Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Ştefan Roşca, halterofilul din cărucior

Ştefan Roşca, halterofilul din cărucior

Este un Leu în adevăratul sens al cuvântului, atât după semnul zodiacal, cât şi în viaţa de zi cu zi. Ceea ce a şi demonstrat de-a lungul anilor, dar şi la Jocurile Paralimpice de anul acesta, care au avut loc de pe 29 august până pe 9 septembrie. Ştefan Roşca, în vârstă de doar 22 de ani, a fost cel mai tânăr participant la secţiunea haltere, categoria de 75 de kg.

Sportivul din Moldova a ridicat 167 de kilograme la proba împins culcat, cealaltă încercare reuşită fiind de 160 kg. Conform cuantumului premiilor pentru performanţele obţinute la Jocurile Paralimpice, Ştefan, care a obţinut locul 9 din 13 participanţi, va primi de la stat 20 mii de euro.

Din cauza unei traume, a pierdut din forţe

Deoarece marţi, pe 11 septembrie, Ştefan nu era încă în ţară, Ziarul de Gardă l-a contact pe Anton Roşca, tatăl sportivului de la Sadaclia. Tatăl lui Ştefan ne-a mărturisit că, de când fiul său e la Londra, vorbesc în fiecare seară şi află multe lucruri interesante despre capitala Marii Britanii. Este foarte mândru de performanţele lui Ştefan, deşi toţi se aşteptau să ia locul 5-6, deoarece sportivul avea în palmares un rezultat de 180 kg, dar din cauza unei traume în timpul antrenamentelor, a pierdut din forţe. Anton Roşca a mai spus că participarea lui Ştefan la Londra constituie o acumulare de experienţă şi că sportivul doreşte să ajungă campion olimpic. Cunoscându-i caracterul, el crede că feciorul său va ajunge să-şi atingă acest scop şi să “ridice drapelul R. Moldova”.

Îi pare rău şi este cam disperat

Că Ştefan nu este mulţumit de rezultat, aflăm din comentariile sale pe un site de socializare, unde scrie că îi pare rău şi este cam disperat, deoarece era gata de un rezultat şi un loc mult mai bun.

Ceea ce am scris mai sus pare a fi începutul unei cariere frumoase, însă puţini ştiu că a fost nevoit să  ia viaţa de la capăt, acum câţiva ani. A vrut să salveze un cocostârc, prins de liniile de tensiune înaltă, şi a rămas fără picioare. Istoria lui Ştefan a devenit subiectul unui film documentar, creat de echipa emisiunii FOCUS de la  Moldova 1. După acea emisiune, opinia publică l-a cunoscut pe acest erou, admirându-i puterea de sacrificiu.

Miracolul s-a întâmplat de ziua lui de naştere

În acest documentar, Ştefan povesteşte că a avut o copilărie obişnuită, ca şi toţi copiii de la ţară, cutreiera toate dealurile satului cu prietenii şi colegii. Practica boxul, devenise campion al R. Moldova la box printre juniori, visa să devină renumit, visa chiar şi ringul de box de la jocurile olimpice, iar el — cu medalia la gât, înconjurat de flori, jurnalişti şi admiratori, toate, până în ziua în care i-a fost dat să lupte cu moartea printre firele de curent electric. Tatăl său l-a scos din firele morţii. Nimeni nu-i dădea şanse de supravieţuire, medicii fiind şi ei sceptici, doar părinţii mai sperau la o minune. De ziua lui, miracolul s-a întâmplat şi Ştefan începu să-şi revină. În locul miracolului, însă, îşi făcea loc deznădejdea, accidentul care aproape îi costase viaţa i-a spulberat visele, aşa-zişii prieteni l-au părăsit, rămânând doar cei adevăraţi.

A continuat să practice sportul, după reabilitare

Cu timpul a înţeles că viaţa continuă şi trebuie să o trăiască. A făcut liceul, apoi Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport. El a devenit prima persoană cu dizabilităţi – student la o instituţie cu profil sportiv. Primele proteze le-a procurat din banii colectaţi de o femeie absolut străină pentru el – Silvia Zaharia, stabilită în Italia. Tot ea l-a ajutat apoi să procure alte proteze, mai performante.

După reabilitare, tânărul a continuat să practice sportul. A jucat tenis de câmp în cărucior şi a cucerit locul I la campionatul ţărilor balcanice. Deşi nu are picioare, a învăţat să înoate, apoi a trecut la haltere. A obţinut şi un record european la haltere printre persoanele cu handicap, care nu a fost înregistrat încă oficial – 152 kg ridicate în Slovacia.

Recent, R. Moldova a fost reprezentată la Jocurile Paralimpice de la Londra de sportivii Ştefan Roşca şi Larisa Marinenkova. Cea din urmă sportivă nu a reuşit să se califice în proba finală de powerlifting.

Primele trei locuri la secţiunea haltere, unde a participat şi Ştefan, au fost ocupate de Hosseini Ali (Iran) cu 225 kg, Elelfat Mohamed (Egipt) cu 219 kg şi Hu Peng (China) cu 213 kg.

Ecaterina GAIBER