Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Şostakovici al Moldovei la Ateneul…

Şostakovici al Moldovei la Ateneul Român

„Toamna Romantică” a sosit şi la Bucureşti. Acesta este genericul concertului jubiliar al maestrului Eugen Doga, organizat cu prilejul aniversării sale de 75 de ani, la Ateneul Român.

Este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai sec. XX, iar valsul său “Dulcea şi tandra mea fiară”, din filmul “O dramă la vânătoare”, în regia lui Emil Loteanu, a fost numit de preşedintele american Ronald Reagan “valsul secolului XX”.

Maeştrii, onoraţi la Bucureşti

Victor Opaschi, secretar de stat al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a evidenţiat calităţile strălucite ale compozitorului. “Poate că mulţi români nu ştiu că maestrul Doga a semnat muzica pentru 200 de filme. Ele s-au impus în conştiinţa românilor, care au lucrat cu discreţie şi abnegaţie la crearea unui spaţiu cultural comun. Cultura şi educaţia fac mai mult decât declaraţiile seci care pot fi rostite. Iar unirea se va produce atunci când vor dori cetăţenii ambelor state, conştienţi că le va fi mai bine uniţi decât separaţi”, a spus Victor Opaschi, amintind că, încă în 1995, în România, au fost omagiaţi cei mai importanţi artişti din R. Moldova: marea soprană Maria Bieşu şi compozitorul Eugen Doga.

Doga a readus românii acasă

Deşi se pregătesc toţi şi aşteaptă această zi, unii români cred că ar exista un risc referitor la succesul concertului. “Depinde cine s-a ocupat de promovarea acestuia. Una este să fii promovat în mod firesc, fără patos, şi altceva e să fii promovat ca un foarte bun şi valoros compozitor. În acest caz se schimbă optica, căci lumea este stratificată după nivelul intelectual. Trebuie să se mişte de unul singur cu concerte la Timişoara, la Cluj, să participe cu partituri la concerte comune şi să se simtă ca acasă, căci nu întâmplător este născut în Transnistria, trăind în Basarabia şi fiind român”, susţine Eugenia Guzun, de la Radio România Actualităţi.

La concert au venit şi oameni din afara capitalei, care au apelat din timp la rude pentru a face rost de bilete. “Am venit de la Buzău, special pentru concert, deoarece suntem admiratorii lui. Ne place arta lui şi este păcat să nu asişti la un astfel de eveniment”, spune Cristina Chiriac, profesoară de istorie.

„Am venit din Germania, special pentru asta”

Soţilor Noghi le-a surâs norocul în România, deoarece în Germania şansa de a participa la concertul maestrului Doga este mai mică.

„E foarte bine că Eugen Doga ne oferă ocazia de a-l cunoaşte la Bucureşti. Am venit din Germania, special pentru asta. Acolo e o altfel de mentalitate şi e greu să faci rost de un bilet. Doga este un talent. Muzica maestrului ar putea fi comparată cu cea a lui Şostakovici”, spun Nora şi Alexandru Noghi, cetăţeni români stabiliţi în oraşul Kern, Germania.

Sala a fost plină de admiratori, dar şi de persoane care au stat cu cea mai mare plăcere în picioare, pentru a asculta şi admira muzica compozitorului.

Au răsunat melodii pe versurile lui Grigore Vieru, Mihai Eminescu, în interpretarea formaţiei Acord, a Marianei Bulicanu, Paulei Seling ş.a.

Concertul se înscrie în seria de acţiuni „Rezistenţa Basarabiei” (1812-2012) şi este organizat de Secretariatul General al Guvernului României, Ambasada R. Moldova la Bucureşti, Asociația de Dezvoltare pentru România, Uniunea Culturală a Românilor Basarabeni “Vatra Neamului”.

Aida Cotruţă, de la Bucureşti