Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Vlad Straticiuc: „Niciodată să nu…

Vlad Straticiuc: „Niciodată să nu pierzi speranţa de a-ţi atinge scopul spre care tinzi”

479-straticiucA plecat în Spania să se odihnească, dar a rămas să muncească. Astăzi, este unul dintre cei mai cotaţi creatori de pălării. Cea mai extravagantă pălărie pe care a creat-o până în prezent are o lăţime de 1 m 20 cm.

S-a aflat la momentul potrivit în locul potrivit. Când i s-a propus să confecţioneze o pălărie, s-a gândit că e o provocare interesantă. Această provocare i-a adus ulterior şi primul premiu, dar şi un număr nelimitat de comenzi.

De la tapiserie la pălărie

Vlad Straticiuc a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice în 1997, Facultatea de Arte Plastice, Catedra de tapiserie, unde a rămas apoi să activeze în calitate de profesor la disciplina Tehnici textile. Nu s-a gândit niciodată că va ajunge să muncească în străinătate. În 2003, a plecat într-o vacanţă în Spania. Atunci, a făcut cunoştinţă cu designerul de modă Roberto Diz, care tocmai lucra la o colecţie pe care urma să o prezinte la Săptămâna Modei de la Madrid. Cei doi au avut o colaborare frumoasă, astfel încât, ulterior, Roberto „mi-a propus să rămân în Spania şi să fac parte din echipa sa”, relatează Vlad.unnamed

Nu i-a fost uşor să se decidă. Atunci, a apelat la cea mai apropiată persoană. „Hotărârea finală am luat-o după ce am vorbit cu mama, cu care mă sfătuiesc mereu. Mi-a spus că, dacă e ceva ce-mi place să fac şi vreau să încerc, trebuie să accept, şi dacă, între timp, o să vreau să mă întorc în Moldova, uşile casei mereu vor fi deschise”, spune bărbatul. Decis să rămână, s-a aprofundat în muncă. Surpriza, însă, abia urma să se întâmple. În 2007, în Spania revenise moda pălăriilor. Una dintre cliente, căreia Vlad Straticiuc îi confecţiona o rochie pentru un eveniment, l-a rugat să-i coase şi o pălărie care să se asorteze cu ţinuta sa.

„A fost pentru prima dată când trebuia să fac o asemenea lucrare şi nu prea ştiam de unde să încep şi ce trebuie să fac. Dar ideea mi s-a părut interesantă, aşa că mi-am pus în aplicare imaginaţia”, îşi aminteşte designerul. Clienta a rămas mulţumită, astfel încât, în scurt timp, au început să vină comenzi de la prietenele acesteia. „M-am apucat să caut mai multă informaţie despre materiale, tehnici, tendinţe în confecţionarea pălăriilor de damă”, spune Vlad. Cu timpul, a reuşit să creeze mici colecţii, pe care le-a expus în buticuri de modă, iar cei care-şi doreau ceva individualizat i se adresau direct designerului.

Pălărie cu lăţimea de un metru

În 2009, a aflat întâmplător despre un concurs de pălării, care se desfăşura la Ascot, Anglia, în cadrul celor mai celebre curse de cai, „Royal Ascot”. Deoarece îi rămânea foarte puţin timp până la data limită de prezentare pentru concurs, „am decis să trimit două dintre pălăriile pe care le aveam deja confecţionate, având dreptul de a prezenta până la trei modele”, relatează Vlad. „Nu mă aşteptam la prea mult succes, căci era pentru prima dată când mă prezentam la un concurs internaţional de acest gen”, adaugă el. Rezultatele urmau să fie cunoscute peste o lună, timp în care uitase de acest eveniment. „Mare mi-a fost uimirea când am fost contactat de organizatorii concursului, care m-au anunţat că sunt câştigătorul premiului special”, relatează designerul.479-straticiuc2t

În timpul ceremoniei de premiere, pălăria câştigătoare a fost purtată de actriţa britanică Emma Samms. În 2010, participase la acelaşi concurs, plasându-se pe locul II. Peste doi ani, a decis să-şi prezinte lucrările la Concursul Internaţional de Pălării dedicat jubileului de 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, de unde a ieşit iarăşi învingător. Premiul mare presupunea un master-class cu Dillon Wallwork, designerul care confecţionează pălării pentru casa regală engleză. „A fost una dintre cele mai mari şi mai deosebite experienţe să poţi să înveţi ceva de la acest designer”, remarcă bărbatul încântat.

Îşi aminteşte cu zâmbet de cea mai extravagantă pălărie pe care a creat-o. Tânăra care făcuse comanda îşi dorea să se evidenţieze printre invitaţi, ceea ce s-a şi întâmplat. „I-am creat o pălărie de culoare roşie Valentino, cu o lăţime de 1 m 20 cm. După eveniment, mi-a spus că a fost un succes colosal, doar că, la ora mesei, a fost nevoită să şi-o scoată, ca să nu stea şi invitaţii de alături sub pălăria ei”, glumeşte designerul. Deşi recunoaşte că nu e un domeniu simplu, iar un străin trebuie să muncească triplu ca să obţină succese, susţine că „în afară de creativitate şi calitate, trebuie să dai dovadă de insistenţă, continuitate şi niciodată să nu pierzi speranţa de a-ţi atinge scopul spre care tinzi”, accentuează designerul Vlad Straticiuc.

Olga BULAT