Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Studii în străinătate: Norocoasele din…

Studii în străinătate: Norocoasele din R. Moldova

Dorinţa de a cunoaşte culturi noi sau de a lucra pentru companii de top le-a determinat pe două tinere din R. Moldova să urmeze studiile universitare în Italia şi, respectiv, în Danemarca. Deşi există diferenţe între cele două sisteme de învăţământ, tinerele nu regretă alegerea şi îi încurajează pe liceeni să se informeze şi să acţioneze cu curaj.

Marina Cebotari, originară din Ungheni, studiază în Danemarca, iar Cristina Surguci – în Italia. În rândurile următoare fetele ne-au povestit ce înseamnă să fii student internaţional. Informaţii despre viaţa de student internaţional tinerii din R. Moldova pot afla şi la cea de-a 12-a ediţie RIUF, Romanian International University Fair, pe 21 martie, la Iaşi.

„Îmi doream să cunosc alţi oameni, altă cultură, să mă dezvolt intelectual…”

Marina Cebotari a ales ca destinaţie de studiu Danemarca după ce a analizat bine această oportunitate: “Aici studiile sunt gratuite, Danemarca este una dintre cele mai dezvoltate ţări din punct de vedere economic şi e pe primele locuri în topul celor mai puţin corupte ţări din întreaga lume”. Acum Marina studiază Marketing Management la Business Academy Aarhus.

Cristina Surguci studiază în Italia şi a ales această ţară datorită părinţilor săi: “Acolo îmi sunt stabiliţi părinţii de ceva timp şi am zis să fiu mai aproape de ei, îmi va fi mai uşor atât pe plan financiar, cât şi moral“. La Universitatea din Verona Cristina studiază în cadrul Facultăţii de Drept.

Să ai 19 ani şi să fii la 2000 km distanţă de părinţi, de fraţii mai mari, care te protejează, de prieteni nu e uşor, uneori lipsa lor poate fi chiar factorul demotivant principal. Marina a găsit sprijin în noii colegi şi prieteni pentru a putea depăşi greutăţile specifice acestui început de drum. “Primul obstacol când am ajuns în Danemarca a fost cazarea. Chiar dacă am aplicat pentru cămin din luna martie, a trebuit să îmi găsesc o cazare temporară pentru 1-2 luni. Ştiam că nu e uşor să vii într-o ţară total diferită, cu o cultură şi o limbă diferită, însă la fel de bine ştiam ce am de câştigat dacă merg mai departe, ştiam că acesta e doar începutul, iar începutul e întotdeauna mai greu. Oamenii pe care i-am întâlnit aici au fost foarte prietenoşi şi deschişi, doritori să mă ajute şi să îmi răspundă la întrebări.”

Cele două tinere mai povestesc şi despre cum s-au descurcat din punct de vedere financiar şi care sunt şansele de angajare part-time în timpul facultăţii. ”Costurile lunare sunt de aproximativ 500 de euro, cazarea la cămin – 270 de euro. Job part-time nu mi-am găsit, pentru că facultatea îmi ia mult timp şi, în plus, am activităţi extraşcolare. Lucrez uneori în week-end şi îmi acopăr o parte din costuri. Le mulţumesc părinţilor pentru ajutor ”, spune Marina.

Cristina are un job part-time, dar nu s-a angajat imediat: ”Am găsit un job part-time după ce am învăţat bine limba şi aveam timp liber între ore. Din al doilea an de studii, mă întreţin deja singură, procurându-mi cărţi, achitând universitatea”.

De ce să aplice un tânăr din R. Moldova pentru studii în străinătate?

Marina se consideră norocoasă că este din R. Moldova: “Le sugerez tinerilor din Moldova să plece peste hotare, să studieze, să acumuleze experienţă lucrând în alte companii, iar apoi să îşi înceapă propriul business. Eu mă consider foarte norocoasă că sunt din R. Moldova, pentru că experienţa de acolo, mixul cultural şi lingvistic are un mare avantaj. Decizia pe care o iau acum tinerii le va determina destinaţia finală. Îi încurajez să plece, să iasă din zona de confort, să se dezvolte, să îşi îndeplinească obiectivele şi, cel mai important: să nu renunţe niciodată!”

“Cei care doresc să-şi facă un viitor mai bun, să capete experienţe noi să nu ezite să o facă”, a completat Cristina.
Dacă vrei să afli informaţii detaliate despre oportunităţi de studiu în străinătate sau să vorbeşti cu tineri care studiază în Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau România, vino la RIUF – Romanian International University Fair – pe 21 martie 2013, la Hotel Unirea, Iaşi. RIUF este cel mai mare târg de universităţi din Europa de Est. Înscrie-te pe http://riuf.ro.

EDUCATIVA este un grup de companii private şi organizaţii non-guvernamentale care dezvoltă şi promovează împreună proiecte şi servicii ce le oferă tinerilor oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională.