“Unesc oamenii prin armonia sunetelor”

241-doga23Eugen Doga a prezentat zilele trecute, în cadrul Întrunirii Românilor de Pretutindeni, care s-a desfăşurat la Mangalia, un prim CD realizat în România. În cadrul festivalului de muzică «Callatis» maestrul a primit Trofeul Festivalului, iar pe Aleea Stelelor de Mare a fost amplasată o placă nomială «Eugen Doga».

Vestitul compozitor a declarat că acest prim CD a fost precedat de alte 16 CD-uri care au fost produse în Federaţia Rusă. CD-ul este intitulat «În oglinda clipelor» şi este însoţit de un album cu acelaşi nume, în care sunt redate mai multe momente inedite din viaţa şi creaţia maestrului.

«O altă ţară m-a cunoscut şi m-a recunoscut, mă susţine şi mă cheamă. Dar eu vreau să cânt la Bucureşti, şi nu doar la Ateneul Român, şi chiar în alte oraşe ale României», a declarat Doga.

El a remarcat faptul că în curând îi va apărea un ultim CD, care este intitulat «Te binecuvântez, femeie» şi prezintă piese muzicale dedicate femeilor. «Icoana mamei mele este una din cele două chipuri sfinte pe care le ţin în casă, alături de icoana Maicii Domnului. Lângă ele ţin mereu candela aprinsă», a spus compozitorul. El a specificat că are o mare dificultate să meargă acasă la Mocra, la mormântul mamei sale. «Nu ştiu cine şi de ce a pus acest hotar între mine şi mama mea. Dar ştiu că sunt supus unei umilinţe enorme, atunci când încerc să plec la acest cimitir, fie noapte, fie zi, şi sunt oprit de gărzi speciale». Încercând să explice acest lucru, a declarat că «şmecheria politică e mai iscusită ca noi».

Miercuri, 12 august, în cadrul Festivalului «Callatis 2009», Republica Moldova a fost prezentă cu câteva nume de top. Compozitorul Eugen Doga a fost premiat pentru faptul de a fi «Cel mai bun compozitor român din afara graniţelor României». Maestrului i-a fost înmânat trofeul festivalului, pentru care a mulţumit, vădit emoţionat.

După încheierea seratei muzicale, pe Aleea Stelelor de Mare din Mangalia a fost plasată o placă nominală «Eugen Doga», care este alături de alte câteva zeci de nume deosebite ale muzicii româneşti şi internaţionale, instalate de-a lungul anilor, din momentul în care a fost lansat Festivalul «Callatis». Momentul s-a produs sub muzica lui Eugen Doga, dar şi a valurilor mării, care ajung aproape de această alee. «Nu sunt omul cuvintelor, încerc să unesc oamenii prin armonia sunetelor», a declarat maestrul Eugen Doga.

Prezenţa maestrului la festivităţile de la Callatis, precum şi editarea primului CD şi album în România, au fost posibile cu sprijinul Guvernului României şi cu efortul Iulianei Gorea Costin. «Dacă sufletul unui Om e asemenea unei biserici în care intră mulţi, dar rămân doar cei de acelaşi crez… Sufletul maestrului Eugen Doga e asemenea unei mănăstiri spre Altarul căreia ne înghesuim cu toţii, însetaţi de Lumină, Pace şi Iubire Divină» – aşa a subscris ea pe prima pagină a albumului «În oglinda clipelor», dedicat lui Eugen Doga.

A.R.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *