Pictorița Valentina Rusu Ciobanu a anticipat postmodernismul și minimalismul

297-valentina-rusu-ciobanuPentru foarte mulți intelectuali formați în perioada interbelică, deceniile de după cel de-al doilea război mondial când Basarabia a fost ocupată de către Uniunea Sovietică, au fost un adevărat coșmar. Foarte mulți au fost deportați, mulți au fugit peste Prut, iar o mare parte și-au întors mantaua după vânt, cu toate că știau prea bine care e adevărul.

Valentina Rusu-Ciobanu a ucenicit între cele două răboaie la mari artiști interbelici. „A studiat la Alexandru Plămădeală sau August Baiar la Chișinău, la Școala de arte frumoase. Pe urmă trei ani de zile la Corneliu Baba, la Iași. Era un om informat despre ce se întîmplă în lume și în creația contemporană. Dar, deodată, a fost aruncată în clarobscurul sovietic, după 1944″, declară criticul de artă Tudor Braga.

Valentina Rusu-Ciobanu putea foarte bine să discearnă grâul de neghină și anume acest lucru nu le convenea autoritățile sovietice. Ea nu numai că nu a schimbat foaia, dar a și sfidat realismul socialist, care se răspândea ca pecinginea.

În 1959 artista pictează un tablou care se numește Plantarea Pomilor, cu care i-a călcat pe bombeu pe mai marii zilei, provocând un mare scandal.

Tudor Braga spune că această lucrare a fost discutată la miezul nopții la Comitetul Central al Partidului Comunist, unde pictorița a fost adusă cu cangea. Din această clipă, susține Braga, dar și alți critici de artă, puterea a pus ochii pe artistă.
„Totdeauna a fost urmărită și suspectată că ar fi un element subversiv, care vrea să submineze arta socialistă. Ce mai încolo și încoace, era considerată un fel de dușman al poporului”, este convins criticul.

Cu toate că mereu se afla cu mâna în ușă, artista nu a cedat, iar acest lucru i-a făcut pe colegii săi să considere arta sa ca o expresie a disidenței artistice. Ba mai mult decât atât, Uniunea Sovietică a murit, iar arta sa a supraviețuit. Majoritatea tablourilor par ar fi pictate astăzi. Iar această senzație ne-o dă faptul că pictorița a prevestit mișcările artistice contemporane. Încă prin anii șaizeci ai secolului trecut, ea a anticipat, consideră majoritatea criticilor de artă, postmodernismul și minimalismul, în niște tablouri mai mult decât viguroase.

Dumitru Crudu, Radio Europa Liberă:

Valentina Rusu-Ciobanu este un artist plastic basarabean, a cărei creaţie se remarcă atât prin mijloacele expresive, considerate de critici neconvenţionale, inovatoare, cât şi printr-o profundă notă poetică. Conform aprecierii comentatoarei S. Bobernaga, pictura Valentinei Rusu-Ciobanu este o simbioză de „realism poetic” şi „spirit original”.

Valentina Rusu-Ciobanu

Studii
■ Şcoala de Arte din Chişinău (1938-1940)
■ Academia de Arte Frumoase din Iaşi, România (1942-1944)
■ Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chişinău (1944-1946)

Premii, titluri
■ Laureată a Premiului de stat (1974)
■ Ordinul „Insigna de Onoare”(1961)
■ Artist al poporului din RSSM; Maestru Emerit în Artă (1985)
■ Ordinul Republicii (1996)
■ Premiu pentru intreaga activitate și prosperarea artelor plastice (1998)
■ Cetăţean de onoare al Chişinăului (2010)Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *