Visul celor care-i ascultă e să-i mai audă o dată

425-cvartet-passioneI-a unit pasiunea pentru muzică bună. În timp ce muzica clasică continuă să fie apreciată doar de adevăraţii melomani, apar mici ansambluri care se specializează anume în acest gen de muzică. Acestea încearcă să transmită frumuseţea creaţiilor clasice nu doar auditoriului select, ci tuturor celor pasionaţi de muzică.

 

Cvartet Cafe Passione n-a împlinit nici un an de la înfiinţare, dar deja este cunoscut în rândurile melomanilor. Acesta este invitat la diverse evenimente, unde încântă auzul celor prezenţi cu muzică de calitate. De fapt, membrii cvartetului sunt muzicieni cu experienţă, care activează în Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici”. I-a unit dragostea pentru muzică, dar şi dorinţa de a se realiza într-un ansamblu mai restrâns.

Un dor care mă măcina permanent

Iniţiativa de a crea acest cvartet a fost a Angelei Jerega, ea fiind şi Vioara nr. I. Angela a revenit în ţară acum trei ani. Anterior, şi-a făcut studiile la Minsk, unde a şi activat o perioadă, după care a plecat, pentru câţiva ani, în Brazilia. Şi acolo a făcut muzică, cântând în orchestra simfonică. Dar, după 20 de ani de absenţă, dorul de casă a făcut-o să revină. Deşi venea acasă o dată pe an, aceste vizite erau insuficiente. Astfel, a decis să revină pentru totdeauna. “Îmi era foarte dor de familie, de rude, de prieteni. Era un dor care mă măcina permanent”, mărturiseşte viorista.

Angela recunoaşte că viaţa în R. Moldova este mai complicată, pentru că specialiştii, nu doar în muzică, dar şi în alte domenii, sunt mai puţin apreciaţi în comparaţie cu cei de peste hotare. Deşi acasă este complicat să supravieţuieşti, din care cauză o mare parte din populaţie pleacă să se realizeze peste hotare, Angela a decis să se întoarcă şi nu regretă pasul făcut, pentru că “este foarte important să fii alături de cei dragi, mai important decât banii sau alte beneficii”, subliniază ea. “Poţi să trăieşti oriunde. Important e să fii stimat şi remunerat pe măsură”, adaugă viorista.

Componenţa cvartetului e una inedită pentru Chişinău. Acesta este constituit din două viori (Angela Jerega şi Elena Iurcic), violă (Anatol Râşneanu) şi contrabas (Efim Pânzari). Este singurul cvartet de instrumente cu coarde care are în componenţa sa contrabasul, în celelalte cazuri figurând violoncelul. “Am ales contrabasul, pentru că sunetul lui e mai amplu şi mai bogat, iar contrabasistul nostru are în spate o şcoală foarte bună şi e un mare profesionist, ca şi, de altfel, ceilalţi colegi de-ai mei”, spune iniţiatorul cvartetului.

A studiat contrabasul contra voinţei sale

Efim Pânzari, contrabasistul, recunoaşte că, mic fiind, şi-a dorit să studieze un alt instrument – trompeta. Soarta, însă, a avut alte planuri pentru el. “M-a văzut un profesor de violoncel, care mi-a zis că, având astfel de degete, trebuie să cânt la violoncel. Atunci nu voiam în ruptul capului. Mă opuneam cum puteam. Acum înţeleg că a fost spre binele meu”, spune Efim. Trecerea la contrabas a fost una lentă. Ca orice tânăr, a învăţat să cânte şi la chitară, în special la chitara bas. Doar după aceasta, a decis să studieze contrabasul.

Repertoriul cvartetului este în mare parte constituit din muzică clasică, interpreţii fiind specialişti în domeniu, dar include şi valsuri, tangouri, orice ar plăcea unui cunoscător de muzică. Deşi deseori contrabasul e folosit în calitate de acompaniament, sunetul lui dă o altă sonoritate jazz-ului, care, de asemenea, se regăseşte în repertoriul Cafe Passione. Visul muzicienilor este să bucure cât mai mulţi melomani, iar visul celor care-i ascultă e să-i mai audă, măcar o dată.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *