Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Regele naiului revine la Chişinău

Regele naiului revine la Chişinău

Marele muzician român Gheorghe Zamfir îşi continuă seria apariţiilor muzicale de excepţie. După concertele extraordinare prezentate anul acesta în Italia, Elveţia şi America, el va susţine un concert şi la Chişinău.

Cu titul …De sărbători la Palatul Naţional, acesta se va desfăşura la 16 decembrie, ora 18.00.
Marele maestru al naiului, Gheorghe Zamfir, împreună cu Orchestra Iurie Borş şi alţi mari artişti, cum sunt Vasile Iovu, Ilian Gârneţ, vor surprinde publicul moldovean cu recitaluri deosebite. Sub egida Primăriei mun. Chişinău.
Programul cuprinde lucrări din repertoriul folcloric, clasic şi pop. Fiind organizat în preajma Sărbătorilor de Crăciun, maestrul Gheorghe Zamfir şi Orchestra Iurie Borş vor interpreta şi o suită de colinde, cu orchestrarea şi aranjamentele maiestrului Zamfir, pregătind astfel o adevărată surpriză publicului.

Colaborarea lui Gheorghe Zamfir cu Orchestra Iurie Borş nu se opreşte la acest eveniment. Sub coordonarea omului de afaceri Iurie Borş şi a unei echipe de profesionişti s-au pus bazele unui proiect ambiţios ce vizează producţia unei serii de înregistrări memorabile, dar şi a unor concerte de succes în Europa şi Asia.

Repertoriul Orchestrei Iurie Borş cuprinde genuri de muzică modernă, clasică şi folclor. Colaborarea cu maestrul Gheorghe Zamfir a sugerat o restructurare a orchestrei. În formula actuală, aceasta include viori, ţambal, nai, clarinet, baterie, contrabas, acordeon, trompete trombon şi percuţie. Noua structură permite extinderea diapazonului emoţional al muzicii.

Spectacolele prezentate pe scenele din R. Moldova, participarea la emisiunile TV şi radio au avut ecou şi în străinătate. Primul concert în afară a avut loc în sala Conservatorului din Bruxelles (iulie 2008), apoi au urmat două deplasări la Luxemburg (sfârşit de 2008). Concertele de la Paris  – sala La Cigale (15—16 iunie 2009) au permis unui public extraordinar  să se bucure de o atmosferă unică, creată de orchestră.

Gheorghe Zamfir a devenit cunoscut lumii întregi la începutul anilor ’70, după ce a concertat în Franţa, la Teatrul Gaite-Montparnasse. În aceeaşi perioadă a plecat într-un turneu mondial. Din America de Sud în Japonia, din Australia în Scandinavia, farmecă lumea cu sunete divine.

În vara anului 1976, o melodie neobişnuită a cucerit topurile britanice. Melodia, un cântec popular românesc, se numea „Doina de jale” şi era interpretată de un artist din estul Europei, la un instrument necunoscut lumii occidentale, naiul. Cântecul a devenit foarte popular după ce a fost pus pe post la BBC TV, ca temă muzicală a unei emisiuni, fiind difuzat frecvent la posturi de radio. „Doina de jale”, compoziţia lui Gheorghe Zamfir, a fost editată pe un single ce s-a vândut rapid în toată Europa.

Gheorghe Zamfir a interpretat şi coloane sonore ale mai multor filme, cum ar fi celebrul „Once Upon A Time în America” al regizorului Sergio Leone, cunoscutele „Karate Kid” sau „The Tall Blonde Man with One Black Shoe”. Coloana sonoră a celui mai nou film semnat Quentin Tarantino, „Kill Bill”, este semnată de Gheorghe Zamfir, cu „The Lonely Shepard”.

În 2005, obţine titlul Doctor în Muzică şi calificativul „Summa cum laudae”, înregistrând şi prima versiune mondială a lucrării „Anotimpurile” de Vivaldi cu nai solo şi cvintet de coarde.

A vândut peste 120 milioane de discuri în toată lumea. Are peste 190 de titluri de discuri înregistrate. A obţinut 120 de discuri de aur şi de platină – 15 discuri de platină în Canada, atingând recordul cu peste 50 milioane de discuri vândute, 2 discuri de aur pentru acelaşi disc în SUA, fapt unic pentru un artist european, 4 discuri de aur în Africa de Sud, 4 discuri de platină în Noua Zeelandă, 4 discuri de aur în Australia.

În cei 50 de ani de nai şi 55 de ani de muzică, Gheorghe Zamfir a devenit Cavaler al Belgiei, Cavaler al Luxemburgului, a fost decorat cu Ordinul Ofiţerului al Franţei, de două ori cu Medalia de Aur a Asociaţiei de pe lângă Academia de Artă, Ştiinţe şi Litere din Paris, de două ori cu Medalia Universităţii Don Bosco din Roma etc.

Gheorghe Zamfir a devenit astfel cel mai cunoscut artist interpret român din toate timpurile, o legendă vie a tuturor Românilor.