Pictoriţa Victoria Cozmolici: „Pictura este un experiment pe pânză, unde sunt combinate culorile şi formele”

Îi place să experimenteze aplicând culori pe pânză. „Fiecare pictură este un experiment: amestec, combin culorile ca să văd ce-mi iese. Această joacă m-a prins şi nu mă lasă deja de mulţi ani”, spune Victoria Cozmolici, pictoriţa care conturează cel mai bine formele unui corp feminin dezgolit, dar şi frumuseţea satelor/oraşelor din Moldova.

Victoria este visul împlinit al mamei sale, care dorea ca fiica ei să devină o pictoriţă talentată şi cunoscută. „De când mă ţin minte, desenam. Am avut parte şi de profesori buni, care au ştiut să mă îndrume. Treptat, am înţeles că, dacă doresc să am succes şi să mă autodepăşesc, trebuie să învăţ şi să lucrez mult”, spune Victoria. În perioada 24 septembrie – 11 octombrie curent, ea şi-a prezentat a XI-a expoziţie personală de pictură, intitulată „Ea”.

539-victoria-cozmolici2„Picturile sunt o explozie de culori şi de emoţii”

Victoria Cozmolici este zâmbăreaţă, feminină şi cu ochi plini de căldură, care… devorează frumuseţea trăsăturilor oamenilor şi a locurilor care o înconjoară. Culorile suculente, pline de savoare şi intensitate sunt secretul tablourilor ei, în care, de obicei, apar formele delicate şi ademenitoare ale corpului feminin, dezgolit. „De obicei, picturile mele sunt o explozie de culori şi de emoţii. În ele predomină figura femeiască. Pictez chipuri de femei: enigmatice, gânditoare, visătoare, feminine, cochete. Toate personajele sunt rupte din imaginaţia mea şi transpuse pe pânză. Ele reprezintă starea interioară a unei femei. E vorba de o stare de meditare, de tristeţe, de visare, sunt trăiri din viaţă, anumite stări… Probabil, fiecare femeie se poate regăsi în chipul acestor personaje”, povesteşte pictoriţa. Totodată, aceasta ne spune că îi place să picteze şi peisaje, naturi statice cu flori, însă redate într-o formă şi un fel aparte, unic. În tablourile create de Victoria Cozmolici descoperim, înşirate pe pânză, văile şi casele pitice ce ne reamintesc de casa bunicilor şi de copilăria petrecută prin grădinile cu nuci şi meri, de prispa pe care stăteam ascultând poveştile bunicilor şi de văile îngrijite, ce păreau pieptănate de greblele ţăranilor. Toate acestea le regăseşti în peisajele Victoriei, care redau o nouă viaţă amintirilor din copilărie.

„Caut pe pânză răspunsul”

„Uneori, când încep să pictez, deja ştiu cum are să arate tabloul, iar alteori acesta începe spontan şi rezultatul este o surpriză chiar şi pentru mine. În timp ce caut pe pânză răspuns la ce vreau să pictez, se nasc idei, stări noi şi game diferite de culori. Aş dori să-mi expun lucrările în întreaga lume. Trebuie mereu să îţi doreşti să creşti mai mult şi mai mult din punct de vedere profesional. Vreau să merg mai departe. Vreau să mă perfecţionez. Sunt încă într-o stare de căutare a sinelui şi a stilului care să mă reprezinte cel mai bine”, afirmă Victoria Cozmolici.

Victoria Cozmolici este un nume deja afirmat în arta plastică de la noi şi de peste hotare. Picturile ei sunt cunoscute în Grecia, România, Suedia, Germania şi Austria. Este foarte activă şi participă la multe tabere de pictură. „Acolo pot să învăţ ceva nou, să mă inspir şi să preiau unele tehnici de la pictorii din alte ţări. Nu este niciodată târziu să înveţi ceva nou de la oamenii talentaţi”, ne spune pictoriţa. Din 2013 Victoria este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *