Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Radu Răţoi: Acordeonul aduce victorii

Radu Răţoi: Acordeonul aduce victorii

475-radu-ratoiConsideră că oamenii care fac muzică sunt mai buni. Îi place să se afle în scenă, şi asta pentru că spectatorii îi transmit energia lor pozitivă, care-l ajută să-şi interpreteze repertoriul mai bine decât la repetiţii. Susţine că tinerii talentaţi din R. Moldova sunt nevoiţi să plece în străinătate, pentru că doar acolo găsesc posibilităţi să îşi dezvolte pe deplin capacităţile.

Acordeonul este sufletul său pereche. A început să facă muzică la vârsta de 7 ani. La cei 15 ani ai săi a reuşit să obţină 31 de diplome la diverse concursuri, inclusiv din străinătate.

Să fii sigur pe tine 110% din 100

Radu Răţoi este un adolescent, dar a participat, până în prezent, la zeci de concerte pe scene adevărate. De curând, a susţinut primul concert solo la insistenţa mai multor cunoştinţe, dar şi a profesoarei de specialitate. A scos în faţa publicului ceea ce a lucrat zi de zi. Deşi interpretează orice gen de muzică, preferă „muzica de estradă. O simt altfel. În aceste momente, mă odihnesc, dar îmi place şi muzica clasică. Aceasta este foarte importantă pentru formarea unui muzician. Dacă ştii să interpretezi clasică, poţi interpreta orice”, explică tânărul acordeonist.

Până în prezent, a avut parte de turnee datorită cărora a vizitat aproape întreaga Europă de Vest. Aceste turnee au fost posibile datorită profesorilor care organizau participări la concerte împreună cu ansamblul, în care Radu, fiind şi un bun solist, interpreta şi lucrări solo. Susţine că emoţiile de pe scenele străine sunt aceleaşi ca şi acasă. „După ce ai muncit atât de mult la o lucrare, nu poţi să ieşi şi să o cânţi prost. Am notele în cap, de parcă ar fi fotografiate. Mă concentrez doar la muzică. Trebuie să fii sigur pe tine 110% din 100”, spune tânărul zâmbind. Tot cu zâmbet îşi aminteşte prima ţară vizitată – Ungaria. „Acolo sunt alţi oameni, altă mentalitate. La ei, un sat arată precum la noi un oraş. E altă viaţă. M-a impresionat să văd într-un sat drumuri drepte”, relatează acordeonistul.

„Nu doar apeşi pe clape şi gata. Trebuie să o simţi”

A început să facă muzică la vârsta de şapte ani. Pentru a obţine performanţe, însă, e nevoie de multă muncă. Uneori, se antrenează şi câte zece ore pe zi. Duminica merge la biserică, iar la revenire, iarăşi cântă la acordeon. Totuşi, duminica este şi ziua când se odihneşte, ceea ce înseamnă că exersează nu mai mult de două-trei ore. „Nu se face muzică atunci când eşti obosit. Nu poţi să iei instrumentul, zicându-ţi: hai să cânt vreo cinci ore. Trebuie să ai putere şi să vrei să cânţi, ca să ai rezultate”, spune Radu Răţoi. În muzică, însă, contează nu doar tehnica, ci şi modul de gândire. „Nu doar apeşi pe clape şi gata. Asta nu e muzică. Trebuie să o simţi. De aceea, e foarte greu să concurezi cu cineva mai mare decât tine, care are o altă mentalitate şi simte muzica altfel. Un tânăr de 15 ani şi unul de 21 de ani vor interpreta aceeaşi piesă într-un mod total diferit”, explică tânărul.

Până în prezent, a reuşit să obţină 31 de diplome de la diverse concursuri, inclusiv din străinătate. Dintre acestea, două diplome sunt de gradul II şi una de gradul III. În rest, peste tot a ocupat primul loc. Susţine, totuşi, că nu contează atât pe ce poziţie te ridici în concurs, cât evoluarea ta şi concurenţii. „Pentru mine, cea mai importantă diplomă de până acum este cea de gradul III. Am avut concurenţi foarte puternici, care, în plus, erau şi mai mari decât mine. Eram cel mai mic din categorie. Nici eu, nici profesoara nu credeam că voi obţine ceva. Când am luat locul III, eram nespus de fericit. Această diplomă, pentru mine, echivalează cu una de locul I”, afirmă Radu Răţoi.

Acordeonul face vânătăi

Tânărul consideră că muzica nu poate să dăuneze şi nu trebuie să devii muzician ca să cunoşti un instrument. „Nimeni dintre cei care au făcut muzică nu a devenit un om rău. Asta pentru că muzica îmbunează”, consideră acordeonistul. Şi-ar dori să-şi continue studiile peste hotare, însă lipsa resurselor financiare nu-i permite acest lucru. În plus, are nevoie de un alt acordeon, unul profesionist, care e foarte scump, dar care ar fi şi mai uşor. „Acordeonul actual are 22 kg. Închipuiţi-vă, să ţii aşa greutate circa şase ore doar pe coapsa aceasta (arată spre coapsa stângă, n.r.). Nu e uşor deloc, dar şi ce vânătaie se face”, relatează Radu. Dacă, în prezent, este nevoit să-şi continue studiile acasă, recunoaşte, totuşi, că vrea să plece la studii în străinătate, pentru că tinerii talentaţi au nevoie de mai multă susţinere.

„R. Moldova este o bucăţică bună de pământ, dar n-are cine s-o guverneze. Nu sunt specialist în politică, dar nu e o ţară de viitor. Să mă refer, de exemplu, la ultimul concurs, desfăşurat la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, concurs asigurat de primărie. Atunci s-au dat doar diplome, fără nicio remunerare financiară. Unii concurenţi au venit din alte localităţi. Măcar să le fi restituit banii pentru drum. Nici atât”, spune Radu dezamăgit. „Peste hotare, guvernele investesc în dezvoltarea talentelor, pentru că sunt conştiente că, în timp, aceşti tineri vor restitui statului mult mai mult decât s-a investit în ei”, afirmă acordeonistul Radu Răţoi.