Purtătorul de cuvânt al tăcerii

265-romanciucCele mai mari idei, cele mai profunde cugetări şi cea mai bună poezie se nasc toate din interiorul tăcerii. Acest fapt l-a demonstrat pe parcursul anilor, dar şi în cadrul unei recente seri poetice, scriitorul Vasile Romanciuc. Cu acest eveniment, joi, 18 februarie, la Librăria din Centru, Editura Cartier a inaugurat Serile Poetice 2010.

Seara poetică a fost dedicată poetului care “a fost ales de cuvinte”, după cum a spus moderatorul acestei Seri Poetice, Emilian-Galaicu Păun.

Vasile Romanciuc este poetul care continuă să scrie sincer şi inspirat despre limba maternă, despre clasicii nemuritori, despre casă, despre plai.

Invitaţii serii au fost Iulian Filip, Leo Butnaru, Aurelia Borzin, Dumitriţa-Raluca Parfentie, prieteni, dar şi colegi ai poetului.

Cel care a însufleţit tăcerea prin farmecul cuvintelor este Vasile Romanciuc. El a venit în faţa cititorilor cu versuri dedicate lui Nichita Stănescu, după care au urmat mai multe poezii selectate din creaţia sa. «Amurg de iarnă», «Sunt purtătorul de cuvânt al tăcerii», «Arta compătimirii», «Romanţă pentru tine», «Măştile» sunt doar câteva dintre versurile poetului care s-au făcut auzite la Librăria din Centru.

Prezent la utima seară poetică din anul trecut, atunci în rol de poet al serii, acum, în calitate de invitat, Arcadie Suceveanu a fost cel care a făcut această legătură a întâlnirior poetice dintre ani. El a menţionat că Vasile Romanciuc este poetul care surprinde paradoxurile acestei lumi. Iar cine nu le cunoaşte le poate găsi în versurile poetului.

Dumitriţa- Raluca Parfentie, tânără poetă, a încântat publicul cu titlurile «Inimă», «Cuibul» şi «Lecţia Îngerului» care, după cum a mărturisit debutanta, îi sunt foarte apropiate sufletului.

«Pentru mine este o mare onoare să mă aflu astăzi, aici, alături de poetul Vasile Romanciuc, fapt pentru care îi mulţumesc», a spus Dumitriţa-Raluca Parfentie. Ea a recitat una dintre sutele de poezii ale poetului, poezie care a marcat-o profund, «Lasă un semn».

Un semn a lăsat şi poetul Iulian Filip, atunci când a rostit cea mai scurtă poezie a lui Vasile Romanciuc, «Prut, Trup, Rupt», care reprezintă, de fapt, poezia în întregime.

Un farmec special au imprimat acestei seri poeziile poetului recitate de invitaţii săi. Fiecare dintre ei a încercat să aducă cititorilor câte o părticică din valoroasa creaţie a poetului.

Seara Poetică cu Vasile Romanciuc a fost o ocazie deosebită pentru cei care îi admiră creaţia. Ei au fost mai aproape de autor, au ascultat versuri, lecturate chiar de cel care le semnează. Alţii au avut rara ocazie să cumpere cartea de poezii, însoţită de autograful poetului.

Emilian Galaicu-Păun, moderatorul serii, i-a invitat pe toţi cei împătimiţi de poezie la alte Seri Poetice. «Începutul Serilor Poetice 2010 s-a produs. Consider că a fost unul la fel de reuşit ca şi celelalte, care au mai avut loc. Cu acest prilej vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în această seară», a menţionat el.

De asemenea, Emilian Galaicu-Păun i-a invitat pe toţi la Ziua Uşilor Deschise a Editurii Cartier, care va avea loc la 5 martie, atunci când se împlinesc 15 ani de la fondarea editurii.

Nu ştiu ce semnifică pentru alţii ziua de joi, ştiu însă că, pentru Vasile Romanciuc, zilele de joi, aici, la Librăria din Centru, s-au transformat în frumoase duminici. Ele au devenit nişte seri de suflet unde se adună îndrăgostiţii de cuvânt.

Tatiana PotângaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *