Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   "Primăvara nu întârzie niciodată"

„Primăvara nu întârzie niciodată”

La 12 aprilie, de Florii, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chişinău a avut loc un spectacol de binefacere „Primăvara nu întârzie niciodată”, în memoria lui Ion Aldea-Teodorovici, care ar fi împlinit, la 7 aprilie, 55 de ani. Banii adunaţi din vânzarea biletelor, dar şi din donaţiile spectatorilor, vor fi oferiţi Bisericii „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din satul Baurci-Moldoveni, satul în care a copilărit Doina, dar şi feciorul ei, Cristi.

Piesele compuse de Ion Aldea-Teodorovici au fost interpretate în cadrul spectacolului atât de interpreţi cu experienţă, cum sunt Ion Suruceanu, Ştefan Petrache, cât şi de tinere talente, precum Ana Cernicova, Corina Ţepeş, Vlad Ciobanu, Valentin Uzu. Mihaela Furculiţă, „nepoţica mea”, cum a prezentat-o Cristi, a cântat pentru prima oară pe scena mare. Interpreţii din România, Ana Apetroaie, Mihăiţă Ocu, Adriana Rusu, Laurenţiu Popescu, care trebuiau să fie prezenţi la eveniment, nu au reuşit să vină din cauza evenimentelor produse la Chişinău în acea săptămână.
„A fost un concert de suflet”, după cum spuneau cei prezenţi. Oamenii fredonau cântecele împreună cu interpreţii şi stăteau în picioare la piesele care erau mai sensibile, în special când Vlad Ciobanu a interpretat „Suveranitate”. Profesoara Ala Postolachi, care a venit împreună cu cele două fiice ale sale, a spus că dintotdeauna a apreciat cântecele lui Aldea-Teodorovici şi că ele „sunt actuale mai mult ca oricând în această perioadă”.

Toate persoanele care au urcat pe scenă şi-au amintit de Ion şi de momentele frumoase petrecute împreună. „Întotdeauna era cu ghitara în mână în cele mai fierbinţi locuri. Cred că astăzi ne lipsesc foarte mult. Cred că ceea ce au reuşit să realizeze ei nu mai pot face alţii”, a spus compozitorul Marian Stârcea.

Lucia Culev, şefa Drecţiei Cultură a Primăriei Chişinău, a adus un mesaj de salut din partea primarului Dorin Chirtoacă şi a mulţumit organizatorilor. „Atât de grijulii, Eugenia şi Gheorghe Marin s-au gândit să omagieze ziua lui Ion prin a ne aduna împreună şi a ne întări cu muzica lui. Cât de puternici ne simţim şi cât de multe putem face împreună”, a declarat Culev.

Concertul a fost organizat de către Eugenia şi Gheorghe Marin, părinţii Doinei, împreună cu feciorul regretatului cuplu, Cristi Aldea-Teodorovici. Ei sunt şi ctitorii bisericii, la construcţia căreia vor fi folosiţi banii adunaţi. „A fost visul Doinei şi al lui Ion să reconstruiască acest sfânt lăcaş, care a fost distrus până în temelii de comunişti în 1960. A fost o biserică foarte frumoasă, construită în 1835, de la care nu a mai rămas nicio piatră. În arhive se pomeneşte doar anul construcţiei, dar cu ajutorul oameniilor de bună-credinţă am făcut un proiect nemaipomenit de frumos”, a declarat Eugenia Marin.

Cristi Aldea-Teodorovici a fost cel cu ideea ca toţi banii adunaţi de la vânzarea cărţilor „Două inimi gemene” şi a CD-urilor, dar şi de la concerte, să fie donaţi pentru construcţia acestei biserici. „Dacă ar exista posibilităţi, în fiecare an, de ziua părinţilor, am organiza concerte. Mi se pare un lucru firesc. La moment, acest concert este una dintre modalităţile de a contribui la suma necesară construcţiei bisericii. Lucrările deja au început, se zideşte fundamentul. Nu putem presupune când va fi gata, depinde foarte mult de oamenii care vor contribui financiar. Poate mai organizăm vreun concert ca să mai strângem nişte bani. Este un drum anevoios”, a spus Cristi.

Tatiana EŢCO