Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Stela Moldovanu înrămează viaţa

Stela Moldovanu înrămează viaţa

469-stela-moldovanuPrima ie brodată şi astăzi are un loc special în garderoba sa. A studiat la Facultatea de Litere, după care a constatat că e pasionată de design. Astăzi ea crede că ramele sunt detaliile cele mai importante într-o încăpere.

Se consideră împlinită, în primul rând, datorită familiei şi celor trei copii ai săi. În business s-a condus de intuiţie şi pasiune. După zece ani de muncă, susţine că succesul vine atunci când munceşti alături de o persoană care te simte şi te susţine.

Ia – „o adevărată comoară”

Stela Moldovanu a reuşit să creeze o afacere de succes alături de soţul său, oferindu-le oamenilor detaliul cel mai important în designul unei încăperi, care este, în opinia lor, rama. „Am reuşit să amenajăm o încăpere (în salon, n.r.), în care omul, intrând, să se umple de pasiunea noastră pentru rame, înţelegând că ele trebuie să facă parte din orice interior. Ramele reprezintă elementul care marchează ultimul detaliu de interior”, punctează Stela. Totul, însă, a pornit de la broderie. Pasiunea i s-a transmis de la bunica de pe linia paternă. „Probabil, s-a transmis un grăunte genetic de la bunica mea, care era foarte mult legată de lucrul manual. Făcea nişte piese extraordinare, broderii, lucrări în croşetă, care erau foarte meticulos lucrate”, îşi aminteşte decoratoarea.

A învăţat să brodeze pe când era încă elevă. În clasa a VIII-a, a participat şi la un concurs, brodând o ie. „Mi s-a dat un model vechi, de sute de ani, care prezintă stilul Moldovei Centrale, cu nişte culori speciale, cu ornamente speciale. M-am inspirat de la o perdeluţă de la bunică-mea şi am făcut o găurică la mânecă. A fost lucrată în totalitate manual”, relatează Stela. Mai mult, ia se regăseşte şi astăzi în dulapul său, tânăra mărturisind că aceasta a devenit o „adevărată comoară” pentru ea. Nu s-a oprit aici. În timpul liber, continua să brodeze. Peste ani, când a văzut broderiile fiicei, şi mama Stelei a învăţat să brodeze, de această dată pasiunea trecând de la fiică la mamă.

Deşi a reuşit să adune mai multe broderii, nu le vinde, considerându-le parte din sufletul meu. „Am avut o experienţă când am vândut o lucrare de a mea, o broderie, şi după aceasta, am avut senzaţia că m-am despărţit de un copil. Am înţeles atunci că nu trebuie să le vând. Ele sunt parte din sufletul meu şi, oricâţi bani aş lua pe ele, nu voi recupera ceea ce am depus când am muncit la ele”, explică Stela. Ultima lucrare a fost realizată în ultima perioadă de sarcină. „De fapt, cele mai frumoase proiecte au fost făcute când am fost însărcinată”, spune zâmbind femeia de afaceri, mamă a trei copii. Aceste broderii vor rămâne moştenire copiilor săi.

Rama trebuie să arate impecabil

Stela a studiat la Facultatea de Litere. Ba chiar a reuşit să predea româna şi latina. „Îmi plăcea foarte mult. Nu-mi imaginam că pot fi altceva decât profesoară, dar în momentul în care am înţeles că, totuşi, banii pe care-i primeşti pentru efortul pe care-l depui sunt atât de puţini, m-am gândit că aş putea fi mai eficientă în altă parte şi să-mi asigur cumva şi financiar viaţa”, explică aceasta. Deşi pasiunea i s-a transmis de la bunica, recunoaşte că, în prezent, broderia a devenit o „chestie tehnică, există scheme, există numerele aţelor şi, practic, repeţi ceea ce este în schemă. Nu se mai fac broderiile aşa cum le făceau bunicile noastre, inventate de ele însele, cu desenele gândite”, spune Stela. Broderia de astăzi este „o combinare între relaxare şi încordare, deoarece schemele mai complicate te obligă să fii foarte atentă şi concentrată doar pe lucrare, ca să nu greşeşti”, adaugă aceasta.

Salonul „MolDeco”, al cărei directoare este, a fost deschis tot ca urmare a pasiunii sale pentru broderii. „Căutând rame mai speciale pentru lucrările mele, am ajuns la producătorii de rame din Italia”, povesteşte Stela Moldovanu. Le-a propus acelora să fie distribuitorii lor pe piaţa din R. Moldova şi, spre surprinderea ei şi a soţului, italienii au acceptat din start, fapt care i-a motivat să meargă mai departe. Astfel, în septembrie, familia va sărbători zece ani de activitate. „Nu am urmat paşi stricţi, aşa cum se face, de obicei, într-o afacere. Ceea ce am făcut este mai mult la nivel intuitiv. Nu am avut pregătit un business-plan. Lucrurile au mers de la sine, dar cu dedicaţie totală şi pasiune”, dezvăluie Stela.

„Din start, am decis că lucrurile trebuie să fie foarte calitative, pentru că, pe piaţă, deja exista cineva şi, în momentul în care tu apari, trebuie să te deosebeşti de alţii. Am venit cu ideea că rama trebuie să arate impecabil, dar şi că trebuie să oferim mai mult decât rame”, spune aceasta. Totuşi, nu se consideră o femeie de afaceri, susţinând că, în primul rând, este mamă, iar afacerea fiind de familie. „O femeie de afaceri presupune o şefă care este detaşată de problemele personale şi este dedicată în totalitate lucrului”, e de părere Stela Moldovanu. Consideră, însă, că o femeie este împlinită atunci când are o familie iubitoare, copii, care ar putea moşteni munca sa. Deşi i-ar plăcea ca cei trei copii să se pasioneze şi ei de afacerea de familie, susţine că aceştia vor fi liberi să-şi aleagă singuri ocupaţia.