate. Dar dacă comuniştii vor reuşi să ia Chişinăul, atunci îşi vor radicaliza mesajul şi vor insista asupra alegerilor anticipate, ceea ce va aduce Moldova într-o zonă de instabilitate cronică, cu consecinţe greu previzibile.

COR.: Ce impact poate avea rezultatul final al acestor alegeri asupra relaţiilor cu UE? Presa poloneză scrie că pierderea Chişinăului ar putea diminua sprijinul UE pentru R. Moldova.

An.Ţ.: Cel puţin, vor fi puse sub semnul întrebării mai multe proiecte pe care le avem cu UE… Deciziile vor urma şi în funcţie de faptul cum vor evolua anumite lucruri şi la nivel central, dar pentru europeni ar fi un semnal foarte prost pierderea capitalei şi consolidarea poziţiei comuniştilor.

Este absolut evident că în R. Moldova se dă o luptă geopolitică. Dar de noi depinde să alegem  încotro şi cu cine mergem. O mare parte a populaţiei parcă preferă vectorul european, dar când vine vorba de alegeri, îşi aminteşte de gropi, cărbuni şi uită de Europa. Există, însă, şi un segment care este şi, întotdeauna, va fi orientat spre Rusia, atât timp cât el va rămâne neintergrat în societatea moldovenească…

COR.:. Neintegrat sau manipulat de propaganda rusă?

An.Ţ.: Păi, tocmai de aceea şi neintegrat, deoarece este manipulat…

Gh.V.: Problema e că oamenii, în special localnicii, nu gândesc în termeni geopolitici. Opţiunea geopolitică pentru ei apare doar atunci când aceasta se asociază cu o viaţă mai bună. Lumea ştie că în Europa se trăieşte mai bine şi în sondajele de opinie preferă Europa, iar când vine vorba de alegeri… Oamenii trăiesc cu ziua de azi şi aşa şi votează.

COR.: Miza electorală pentru turul doi: depăşim sau nu depăşim efectul votului etno-politic – mă refer la Chişinău, pentru că la sate lumea se orientează după alte criterii decât cele politice?

An.Ţ.: Nu, nu va fi depăşit. E de ajuns să te uiţi la NIT, care repetă de dimineaţă până seara reportajele de la marşurile sociale ale comuniştilor. Din 10 intervievaţi doar unul vorbeşte româneşte. Ei, cui nu-i este clar cine a ieşit la mitingurile acestea? Aşa că partidul comuniştilor va insista pe votul etnic, pentru că alte mize nu are. Deci, votul geopolitic, orientările – Europa sau Risia, problemele sociale sunt foarte importante ca mesaj în turul doi. Va fi o campanie de mobilizare. Şi avertismentul lui Dodon «Nu vă jucaţi cu focul…», şi declaraţia lui Voronin «Avem nevoie de Chişinău…», şi declaraţia MAE rus – toate sunt un apel la mobilizare.

COR.: Bine, miza stângii este clară, miza dreptei?

An.Ţ.: Eu cred că un naţionalism moderat, un apel la demnitate, un apel care ar putea să consolideze sentimentul de solidaritate naţională ar prinde. Naţionalismul nu a fost niciodată un sentiment de neglijat, mai ales într-o ţară mică şi chinuită în care numai naţionalismul şi mai rămâne avantaj.

COR.: Comuniştii, dacă e să reieşim din rezultatele prealabile pentru Chişinău, au câştigat Consiliul Municipal. În această situaţie, ce e mai bine pentru Chişinău şi chişinăuieni: Chirtoacă sau Dodon la Primărie?

An.Ţ.: Dacă câştigă Dodon, Chişinăul cade totalmente sub comunişti. Voronin va avea în mână şi pâinea şi cuţitul, pentru că aici va exista o joncţiune între primat şi CMC. Chişinăul se va transforma într-o moşie a familiei şi clanului Voronin. Dacă vine Chirtoacă, la prima etapă vor fi nişte momente mai dificile, după care lucrurile se vor aşeza la locul lor. Eu sunt ferm convins că, dacă vine Chirtoacă, fracţiunea partidului comuniştilor nu va ţine mult timp. Din momentul în care nu vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate, se va începe descompunerea PCRM.

Moderator, Petru Grozavu