Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   "Un popor liniştit şi frumos"

„Un popor liniştit şi frumos”

262-turcUniunea Europeană a desemnat oraşul Istanbul drept capitala culturală a Europei în 2010. Excelenţa Sa, domnul Ülker Ahmet Ferit, Ambasadorul Turciei în R. Moldova, s-a oferit să ne povestească despre Istanbul, oraşul copilăriei sale, dar şi despre Chişinău, oraşul în care îşi va marca 35 de ani de carieră diplomatică.

— Cum aţi primit vestea că oraşul Istanbul este în acest an Capitala europeană a culturii?

— Este un eveniment foarte important pentru mine, ca ambasador al Turciei. Ceremonia de inaugurare a avut loc la 16 ianuarie la Istanbul şi regret că nu am fost acolo. M-am născut şi am studiat la Istanbul, este un oras foarte activ şi cu tradiţii culturale bogate. Există atâtea muzee, monumente, biserici, moschei, sinagogi, care reprezintă o parte valoroasă a culturii universale şi europene. În acest an, la Istanbul vor avea loc o mulţime de evenimente culturale, pe care aş vrea să le văd şi eu.

— Care sunt perspectivele pentru relaţiile economice şi comerciale dintre Republica Moldova şi Turcia?

— Turcia şi R. Moldova nu sunt vecine, dar au relaţii foarte apropiate. Există multe companii turce care desfăşoară activităţi economice şi comerciale aici în Moldova, cum ar fi „Leogrand”, „MallDova”, „Efes Pilsner”, „Moldcell”, „Nefis” şi altele. Evident că Turcia importă produse moldoveneşti, cum ar fi vinul, nucile etc. Relaţiile comerciale bilaterale sunt facilitate şi de prima rută maritimă dintre Moldova şi Turcia, inaugurată cu un an în urmă în Portul „Giurgiuleşti”. Trebuie să menţionez şi rutele turistice din Turcia, care sunt îndrăgite de foarte mulţi cetăţeni ai R. Moldova. Mulţi spun că Antalya este populată de moldoveni în timpul verii. Potrivit statisticilor, aproape jumătate din populaţia Moldovei a vizitat deja Antalya, fiind deschise şi rute aeriene directe.

— Ce activităţi desfăşoară Turcia pentru dezvoltarea Găgăuziei?

— Găgăuzia este o punte naturală între aceste două ţări şi joacă un rol pozitiv în relaţiile dintre ele. Acţionăm în principal în dezvoltarea infrastructurii acestei regiuni. TICA (Agenţia Turcă pentru Cooperare Internaţională) susţine câteva proiecte în Găgăuzia, dar şi în alte regiuni ale Moldovei. Bunăoară, s-a investit în instruire şi în echipamente medicale. Susţinem studiile universitare în limba turcă, de asemenea.

— Ce aţi pus în aplicare pentru promovarea culturii turce în R. Moldova?

— Din păcate, Turcia nu are centre culturale în Moldova, aşa cum ar fi Alianţa Franceză sau Institutul Goethe, dar susţinem promovarea culturii prin evenimente particulare. Organizăm expoziţii, concerte şi alte evenimente la Chişinău. În Găgăuzia au fost, evident, organizate evenimente culturale mai frecvent. În opinia mea, nu este suficient de fructuoasă promovarea culturii, iar această criză globală a muşcat în primul rând din bugetele destinate acestor evenimente.

— Când ziceţi R. Moldova, ce simboluri vă apar în faţă?

— Cred că vinurile spun foarte multe despre R. Moldova. Prima dată când am venit în această ţară, în 1996, cu o delegaţie de la Ankara, am fost invitat la o cină unde ni s-a servit vin moldovenesc. L-am gustat prima dată şi mi-a plăcut mult. Apoi, când am fost numit ambasador în Tadjikistan, în anul 2000, eram în avion spre noul meu loc de muncă când ni s-a oferit o băutură la masă. Era un vin deosebit de bun, de aceea am întrebat ce fel de vin e? Era din Moldova. Şi, opt ani mai târziu, iată-mă în Moldova. Desigur, am vizitat Cricova şi câteva alte podgorii. Da, atunci când vorbim despre R. Moldova, vorbim despre vinuri de calitate, care merită toată aprecierea.
Dar valoarea cea mai de preţ a R. Moldova rămân oamenii. Îmi place generaţia tânără de aici, care face viitorul Moldovei promiţător. În cabinetul de miniştri moldovean sunt mulţi tineri foarte energici. Chiar dacă în prezent există anumite dificultăţi, sunt foarte optimist cu privire la viitorul Republicii Moldova. În plus, moldovenii sunt foarte frumoşi. E un popor cu oameni liniştiţi, care, în ciuda tuturor dificultăţilor economice, nu au devenit agresivi.

Pentru conformitate,
Celine Jankowiak, stagiară la ZDG