Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Victor Hristov, pictorul în creaţia…

Victor Hristov, pictorul în creaţia căruia culorile cântă

Artistul care trăieşte prin creaţiile sale pline de culoare şi emoţie şi-a prezentat o serie de picturi alese la Ambasada Ungariei din R. Moldova. Opera pictorului Victor Hristov aduce în faţa spectatorului o lume artistică inedită ce poartă în sine amprenta realităţii şi a fantasticului, integrate organic într-un tot unitar indispensabil.

Născut la 25 martie 1946, în oraşul Cimişlia, Victor Hristov şi-a dedicat întreaga viaţă artei şi lucrărilor sale pline de culoare. „Fiind un bun cunoscător al acuarelei şi al picturii în ulei, Victor demonstrează o evoluţie ascendentă în abordarea subiectelor, transferând figurativul într-un areal al basmului şi al metaforei unui cotidian”, susţine Tudor Stăvilă, doctor habilitat în studiul artelor.

545-tablou1„Culorile încep să cânte”

Potrivit criticilor, picturile artistului sunt un poem al culorilor aprinse. „Este o personalitate complexă. Atunci când priveşti picturile lui Hristov ai impresia că toate culorile se aranjează singure într-o armonie perfectă. Împreună, acestea reuşesc să creeze un efect de explozie de idei şi trăiri. În picturile lui Hristov descoperim culori vorbitoare care au ce spune, descoperim acel artist talentat care nu se teme de emoţii, sentimente. Geometria peisajelor este una interesantă. Linia de orizont trezeşte curiozitatea şi te face să vezi ce este dincolo de pânză. Este dificil să înţelegem sau să exprimăm ce mesaj ne transmite fiecare culoare în parte, dar în comun ele creează ceea ce defineşte cel mai bine măiestria pictorului”, susţine Mátyás Szilágyi, ambasadorul Ungariei la Chişinău.

Creaţia lui Victor Hristov reprezintă un desen al cuvântului în culori vii, spun criticii de artă. „Totul este foarte simplu, iei culorile, le arunci pe pânză, şi deja experienţa te ghidează şi te face să înţelegi ce ai de făcut mai departe, iar talentul te ajută să le combini”, explică pictorul Victor Hristov. Potrivit lui, fericirea unui pictor este atunci când culorile încep să cânte. „Dacă vezi că acestea încep să cânte, adică sunt într-o armonie deplină, înţelegi că eşti pe calea cea dreaptă”, adaugă acesta.

545-trablou2„Talentul nu poate fi cumpărat”

„Lucrul cel mai important este sinceritatea autorului faţă de temă, dăruirea pentru tot ce face, faţă de natură, faţă de tot ce ne înconjoară, faţă de viaţă, de lumină, de nori, de ceaţă, de munţi, de mare etc. Dragostea de viaţă stă la baza unui om de artă, a ceea ce reprezintă el de fapt. Darul dat de Dumnezeu, de părinţi, în faţa căruia mă închin, nu este întâmplător. Mulţi ar vrea să-şi cumpere acest dar, dar nu o pot face, pentru că talentul nu se vinde, cu el te naşti şi pe parcursul vieţii îl dezvolţi şi îl aduci la un alt nivel”, povesteşte artistul.

Picturile lui sunt ca „o soră de sânge a cuvântului”, vorba poetului. Elementul rustic folosit de pictor ne duce cu gândul la casa părintească, la prispa casei, unde ne aşteaptă cei dragi. „Casa părintească este bucuria sufletului pentru fiecare şi eu nu mă despart niciodată de această bucurie, alinare a inimii”, ne spune pictorul. Potrivit lui, vernisajul este mereu un examen, în care notele sunt privirile calde ale celor care îi contemplă creaţiile, iar zâmbetul – aprecierea publicului. „În picturile lui se combină un univers al sentimentelor, o galaxie a iluziilor, care te opresc şi te fac să meditezi, analizezi şi să uiţi de rutină”, este de părere ambasadorul Ungariei la Chişinău.

Victor Hristov şi-a expus lucrările la peste 150 de expoziţii personale, naţionale şi internaţionale. Picturile lui se află în colecţiile private din peste 19 ţări, cum ar fi: Armenia, Bulgaria, Cehia, Elveţia, Franţa, Georgia, Germania, Israel, Iugoslavia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Slovacia etc. „Lucrul cel mai trist este că artistul este apreciat peste hotare şi mai puţin acasă”, susţine artistul, care ştie cel mai bine cum poate să ne pasioneze de lucrări pline de culoare.