Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   «Domnilor miniştri, mai sunt întrebări?»

«Domnilor miniştri, mai sunt întrebări?»

Nu doar Parlamentul este în vacanţă. Şi şeful statului simte deja oboseala adunată în acest an de guvernare. Din acest motiv, şedinţa Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană nu a continuat mai mult de o oră. Şi agenda şedinţei nu a fost prea „încărcată” pentru că „toţi au dispoziţie de concediu”, după cum a menţionat preşedintele Vladimir Voronin.

Comisia s-a convocat joi, 17 iulie, pentru a raporta rezultatele neformale dintre R. Moldova şi UE. Atunci când miniştrii îşi rosteau „dările de seamă”, cum le numeşte preşedintele Voronin, raportorii îl priveau doar pe acesta şi roşeau ori de câte ori erau luaţi la întrebări.

Despre obstacolele pe care le-ar putea întâmpina R. Moldova în realizarea planului de integrare europeană, ministrul Afacerilor Externe şi Integrare Europene, Andrei Stratan, a spus:

„Vom încerca să le depăşim pe toate. Până acum n-au fost obstacole din partea autorităţilor noastre. Noi suntem optimişti”. Pentru a arăta că se lucrează mult la implementarea obiectivelor de integrare europeană, ministrul a mai adăugat că o nouă prioritate este promovarea unui dialog intens cu Franţa, în noua sa calitate de preşedintă a UE.

„Poate să nu fim atât de modeşti. Să mergem mai departe”, a urmat răspunsul preşedintelui. Din acest moment, preşedintele Voronin a preluat atribuţiile ministrului Stratan, declarând că „R. Moldova nu va avea niciun dialog cu Franţa”, fără a mai oferi explicaţii.

„Domnilor miniştri, mai sunt întrebări?” Desigur nimeni nu a intervenit cu alte propuneri, şedinţa continuând cu alte dări de seamă.

„Asta nu-i doar ţara lui Voronin”

Aşa s-a exprimat preşedintele când a fost luată în discuţie problema traficului de fiinţe umane. Preşedintele s-a arătat profund îngrijorat de traficul de fiinţe umane şi a solicitat intervenţia tuturor instituţiilor. Pentru că „Noi avem probleme foarte grave cu traficul de fiinţe umane. Acest trafic de unde începe? Numai de la Ministerul de Interne? De pe strada Armenească sau de pe Bender? Hai să fim serioşi. Nu-i frumos aşa. Noi pierdem mult din imaginea ţării, din cetăţenii noştri, din economie”, a menţionat preşedintele.

„Problema traficului este decalajul dintre dosarele intentate în judecată şi cele rezolvate”, a raportat şefa Executivului, Zinaida Greceanâi. „Din 21 dosare pornite de la începutul anului 2008, doar zece au ajuns la Procuratura Generală, dintre care numai patru au ajuns în instanţă”, s-a plâns aceasta.

Greceanâi s-a mai plâns şi de faptul că nu ajung bani pentru construcţia celor opt case de arest pentru deţinuţi. La care,preşedintele Voronin, uşor indignat a solicitat revizuirea cheltuielilor şi a numărului de deţinuţi. „Deţinuţii trebuiesc implicaţi în activităţi creative,dar nu să fie închişi în casele de arest. Câţi deţinuţi avem? Trebuie să cunoaştem exact de câte locuri avem nevoie”, a cerut preşedintele.
Şi aici, Ministrul Justiţiei s-a ridicat în picioare, roşind ca un elev prins cu tema nefăcută şi cu capul plecat a făcut darea de seamă despre numărul deţinuţilor.

„Noi câteodată ne punem singuri lanţul la gât şi îl purtăm prin toată Europa”, a concluzionat preşedintele la cele raportate mai sus. Şi atunci când vorbea despre bugetele locale şi a solicitat miniştrilor să intervină cu întrebări, aceştia au tăcut, iar ministrul Finanţelor, Mariana Durleşteanu, se uita plictisită la ceas.
Doar secretara Comisiei pentru Integrare, Natalia Catrinescu, a intervenit cu o propunere care era deja inclusă pe ordinea de zi a şedinţei.

Deşi Voronin spune că R. Moldova nu este doar ţara lui, toţi miniştrii raportau doar şefului statului, se uitau doar la el când vorbeau, de parcă nu mai era nimeni în sală.

Despre jurnalişti, şeful statului îşi amintea doar când le solicita ajutorul pentru promovarea unor acţiuni.

Diana LUNGU