Pictoriţa Tatiana Shubnikova: „Vreau să creez ceva mai bun, să depăşesc şi să mă autodepăşesc”

534-pictorita-shubnikova2Pasiunea pentru pictură a moştenit-o de la tatăl său. În schimb, critica cea mai dură, dar şi constructivă, o oferă mama. Pictează mereu şi se inspiră din tot ce o înconjoară.

Este tânără, activă şi deţine deja în palmaresul său numeroase premii naţionale şi internaţionale. Visează să devină o profesionistă în arta digitală, dar şi să facă animaţii, un vis din copilărie. Pentru aceasta este dispusă să muncească oricât de mult ar fi nevoie.

„Trebuia să arăt din nou de ce sunt aptă”

Tatiana Shubnikova îşi aminteşte cu zâmbet primele încercări în pictură. „Neoficial, m-am desenat pe faţă cu noroi când aveam unu sau doi ani. Oficial, am făcut portretul mamei la patru ani”, relatează tânăra. Părinţii au remarcat curând pasiunea pentru pictură, susţinându-şi fiica în alegerea sa. La 19 ani, a plecat în România să-şi continue studiile la Facultatea de Arte şi Design din Cluj. Recunoaşte că începutul a fost dificil. „Toată munca mea de acasă s-a şters cu buretele. În România am început de la zero. Trebuia din nou să demonstrez şi să arăt de ce sunt aptă”, explică Tatiana.

534-pictorita-shubnikova32Pe de altă parte, tânăra este vorbitoare de rusă şi avea dificultăţi de exprimare în română, pe care a reuşit să le depăşească. „M-am ciocnit cu diferite probleme când am dorit să mă angajez. Multe companii refuză să angajeze cetăţeni care nu sunt din UE din cauza birocraţiei suplimentare, singurele oferte fiind pe proiecte de scurtă durată sau ca freelancer”, spune pictoriţa. Tatiana s-a specializat pe design grafic. „Din acest punct de vedere, România, în special Clujul, prezintă un mare avantaj, deoarece este un oraş care trăieşte din IT şi graficienii sunt mereu la mare căutare”, susţine aceasta.

Tatiana Shubnikova a participat la diverse concursuri atât acasă, cât şi peste hotare, revenind cu numeroase premii. Printre distincţiile culese sunt: Concurs de pictură „Open air”, Polonia (medalie de aur); Diploma „National Exhibition of emerging artists”; Republic of Moldova scholarship for recognition of talented artists; Diploma for special achievements in studies „Municipal Art School”; International competition, Hungary-Veszprem „Spring games of Veszprem”, Categoria – „Homework” (medalie de aur), Categoria – „Old city Veszprem” (medalie de aur) etc.

534-pictorita-shubnikovfda2„Bunicuţa” cu ţigară de foi

Tânăra susţine că, în pictură, la fel ca şi în alte domenii, „dacă eşti dispus să munceşti şi ai talent pe care-l poţi transforma în profit, poţi uşor să te hrăneşti făcând doar ceea ce îţi place”. Pictoriţa se inspiră din tot ceea ce o înconjoară, iar „cel mai tare mă ambiţionează când văd o lucrare frumoasă şi doresc să creez ceva mai bun, să depăşesc şi să mă autodepăşesc”, mărturiseşte pictoriţa. Cea mai preferată dintre lucrările sale este „Bunicuţa”. Iniţial intenţiona să deseneze o persoană în etate, fiind interesată de forma ridurilor. În timp ce lucra la acest desen, a simţit că-i lipseşte ceva şi, pentru a-i da un plus de culoare, i-a adăugat bunicuţei o ţigară de foi, rezultatul fiind unul intrigant.

„O doamnă a văzut desenul înainte sa-l finalizez şi a vrut sa-l cumpere. I-am cerut o zi la dispoziţie să fac ultimele retuşuri. M-am dus acasă şi am făcut o replică identică originalului pentru doamnă, deoarece nu am vrut să mă despart de original”, zâmbeşte tânăra. Tatiana susţine că cel mai dur critic al său este „familia în frunte cu mama. Părerea ei contează enorm de mult pentru mine, deoarece ea mereu este sinceră, iar critica ei este una constructivă”. Deşi încă îşi face studiile, se gândeşte la viitor, dorindu-şi să devină o profesionistă în arta digitală, dar şi să facă animaţie. Pe de altă parte, „vreau să continui să fac artă tradiţională, cu care să am cât mai multe expoziţii, poate chiar propria mea galerie de artă”, ne spune pictoriţa Tatiana Shubnikova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *