Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Vocea Basarabiei 10 ani de…

Vocea Basarabiei 10 ani de luptă

282-saharLa 18 iunie 2010, Postul de Radio Vocea Basarabiei a împlinit 10 ani de la lansare. Vocea Basarabiei a răsunat pentru prima dată în emisie pe 18 iunie 2000, cu suportul istoricului şi publicistului Iosif Constantin Drăgan.

Astăzi, Postul de Radio Vocea Basarabiei este o sursă de referinţă în arealul mass-media românesc din R. Moldova şi de peste hotare. Posibilităţile tehnologice au transformat Vocea Basarabiei dintr-un post local în unul naţional, care poate fi audiat prin Internet şi telefonie mobilă pe toate continentele. Vocea Basarabiei este recepţionată în cele mai mari centre populate ale R.Moldova.

Postul de radio a apărut pe piaţa mass-media din R.Moldova ca o replică la situaţia în care populaţia românească, majoritară, era discriminată la capitolul acces la informare în limba maternă. În prezent, Vocea Basarabiei emite pe 8 frecvenţe, dislocate în Chişinău, Nisporeni, Glodeni, Drochia, Soroca, Ştefan Vodă, Taraclia, Căuşeni. Cea mai mare parte a grilei o constituie emisiunile de ştiri, dezbaterile, analizele etc.

Deşi au consemnat un eveniment important, cei de la Vocea Basarabiei nu pot afirma că problemele cu care se confruntă au rămas în trecut. Piaţa publicitară din R. Moldova continuă să fie controlată de fostul regim, fluxurile de bani fiind direcţionate în continuare către structurile şi schemele vechi ale acestuia.

Am ţinut să aflăm de la Valeriu Saharneanu, fondatorul şi directorul Postului de Radio Vocea Basarabiei, 10 elemente distinctive ale acestei instituţii.

1 Ideea postului de radio, una inedită la acea vreme pentru R. Moldova.

2 Echipa, consituită cu multă atenţie din mai mulţi specialişti care, deseori, în condiţii dure, au reuşit să aducă adevărul în casele oamenilor.

3 Echipamentul, pe care mereu îl dorim mai performant.

4 Afirmarea, care a devenit un stil, un principiu în cadrul echipei Vocea Basarabiei.

5 Extinderea. Am luptat şi luptăm ca să fim auziţi cât mai departe şi de cât mai mulţi ascultători. Am reuşit să devenem un post de radio cu acoperire naţională.

6 Politica editorială, una clară, distinctă faţă de alte posturi de atunci, preponderent ruseşti.

7 Capacitatea de rezistenţă, în condiţiile în care au existat numeroase tentative de suprimare a instituţiei.

8 Vocile. În cadrul programelor radio răsună vocile intelectualităţii din Basarabia, personalităţi care au un mesaj distinct, oameni care au învins în duelul cu frica ce domina în timpul regimului Voronin.

9 Credibilitatea, această calitate câştigată pe parcursul anilor. Oamenii au înţeles că acesta este postul lor de radio, care nu minte şi în care pot avea încredere deplină, care oferă publicului informaţie echidistantă, comentarii pertinente ale experţilor în probleme de actualitate.

10 Spiritul critic. Vocea Basarabiei niciodată nu a încetat să critice guvernarea comunistă, care, în opinia sa, a fost una criminală, ce s-a încheiat cu un act criminal de masacrare a tinerilor.

Pentru conformitate,
Daniela Artanciuc