Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   „VINIL” – istoria Moldovei rătăcite

„VINIL” – istoria Moldovei rătăcite

Jurnalistul și scriitorul Igor Guzun a bucurat publicul pasionat de lecturi cu o carte nouă. „Vinil este o carte bună… o bucată tristă… o bucată plină de umor. O carte despre o copilărie a generației noastre, o copilărie pe care am pierdut-o irecuperabil”, spune autorul volumului.

IMG_0326„În Vinil am scris despre țara noastră, în care am avut norocul și, în același timp, nenorocul să ne naștem: o Moldovă plină de paradoxuri, în care ne rugăm mai mult în troleibuze, decât la biserică, iar cele mai frumoase texte despre om sunt necrologurile”, susține Guzun.

„Să nu ne mai împiedicăm de cuvinte”

Igor Guzun, născut în anul 1968, este jurnalist, scriitor, editor şi director al Agenţiei „Urma ta”. Primii 10 ani de jurnalism şi apoi următorii 10 în calitate de profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării s-au sedimentat în mai multe cărţi şi manuale la care Igor Guzun este autor şi co-autor: „Un ziar în şapte zile” (2007), „Jurnalismul în situaţii de criză” (2010) sau „Interpretarea datelor statistice în jurnalism” (2013).

Prima sa carte, „De azi într-o săptămână”, a apărut în 1997, iar cea mai recentă, „La blog”, a fost scrisă împreună cu Sergiu Bezniţchi, în 2014. Totodată, Igor Guzun este autor al textului pentru hit-ul formaţiei „FurioSnails”, întitulat „Oameni şi locuri dragi” (2011). Împreună cu echipa sa de la „Urma ta” a lansat, în 2012, portalul stiripozitive.eu.

Cartea „Vinil” a fost lansată la 9 decembrie, în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”. „Este Vinil pentru că până la senil, sper eu este mai mult. Cealaltă explicație, poate mai serioasă, este că fenomenul acesta al discurilor de vinil, este unul al generației noastre și pe care poate generațiile mai tinere nu-l înțeleg. Noi ținem minte cum sună muzica de acolo. Ne amintim cu bucurie chiar dacă trăim într-o eră digitalizată”, explică Igor Guzun de unde i-a venit titlul noii cărți.

„Suficient ar fi fost, deci, doar titlul cărții lui Igor Guzun cu imaginea unui disc de vinil care m-ar fi făcut curioasă să o frunzăresc. De dorul vinilului”, susține Monica Babuc, ministra Culturii.

„Vinil” este o carte cu texte scurte despre Moldova, unde învăţătorii visează toată viaţa Creta și doar elevii lor ajung acolo. „Poate ar trebui să scriem mai simplu, în stil american şi să nu ne mai împiedicăm în cuvinte”, spune jurnalistul.

„Acesta-i Chișinăul care seduce. Chișinăul care se duce de râpă”

Autorul susține că, fiind adeptul uneia dintre cele mai frumoase profesii din lume, a avut experiențe unice și a încercat să le sincronizeze în „Vinil”. În descrierile făcute de Igor Guzun se regăsește fiecare moldovean. „Toți știu că în Moldova fotbalul mai mult se privește decât se joacă, iar la teatru lumea se duce mai mult să râdă decât să aplaude”.

IMG_0366Victoria Fonari, doctor conferențiar al USM, îl etichetează pe Igor Guzun ca fiind un realist care, datorită profesiei sale, știe cel mai bine să spună lucrurilor pe nume. „Chiar și în carte el respectă principiile jurnalistice, încercând să arate realitatea așa cum este ea”, menționează Victoria Fonari. „În Moldova cădem de lucru, cădem de acord, cădem pe gânduri, cădem în disperare…”; „Acesta-i Chișinăul care seduce. Chișinăul care se duce de râpă”; „Moldova singura țară în care Lucian Blaga este și poet și liceu-martir la Tiraspol”, sunt câteva fragmente din noua carte a lui Guzun.

„Cartea lui Igor Guzun este o sinteză a lucrurilor foarte simple din preajma noastră, pe care, poate, fiecare dintre noi le-a gândit şi simţit, însă doar el a reuşit să le sintetizeze în esenţa lor atât de profund şi atât de departe de banalităţile realizate azi”, definește Mircea Surdu, jurnalist.

„Vinil-ul este o cămară întunecoasă, unde intri cu o lanternă în mână şi, indiferent încotro ai îndrepta lumina, vei găsi ceva sincer, simplu, profund şi fascinant. Vinil-ul fascinează prin magia metaforelor, deşi uşor atinse de patina tristeţii”, susține Alexandru Tănase, președinte al Curții Constituționale.

„Igor Guzun încearcă să discute cu omul modern despre subiecte „demodate”, vechi precum un disc de vinil. Patrie, limbă, cărţi, oameni… Viaţă, moarte (nemurire), dragoste, suflet… Textele din „Vinil” constituie, împreună, un mic dicţionar de sensuri. Iar câmpurile scrise ale „Vinil-ului” tipărit, la fel ca suprafaţa neagră a discului brăzdată de canalele sonore, sunt arate adânc şi semănate cu grijă… Observaţii exacte. Formulări laconice, aforisme surprinzătoare”, este de părere Ed Pobujanski, un prieten al autorului.