Povestea unei tinere din Chişinău care studiază în Danemarca

Anual, interesul tinerilor cu privire la posibilitatea de a urma o facultate în străinătate creşte. Unii încep prin a se interesa prima dată de costurile de şcolarizare şi de trai, iar alţii se gândesc deja la ce companie vor să se angajeze după finalizarea celor trei ani de studiu. Informaţii despre viaţa de student în ţări precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca şi, bineînţeles, România vor găsi tinerii din Republica Moldova la cea de-a 12-a ediţie RIUF, Romanian International University Fair, pe 21 martie, la Iaşi.

Studiile în străinătate reprezintă o provocare mult aşteptată şi gustată de unii tineri sau, dimpotrivă, o provocare la care nu răspund alţi tineri. Irina Duracov, absolventă a unui liceu din Chişinău, a ales să spună “da” studiului în străinătate. Mai mult decât atât, Irina s-a pregătit încă din clasele gimnaziale pentru acest moment important din viaţa ei. A fost acceptată la o importantă universitate din Londra, însă pe ultima sută de metri s-a răzgândit şi a ales o altă destinaţie de studiu. Acum studiază International Sales and Marketing Management la VIA University College în Danemarca şi, deşi a întâmpinat greutăţi, Irina este foarte încântată de alegerea făcută şi încurajează şi alţi tineri din R. Moldova să îndrăznească să ia o decizie care ar putea să le schimbe viitorul.

Într-un scurt interviu Irina a povestit cum a început povestea studiilor în străinătate pentru ea, care au fost greutăţile de care s-a lovit, cum se descurcă cu banii şi cum a reuşit să treacă cu bine peste toate şi să se bucure de viaţa de student internaţional.

— Ce te-a determinat să aplici la studii în străinătate?

— Să aplic la studii în străinătate a fost ca un “must do” încă din clasele gimnaziale. Cel mai important motiv a fost tipul de diplomă care îl pot primi în strainatate, căci cine nu-şi doreşte o diplomă recunoscută internaţional? Un alt stimul era dorinţa de a cunoaşte oameni noi, de alte naţionalităţi, de altă cultură şi mentalitate. De asemenea, eram curioasă să cunosc libertatea şi independenţa la o vârstă mai fragedă, pentru că mai mereu eram legată de liceu şi de casa părinţilor. Cred că nu ultimul lucru pe care aş putea să îl menţionez e că, învăţând în străinătate, apar foarte multe oportunităţi, şi dacă faci alegeri corecte, multe uşi se deschid pentru viitoarea ta carieră.

— Ai fost acceptată la o universitate din Marea Britanie. Totuşi, ai ales Danemarca.

— Decizia mea s-a schimbat în două–trei săptămâni, când, din simplă întâmplare, am aflat de la o prietenă de posibilitatea de a studia în Danemarca gratis. Totuşi, nu studiile fără plată m-au motivat să aleg Danemarca, dar pur şi simplu faptul că în Marea Britanie sunt o mulţime de studenţi din Republica Moldova, iar eu îmi doream să studiez într-o universitate cu cât mai puţini moldoveni, pentru a putea cunoaşte tot mai mulţi oameni din ţări şi culturi diferite.

— Oricât de multe planuri ai face şi soluţii de rezervă ai găsi, tot apar greutăţi…

— Aici e punctul culminant. Au fost multe bariere chiar din prima lună cum am ajuns în Danemarca. Iniţial cred că problemele erau tipice şi asemănătoare cu problemele altor studenţi care au plecat în străinătate, ca de exemplu: găsirea unui loc de trai, acomodarea cu universitatea, profesorii şi chiar oraşul. Comunicarea în engleză a fost mai stresantă la început, era multă informaţie de asimilat şi, desigur, un sistem de studii total diferit de cel de acasă.

— Care sunt costurile tale ca student şi cum te descurci financiar?

— E costisitor să trăieşti ca student în Danemarca. Desigur, sunt o mulţime de studenţi care lucrează part-time pentru unele agenţii care, în principiu, au nevoie de forţă de muncă ieftină. Eu am decis să-mi limitez unele cheltuieli şi să mă concentrez asupra studiilor. Pentru moment mă descurc şi aşa, mai primesc unele colete de la părinţi, închiriez o cameră în casa unui danez şi locuiesc aici cu o bună prietenă, deci totul e bine. Cel mai mult însă mă deranjează biletele de avion nespus de scumpe, dar în rest e ok şi suportabil.

— La final, transmite-le un mesaj tinerilor din R. Moldova.

— Doritorii din R. Moldova care vor să aplice la studii în străinătate ar trebui să analizeze foarte bine universităţile şi oportunităţile existente, deoarece unele ţări şi chiar universităţi, par a fi inaccesibile sub aspect financiar sau al cerinţelor de admitere, însă nu întotdeauna e aşa.

Iniţial cred că e important ca această decizie să nu fie doar un capriciu sau un trend, cum a devenit în ultimii ani, ci o necesitate, un scop motivat de dorinţa de a cunoaşte mai multe şi cu anumite planuri de a-ţi crea o carieră peste hotare.

Dacă vrei să afli informaţii detaliate despre oportunităţi de studiu în străinătate sau să vorbeşti cu tineri care studiază în Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau România, vino la RIUF – Romanian International University Fair — pe 21 martie 2013, la Hotel Unirea Iaşi. RIUF este cel mai mare târg de universităţi din Europa de Est. Înscrie-te pe http://riuf.ro.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *