Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Romanian Piano Trio la Chişinău

Romanian Piano Trio la Chişinău

294-piano-trioRomanian Piano Trio a concertat cu prilejul inaugurării Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău

Romanian Piano Trio a susţnut aseară, la Chişinău, un concert de inaugurare a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”. Concertul a avut loc la Sala cu Orgă şi  a fost  organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în R. Moldova.

Programul spectacolului a inclus lucrări de referinţă din creaţia compozitorilor celebri George Enescu, Saint-Saëns, Rimski-Korsakov, Händel, Schumann, Massenet, Sarasate, Piazzolla.

„Ce-i mai uşor şi sublim de ascultat decât o lucrare de Mozart? Ce-i mai serios şi fascinant decât una de Beethoven? Şi ce e mai spumos şi plin de spirit decât un opus de Haydn? Evident, nu multe lucruri. Triada clasicismului vienez, izvorul unei lumi muzicale ce poate fi considerată Gradina Paradisului sonor, minunea unor compoziţii incredibil de frumoase – toate acestea vor sălăşlui în dialogul unui careu de aşi: Dan Dediu şi Romanian Piano Trio (Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail)”, cităm de pe www.alexandrutomescu.com.

Cu prilejul inaugurării Institutului Cultural Român, la Chişinău s-a aflat ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, iar la evenimentul inaugural a participat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Iurie Leancă, preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurcă, şi directorul ICR „Mihai Eminescu” Chişinău, Petre Guran.

Romanian Piano Trio a luat fiinţă în 2004, membrii formaţiei fiind reprezentanţi ai unei noi orientări în rândul tinerilor cu studii în străinătate, prin alegerea de a fructifica în România cunoştinţele şi experienţa dobândite peste hotare.

Pianistul Horia Mihail revine în România ca solist concertist al Filarmonicii din Braşov după ce între anii 1999 şi 2002 a fost membru al catedrei de pian de la renumita universitate americană din Boston; violonistul Alexandru Tomescu este deţinătorul celebrei viori Stradivarius Elder-Voicu, dobândind o solidă experienţă sub îndrumarea lui Tibor Varga în Elveţia şi la Dallas, Texas, iar Răzvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzică din Bucureşti, care a obţinut în anul 2002 diploma de masterat de la Longy School of Music în Cambridge, Massachussets, este cadru didactic la Universitatea de Muzică din București. Cei trei artişti sunt în prezent solişi concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio.

În paralel cu cariera concertistică, membrii trio-ului susţin şi o bogată activitate pedagogică, dobândind titlul de profesori asociaţi la Universitatea Transilvania din Braşov şi susţinând în mod curent cursuri de perfecţionare atât în România, cât şi la prestigioase universităţi din SUA, Filipine, Germania, Japonia, Franţa sau Italia.

ZdG