Răzbunarea frumuseţii pe urâţenie

222-neamtuPrimul spectacol de romanţe, realizat integral pe versuri de Grigore Vieru, a avut loc duminică, 29 martie, la Filarmonica Naţională «Serghei Lunchevici». Seara a fost organizată de prezentatoarea TV Nina Bolboceanu şi de conducătorul artistic al Orchestrei de muzică populară «Folclor», Petre Neamţu.

Spectacolul a avut genericul “M-am amestecat cu cântul/ M-am amestecat cu dorul” şi a fost dedicat moştenirii muzicale pe care ne-a lăsat-o marele poet, Grigore Vieru. A fost un spectacol extraordinar, la care au participat cu responsabilitate şi bunăvoinţă Mihai Munteanu, Nina Ermurache, Mihai Ciobanu, Vasile Iovu, Vadim Gheorghelaş, Simion Duja, Silvia Goncear, Nicolae Ciubotaru, Cristina Scarlat, Mariana Cepraga, Cristina Pintilei, Nicolae Jelescu.

Ideea spectacolului, potrivit organizatorilor, le veni de pe când avu loc ultimul Festival de romanţe, eveniment la care, pentru prima dată în acest an, nu a mai participat Grigore Vieru. Atunci, organizatorii au constatat că cele mai frumoase romanţe, interpretate la acel festival, erau scrise pe versurile poetului.

«Muzica este răzbunarea frumuseţii pe urâţenie», a citat, în mod repetat, Nina Bolboceanu din aforismele lui Grigore Vieru. Spectacolul a fost inedit şi prin acest mesaj, important în aceste timpuri când avem nevoie de orice, inclusiv de muzică, pentru a scăpa de urâţenie. Artiştii au interpretat cu drag cântece pe versurile poetului şi au depănat amintiri scumpe despre clipele de creaţie pe care le-au trăit alături de Grigore Vieru.

Simion Duja a interpretat la taragot piesele iubite de poet. «Chiar fiind pe pat de boală, asculta cu atenţie melodiile şi visa parcă poezia», îşi amintea profesorul Simion Duja.

«Cutremurătoare şi profetică piesa «Casa părintească nu se vinde». Este lucrarea fără de care repertoriul lui Mihai Ciobanu ar fi incomplet», spune Nina Bolboceanu.

Spectacolul a culminat cu o piesă interpretată în premieră de Mihai Munteanu. «Pentru ea» a ridicat sala în picioare, cu mesajul «La Putna clopot bate». «Această melodie e o premieră a lui Mihai Munteanu. Pentru mine a fost cel mai sclipitor moment al spectacolului. Am plâns, la fel ca altă dată. Singura mea consolare, se pare, e cea că sufletul lui Grigore Vieru s-a întâlnit cu sufletele Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici», spunea, după spectacol, medicul Vera Sali.

«O seară de duminică de care nu am mai trăit de mult. Am fost în lumea celor mai deosebiţi artişti. Talentul lor m-a readus la poezia lui Grigore Vieru, de care îmi era trist să mă apropii după tragica dispariţie a poetului», explica profesoara Galina Eremei.

În sală – medici, profesori, judecători, ziarişti, oameni cunoscuţi şi necunoscuţi. «A fost un public extraordinar. A fost pe potriva marelui Grigore Vieru. În viaţă, am fost foarte apropiaţi. Muzica ne-a ţinut alături. Acum, când am rămas fără de el, suntem datori să avem mare grijă de moştenirea sa. Fiecare vers are o melodie. Trebuie să ştim cum să o descifrăm», spune dirijorul Orchestrei «Folclor», Petre Neamţu.

Niciun om politic, de la niciun partid, nu a fost prezent la eveniment, deşi organizatorii le-au adresat invitaţii speciale. Motivul invocat – campania electorală care, pe ultima sută de metri, nu le mai lasă timp pentru altceva decât pentru politică. Volens-nolens, îmi veni în memorie un alt aforism al poetului: «La trei lucruri se pricep şi bărbaţii bine: să însămânţeze femeia, să facă războaie şi să caute în cratiţă».

Aneta GROSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Micael

  Votati PL sau PLDM !

  Forza PLDM si PL !

  Aruncatii la groapa de gunoi a istoriei la alegerile din 5 aprilie pe cripto-comunisti ☭ si pe tradatorii de neam si tara ,ppcd-isti !

  “Basarabia, lacrima neamului romanesc”

 2. Micael

  Votati PL sau PLDM !

  Forza PLDM si PL !

  Aruncatii la groapa de gunoi a istoriei la alegerile din 5 aprilie pe cripto-comunisti ☭ si pe tradatorii de neam si tara ,ppcd-isti !

  “Basarabia, lacrima neamului romanesc” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *