Valentina Naforniţă: “Mai sunt munţi de cucerit şi obstacole de învins”

Soprana Valentina Naforniţă, câştigătoarea Marelui Premiu, precum şi a Premiului „Simpatia publicului” la Concursul internaţional “BBC Singer of the World” din Marea Britanie, a revenit la baştină ca să-şi bucure concetăţenii într-un concert susţinut la Teatrul de Vară din Chişinău. Astfel, publicul din Moldova a avut posibilitate să admire cea mai frumoasă voce din lume.

Deşi a revenit pentru puţin timp, Valentina a reuşit să evolueze într-un concert, precum şi să susţină o conferinţă de presă, în cadrul căreia a vorbit despre concurs şi despre planurile sale de viitor. Soprana planifică să plece la Viena, unde are semnat un contract, dar speră mai întâi să-şi petreacă împreună cu soţul luna de miere, pe care o contramandase din cauza concursului de la Cardiff.

“Ce păcat că m-a învins soţia”

Valentina Naforniţă şi Mihai Dogotari s-au căsătorit în mai, dar nu au petrecut prea mult timp împreună. În ianuarie, Valentina a primit un telefon, fiind anunţată că va reprezenta R. Moldova la Cardiff. “Am rămas şocată. Nu ştiam ce să zic. Imediat au început pregătirile. Uneori mă gândeam nopţile cum voi rezista pe acea scenă pe care au păşit cei mai mari artişti de operă”, mărturiseşte Valentina. La rândul său, Mihai Dogotari, bariton, de asemenea a participat la audiţia pentru concursul de la Cardiff. “Ce păcat că m-a învins soţia, zice în glumă Mihai. De fapt, important este că avem un câştigător în familie”.

Pe parcursul conferinţei de presă, Mihai îşi ţinea soţia gingaş de mână, intervenind uneori pentru concretizări. El îşi susţinea jumătatea prin gesturi afirmative. Tinerii însurăţei, deşi s-au căsătorit recent, sunt împreună de opt ani. Deşi pământeni, s-au cunoscut abia la Chişinău. Valentina recunoaşte că l-a văzut pe Mihai pentru prima dată la un concert susţinut la şcoala din Glodeni, iar atunci când l-a revăzut la colegiu, şi-a amintit de el. Ambii studiau canto, astfel au avut şi cursuri comune. Treptat  s-au împrietenit. “La început, nici prin cap să-mi treacă o eventuală apropiere de el, dar a venit timpul…”, spune Valentina zâmbind.

Mihai îşi aminteşte că, la început, a avut “o părere drăguţă despre ea”, dar, copil fiind, nu se gândea la ceva serios. Pe parcursul acestor ani, relaţia celor doi a cunoscut diverse situaţii. Soţii recunosc că erau copii pe atunci, aveau doar 16 ani, “ne mai zbura mintea, ne mai uitam încolo-încoace”. Au existat şi despărţiri periodice. În timpul unei plecări în Spania, Mihai simţea că-l preocupă prea mult distanţa dintre ei. “Mă gândeam mereu la ea. Îmi imaginam cum ar fi s-o cer de soţie. Eram sigur că vreau să fiu cu ea”, spune soţul, privindu-şi cu gingăşie soţia. Valentina, însă, a fost surprinsă când Mihai i-a oferit inelul. În final, totuşi, i-a spus un ferm “da”.

Deoarece nu au reuşit să plece în luna de miere, Mihai şi Valentina speră să poată petrece ceva timp împreună. Îşi doresc să se odihnească în Grecia, care nu e prea departe. Deocamdată, tinerii însurăţei nu planifică bebeluşi. Toată atenţia lor este orientată spre carieră. “Copii ne dorim, dar deocamdată nu avem cum. Suntem la început de drum şi trebuie să ne concentrăm la muncă şi la carieră, remarcă soţii. Suntem siguri că totul va fi cum trebuie. Dumnezeu le aranjează pe toate”.

Vocea ei a vrăjit universul

Concursul “BBC Singer of the World” este “o rampă de lansare pentru tinerii cântăreţi”, remarcă Valentina Naforniţă, însă pentru soprana din Moldova “a fost un pas cu totul deosebit. Eu nu am crezut că voi avea ocazia în viaţa mea să particip la acest concurs. Faptul că am ajuns până acolo deja e o onoare şi o mare realizare”. Victoria nu a schimbat-o pe Valentina. Ea a rămas la fel de modestă. Victorioasa de la Cardiff mărturiseşte că încă nu a reuşit să conştientizeze ceea ce s-a întâmplat, fiind sigură că sunt mulţi interpreţi dotaţi care merită această distincţie: “E un premiu onorabil. Sunt încântată, dar nu mă consider, Doamne fereşte, crăiasa lumii. Sunt la fel ca şi până la concurs. Ştiu că sunt numeroşi oameni talentaţi care, poate, nu au reuşit să ajungă acolo”. Soţul Valentinei e de părere că succesul nu o va schimba vreodată: “Valentina e o persoană modestă. Nu cred că această modestie va fi învinsă de orgoliu”.

Interpreta de operă a împlinit 24 de ani chiar în ziua prezentării participanţilor. Îşi aminteşte că, atunci când i-a fost rostit numele şi a ieşit în faţă, se auzea ceva ciudat în sală. În clipa imediat următoare şi-a dat seama că publicul cânta “La mulţi ani”. Valentina spune că a fost un moment cu totul special. Pe parcursul concursului, însă, nu a fost nimeni alături de ea, ca să o susţină. Toţi participanţii erau cu părinţii sau cu prietenii, ea, însă, era singură. Mihai, deşi dorea mult să-i fie alături, avea examene. Acest fapt, spune Valentina, doar a ajutat-o, deoarece a putut să se concentreze exclusiv la concurs. Ce-i drept, deşi soţul se afla la distanţă, vorbeau la telefon de câteva ori pe zi. Aceasta era singura posibilitate de a-şi susţine iubita.

Când îşi aminteşte de perioada de concurs, Valentinei îi apare o lumină în ochi, vorbeşte cu o căldură aparte despre oamenii din Cardiff: “Am avut cu publicul comuniunea la care poţi doar să visezi, iar sala are o acustică fantastică”. Interpreta de operă susţine că nu se aştepta să învingă, dar cel mai mult a fost surprinsă când şi-a auzit numele pentru a doua oară. Nici măcar nu ştia cum să reacţioneze, tot ce a putut pronunţa la acel moment a fost un “ce?” foarte mirat. Este pentru prima dată în istoria acestui concurs când decizia juriului a coincis cu simpatia publicului. Până la actuala ediţie, niciun interpret nu a reuşit să cucerească atât trofeul, cât şi premiul pentru simpatia publicului. Valentina spune că trofeul obţinut este foarte important pentru ea, dar premiul publicului este de o însemnătate incomparabilă, deoarece fiecare interpret cântă pentru public şi recunoaşterea sa de către acesta este cel mai important eveniment care se poate întâmpla.

Profesoara Valentinei, interpreta de operă Margareta Ivanuş, susţine că nu a fost surprinsă de performanţele elevei sale, deoarece întotdeauna a muncit mult: “A fost şi rămâne un lider. Foarte muzicală şi foarte muncitoare. Sunt fericită că eleva mea a devenit cea mai frumoasă voce. Prin intermediul Valentinei, m-am făcut peste noapte încă o dată vedetă”.

Contracte cu toată lumea, nu şi cu Moldova

Câştigătoarea Marelui Premiu a primit deja invitaţii din Anglia, Germania, Franţa, însă nu se grăbeşte să dea un răspuns. Mai întâi, susţine Valentina, trebuie să se consulte cu cineva înainte de a lua o decizie, poate îşi va găsi un impresar. În scurt timp, însă, va trebui să plece la Viena, onorând un contract pe care l-a semnat înainte de concursul de la Cardiff. Interpreta susţine că această plecare va fi benefică pentru ea: “Acolo sunt specialişti de înaltă calitate şi o să am cu cine să lucrez şi de la cine să învăţ”.

Deşi deţine cetăţenia română, la concurs Valentina a reprezentat R. Moldova. Câştigătoarea Marelui Premiu spune că nu a uitat de unde a pornit la drum: “Aici m-am format, după aceea m-am dezvoltat mai departe, şi mi-ar face mare plăcere să am colaborări şi acasă”. Deocamdată, sunt doar colaborări de peste hotare. Acest lucru înseamnă că soţii iarăşi vor fi nevoiţi să se despartă. În timp ce Valentina va fi la Viena, Mihai are planificat un proiect în Italia, care începe în octombrie şi va dura circa un an. Acest lucru însă nu-i sperie. Soţii sunt siguri că le vor reuşi pe toate. Îi întristează doar faptul că nu prea au posibilitate să evolueze pe aceeaşi scenă, deoarece au voci diferite, “doar dacă devin eu tenor”, spune baritonul Mihai.

Planurile de viitor sunt legate în exclusivitate de carieră. Deocamdată, nu se gândesc la o casă proprie, deoarece munca pe care o fac presupune numeroase turnee, concerte… “Nu ne-am făcut niciun plan să cheltuim banii câştigaţi la concurs (15000 de lire sterline), pentru că avem multe de realizat. Suntem la început de carieră. Banii sunt bineveniţi. E timpul să ne construim viaţa în mod normal”, spune Valentina.

Important pentru câştigătoarea Marelui Premiu este să evolueze şi în niciun caz să nu se oprească la cele realizate. Mai sunt munţi de cucerit şi obstacole de învins. “Îmi doresc să evoluez pe scenele importante ale lumii”, recunoaşte Valentina.

Iniţial, la concursul internaţional “BBC Singer of the World”, au fost înscrişi peste 800 de participanţi. Concursul presupune mai multe etape. Valentina Naforniţă a fost cea mai tânără şi singura participantă care a reuşit să cucerească atât juriul, cât şi publicul.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Eugen

  Cind aud asa noutati imi sare inima de bucurie caci ii foarte rar cind Republica Noastra apare in vreo clasifica. In locul celor care-s la putere,i-as multumi si i-as da tot ce-i trebuie aceste-i fete caci dupa cum se vede va fugi si ea din tara noastra de banditi.

 2. ue

  Nasc si la Moldova oameni mari, dar pacat… aici nu totdeauna sunt apreciati la justa valoare.Despre oamenii nostri mari auzim doar atunci cand sunt apreciti departe de hotarele tarii noastre.

 3. nomatterwho

  – nu ma pot abtine sa plasez comentariul si pentru voi Eugen, ue si 707, ca vad eu nu intelegeti nimic si prea va supraapreciati:
  ea nu are nevoie de Bravo al vostru!!!
  Moldova in aceste cazuri n-are ce sa se icneasca macar cu d-ra Nafornita; locuri la buget nu s-au gasit in Moldova, si bine-inteles ca spre norocul ei a plecat in Romania — ca sa fi fost aici, Academia de Muzica avea sa o impuna sa plateasca dublu pentru participare la niscaiva concurs,
  – asa-s moldovenii, stau si se uita la cei sirguinciosi, oare ce lise va primi si astora; iar intre timp isi promoveaza nepotii, feciorii , cumatrii„, iar pe urma, cind nu cei din Moldova obtin ceva in lume, , umbla si striga in gura mare:»Asta-i din Moldova , Moldova se mindreste cu tine»,
  – DA STATI ASA , PATRIOTILOR, CA EI, ACESTI COPII CARE PLEACA DIN TARA NU SE MINDRESC CU NIMIC DIN CEEA CE REPREZINTA MOLDOVA !!!
  S-O STITI BINE, DACA NU-ATI AUZIT-O PINA ACUM — TARA MOLDOVEI NIMIC NU FACE CA TINERII SA-SI DEZVOLTE CAPACITATILE, IAR CE CE NIMIC NU FACE , NU ARE NICI UN DREPT LA REPLICA !!!

 4. sfat

  pt nomatterwho,
  nu te poti abtine,dar incearca sa te abtii si nu mustrului lumea cu aroganta ta de “supraapreciat-a”.cine te crezi de te dai mare si tare cu morala ta de 2 bani?
  noi suntem niste amarati si macar o sustinem si o incurajam si are nevoie de bravo al nostru.iar tu iti iei lozinca si la guvern,pe el sa-l iei la roata cu fudulia si ingamfarea ta.
  ma mandresc cu tara mea asa cum e,maldavane.
  si nu mai scrie de 10 de ori una si aceeasi peste tot cu iz de batjocura si mitocanie.
  nu se rupe guvernul sa-ti dea tie replica.el n-are dreptul la replica,nu Eugen,ue sau 707.nu da peste om ca tancul.respect pentru semeni,mai ales ca nici nu te iau in seama,numai pentru a te pune in banca ta cand iti exploadeaza desteptaciunea.

 5. nomatterwho

  pentru sfat,
  pai iata mai, sa gasit desteptul sa raspunda, nu ?!
  – si oare de ce nu dau replici? nu din cauza ca-mi ignora comentariile ci din cauza ca amariti cum sunt – dupa cum ai zis-o, nu pot da replici,
  – asta vreau sa vad , dati replici amaritilor,
  – dati replici cind va fac legi, dati cind va umfla urechile cu minciuni si promisiuni din domeniul fantasticului, dati replici cind nu sunteti apreciati dupa justa valoare 😉
  Daca nu veti riposta, dind spaga in loc de replici , veti ramine tot asa de amariti, meritind doar batjocura !

 6. galaction

  Bravo Valentina!
  Bininteles ca e talentatat, dar si scoala, si practica de la Bucuresti a insemnat mult.
  In RM doar invidie, cumatrism, nepotism si coruptie chiar si in arta…

  Dar Valentina tine mult la bastina,si duce cu demnitatea si mandrie numele Republica MOdova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *