Pentru mulţi migranţi, Italia pare un coşmar

433-tatiana-nagailicDeşi locuieşte peste hotare, continuă să se gândească la problemele conaţionalilor săi. Acum 12 ani a plecat în străinătate, unde a luat-o de la zero. Dificultăţile cu care s-a confruntat într-o ţară străină au făcut-o să se gândească şi la cei care, la fel ca şi ea, venind din R. Moldova în Italia, se confruntă cu mai multe dificultăţi.

Tatiana Nogailic, preşedinta Asociaţiei “AssoMoldave”, Roma (Italia), a decis să plece în străinătate ca să-şi ajute familia. Pentru a reuşi însă într-o ţară străină e nevoie s-o iei de la capăt. Astfel, Tatiana a susţinut acolo bacalaureatul, licenţa, iar în prezent lucrează la teza de masterat.

Preferă să angajeze persoane din Moldova pentru că sunt umile

“Am venit cu ideea sa stau aici un an, dar sunt deja 12”, spune Tatiana. A muncit unde i se oferea de lucru. Făcea curăţenie în casele a patru familii concomitent, apoi a lucrat într-un cabinet stomatologic. A îngrijit şi de o bătrânică, de care s-a ataşat cu timpul. “Nu poţi rămâne indiferent faţă de omul de care îngrijeşti. Când mă uitam la ea, o vedeam pe mama, pe bunica”, îşi aminteşte preşedinta “AssoMoldave”. Tatiana spune că italienii angajează migranţi, pentru că “lucrăm la negru şi, respectiv, nu plătesc pentru noi contribuţiile”. Pe de altă parte, susţine că italienii preferă să angajeze anume moldoveni, deoarece “se ştie că sunt harnici, responsabili, umili şi nu se iau la harţă”.

Totodată, Tatiana Nogailic remarcă faptul că este foarte greu să-ţi faci o carieră în Italia, practic imposibil, un motiv fiind faptul că diploma din R. Moldova nu este recunoscută în Italia. Moldovenii sunt nevoiţi să accepte lucrul care li se oferă, oricât de dificil ar fi acesta, îngrijesc de persoane cu dizabilităţi sau de persoane vârstnice, spală veceuri, revenind acasă cu mâinile rănite din cauza detergentului sau a altor soluţii utilizate în acest scop. “Pentru mulţi moldoveni, Italia este un coşmar. Mulţi muncesc la negru, muncesc din greu, fără să-şi permită o zi de odihnă. Celor care nu au documente le este frică să iasă chiar şi în stradă”, relatează Tatiana Nogailic.

Un mediator bun nu va discrimina niciodată pe nimeni

Tatiana a decis să ia ore de italiană, lucru pe care îl putea face doar duminica, în ziua sa liberă. Apoi, a aflat de la mai multe cunoştinţe din Italia că ar fi în căutarea unor persoane care să se afle în preajma copiilor lor, părinţii fiind ocupaţi la serviciu. Atunci, s-a gândit la crearea unei organizaţii care să ajute aceşti oameni să găsească persoanele potrivite, iar moldovenii să poată munci legal în ţara dată . “M-am gândit c-ar fi bine să existe o punte de legătură între cei care caută de muncă şi cei care oferă”, îşi aminteşte Tatiana. În 2004, a lansat Asociaţia Moldovenilor din Italia “AssoMoldave”, având posibilitate să-şi ajute băştinaşii la propriu, consultările fiind gratuite.

Preşedinta “AssoMoldave” este receptivă la necesităţile fiecărei persoane, indiferent de limba în care vorbeşte aceasta sau de naţionalitatea sa. “În calitate de mediator cultural, nu fac deosebire dacă persoana se declară a fi moldovean, român, ucrainean, găgăuz sau rus din R. Moldova. Scopul meu este s-o ajut. Un mediator bun nu va discrimina niciodată pe nimeni”, explică Tatiana. Mai mult, încearcă să-i ajute nu doar pe cei plecaţi în Italia, ci şi pe cei rămaşi acasă. În prezent, intenţionează să aducă în ţară un aparat care ar permite studenţilor de la medicină să practice în domeniul operaţiilor laparoscopice.

Până în prezent, Tatiana Nogailic a reuşit să ajute sute de persoane. Un ajutor impunător în acest sens este şi ghidul pe care l-a elaborat – “Moldovenii în Italia. Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia”. Acesta vizează teme esenţiale pentru migranţi, precum drepturile şi obligaţiile migranţilor, regulile şi permisul de şedere, cetăţenia, angajarea în câmpul muncii, studiile, sistemul de protecţie socială, sănătatea, serviciile prestate în Italia etc. Momentan, Tatiana munceşte la cea de-a treia ediţie a ghidului, care va fi distribuit în 25 de oraşe ale Italiei.

“AssoMoldave”
Tel: 0039 3294754598
Skype: nogailic
ooVoo:AssoMoldave
E-mail: assomoldave@gmail.com
http://twitter.com/assomoldave
http://assomoldaveroma.blogspot.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

26 comentarii

 1. inna

  daca este un COSMAR de ce nu revin acasa sa-si munceasca gradinile, Moldova este si a afost o tara agrara, bucata de piine este cresterea legumelor, fructelor, sa vina inapoi dar sa nu se plinga ca sunt cu minile ranite, sufletul copiilor, care iau lasat in voia sortii nu singereaza, NU MOARE DE FOAME NIMENI, DACA MUNCESTE!! Mentalitatea moldovanului este deficienta, vor neaparat casa cu 3 etaje, perdele de mii de euro, covoare de la talciok catarate unul peste altul , DACA ASTA ESTE SCOPUL PLECARII IN ITALIA , ATUNCI DE CE SE PLING, DACA AU SCHIMBAT GARDURILE DIN FIER FORJAT PE COPII SI PARINTI, DE CE SE MAI PLING? MAM SATURAT DE MIORLAIALA ASTA, LA SAPA SI LA CRESCUT OI, VACI ASA CUM FACEAU BUNICII NOSTRI SI EERAU GOSPODARI ISI EDUCAU COPIII, DAR NUI LASAU LA INTERNATE..

 2. Anna

  De acord cu Inna, de ce nu fug din acel “cosmar”,
  dar se duc pe 1 an si raman pe 12.
  Muncesc in Italia, cistiga bani, se bucura de beneficiile oferite de o tara dezvoltata (nu de moldoveni, ci de italieni) si critica bastinasii, ca-s asa si pe dincolo.
  Da lasatii sa fie cum vor in tara lor, ca nu v-a chemat nimeni incolo.
  Daca va este atit de greu peste hotare, veniti acasa, in raiul creat de voi, dragi moldo…veni.(ca sa nu spun altfel)

 3. Natasa

  Da trist de tot. Dar eu chear am citit atent ce zice doamna asta mai fratilor si sa stiti ca am o simpatie pentru ea. Ma intreb, da oare citi de-alde dinsa fac ceva GRATIS pentru moldovenii nostri acolo, s-au se gindesc sa-si ajute tara cumva. Da oare cite femei deschid asociatii, ca se stie ca ai nostri nu prea colaboreaza. Am intrat pe blogul asociatiei si amramas socata de cite activitati au:http://picasaweb.google.it/assomoldave. Chear si pe facebook, am zis, ea da sa-i scriu sa vad daca o sa-mi raspunda si ce credeti a raspuns si foarte concret la intrebarea mea ,chear si Ghidul mi l-a trimis gratis pentru cunostinta. De ce nu va uitati la mesajul pozitiv care ea trimite, de ce criticati? Ea bate alarma, mai nu va zice stati acasa ca aici nu e usor, nu se lauda ca altii ca e bine, ea spune adevarul ca e un COSMAR Italia, nu vorbeste pentru ea, dar se refera alte femei. Am deschis si youtube, interesanta activitatea lor: http://www.youtube.com/assomoldave. Aratati daca mai este vre-un siteu de moldoveni in Italia, eu nu gasesc si daca mai umblati pe google, apoi vedeti cind cautati cu numele ei sau a asociatiei esa mii de linkuri si interesante. Am gasit-o si pe odnoklassniki, jos palariea ce face fata asta, cita informatie aduce la cunostinta oamenilor. Da poate ea are de gind sa revina acasa , cine stie, sunati, vad ca este numarul ei aici. Sa fim mai buni si inainte de a critica persoana sa ne informam cine este si ce face pentru comunitate, ca in ziua de azi moldovenii care s-au dus pe acolo, nu prea ii aud sa faca ceva gratis pentru altii. Bafta Tatiana Nogailic.

 4. Domnica

  Hai sa fim seriosi…Nimic nu se face gratis.Ce partid politic sta in spatele ei???E acumulare de capital politic si nimic mai mult…

 5. Deportatul

  Bravo că e energică.
  Dar
  “Nimic nu se face gratis.Ce partid politic sta in spatele ei???”
  – mai sus este arătată adresa : -http://picasaweb.google.it/assomoldave. – Fotografii a Dnei cu Filat. (Alţi conducători de partide politice în Roma nu au fost, numai Filat?)
  http://www.youtube.com/assomoldave. – Fotografii despre vizita Dlui Leancă. De aici de la fotografiile “Alegeri 2010 ROMA” fotografia – https://plus.google.com/photos/118263624991660540842/albums/5544667707867329937/5544931218318973714?banner=pwa&gpsrc=pwrd1&pid=5544931218318973714&oid=118263624991660540842 – reclama PLDM. Pentru cine a lucrat Dna înainte de Alegeri 2010?
  – Se face şi gratis, dacă susţii Adevărul, Demnitatea Naţională. “Nimic nu se face gratis” – dacă susţii oligarhii pragmatici deveniţi peste noapte milionari guvernînd şi aducînd cetăţenii la sărăcie ca să plece la muncă peste hotare, inclusiv şi în Italia, politicienii care sunt împotriva scoaterii Armatei Rusiei de ocupaţie de pe teritoriul RM. Sau nu am dreptate?

 6. petru

  Aveti dreptate,D-na Inna.Ma inchin celor de acasa,care se lupta cu saracia ,fara sa plece dupa bani lunji.Si chiar daca pleaca,barbatul pleaca pe citeva luni si femeia sta acasa.Va scriu din Italia si vad femeele noastre zi de zi.Dar nu femeele sunt de vina,ci noi barbatii,care am incetat de am face stapin in familie si in tara.

 7. Natasa

  Deportatu ai vazut atent acele peste 100 de album de foto a D.nei? De ce priviti numai unele care va intereseaza,inteleg esti om si politica voua va place,cred ca e si normal ca are foto. cu alegerile si acei care acolo s-au dus in fata lor si le-au vorbit de persoana, cred-ca alti lideri nu au fost la Roma si datorita lor, migrantilor care au sustinut aleanta am cistigat atunci. Dar vad ca femea asta pe odnoklassniki are foto. cu Lupu, si cu Ghimpu, cu Leanca, cu Baiesu, cu Corman si cu primarul Romei, cu Salaru si cu Lutenco , dar cred ca cine are un rol social ca ea, e normal sa fie in foto cu demntiari de ai nostri care merg in vizita la cei de peste hotare .Toti aici cu critici si cu dubii, de ce sa nu avem incredere in ce spune si sa nu ne uitam la activitatile ei, nu la ea ca persoana? Mai sunt si oameni buni pe lumea asta, nu? Am mai citit ca ea este voluntara la TVMI e si normal sa ei interviu si sa ai foto. cu toti care le intervistezi. Dar daca face voluntariat brava ei ca poate. La noi in Moldova nu exista conceptul de voluntariat , poate acolo in Europa au invatat ei ceva, zice ca de 12 ani e acolo. In rest nu cred ca politica are ceva de afacere cu ea. In rest eu ma bucur ca macar cineva reuseste dupa hotare, ca putini sunt care reusesc pe acolo si se mai gindesc si la acei ramasi acasa. Ghidul care ea mi l-a trimis e interesant si util. L-a difuzat gratis zice in toata Italia si vedeti ce spune ca o sa trimita si ajutoare la Moldova. De ce nu le cereti prietenie pe facebook s-au odnoklassniki si o sa aflati mai mult despre ea si activitatea ei de voluntariat?

 8. Sergiu

  Stimati concetateni! Va invit doar sa priviti lucrurile din partea pozitiva,si anume,jos palaria in fata celor care au plecat din tara-pentru ca au luat decizia sa schimbe ceva in viata,sa-i ajute copii si parintii,sa-si creeze conditii mai bune pentru viitor. Pentru ca nici statul, nici un partid nu va face nimic pentru voi,nici acum ,nici in viitor. Referitor la cei ,pentru care Italia este un “cosmar”,nu le ramine decit sa schimbe ceva in modul de gindire,locul de trai sau munca.Posibilitati sint multe,deschideti-va propria afacere,alipiti-va la asociatii unde gasi-ti ajutor si motivare,folositi oportunitati-le diferitor companii de MLM (multi level marcheting) pentru a cistiga adaugutor si paralel la serviciul de baza,frecventati cursuri si treninguri motivationale(multe sint gratuite online), cititi carti cu istoriile diferitor oameni de succes.Cine vrea sa creasca-cauta posibilitati, dar cine nu vrea sa faca nimic-cauta motive.

 9. Deportatul

  ESTE O RUŞINE să susţii pe unu ca Filat care a guvernat cu P.Lucinskii, dădînd pensii în loc de bani ăn galoşi şi kg de orez foarte scump, dar ei făcîndu-şi averi de sute milioane de Euro, copii lui Filat învaţă în Elveţia, dar copii cetăţenilor RM rămaşi acasă cu şcolile închise şi mamele prin Italia ESTE O RUŞINE!!!
  ESTE O RUŞINE să susţii şi mai departe pe Filat dupa guvernarea de 3,5 ani fără a schmba în bine economia şi bunăstarea cetăţenilor RM, mafiotizarea RM, întărirea regimului de la Tiraspol şi Comrat, pentru dezbinarea forţilor proeuropene şi anticomuniste. ESTE O RUŞINE!!!

 10. Mihai

  Doamna asta isi face reclama cu orice ocazie. Daca nu ati inteles si comentariile cu numele Natasa sint tot ale ei.Ea isi face reclama si din asta face bani. Bravo, ZDG ca promovati agramatii si profitorii.

 11. Olga

  Intrebati-o ce lucreaza Nogailik asta? La noi la oma toti stiu Nu lucreaza nimic Ea traieste adaugand prieteni in facebook si stringind de la toti din dreapta si din stinga!!! Astia se vind azi lui Filat, miine lui Lupu, poimiine lui Voronin, astia ca ea nu au nimic sfint…doar banul!!!Eu nu o jelesc pe ea, mie mi-i jele de politicienii care investesc kapika in asa personalitati…

 12. Curierul Re-Unirii

  O Campanie a Demnitatii Nationale:
  ––––––––––––––––––——————————-
  In legătură cu sărbătorile naționale din August,
  se lansează o campanie sub genericul

  „O zi pe săptămână moldovenii nu vorbesc rusește,
  ci numai româneste !”
  –––––––––––––––––––––––——————————————-
  Ne adresăm tuturor moldovenilor ca o dată pe săptămână,
  vinerea, de exemplu, să ne angajăm solidar să uităm limba rusă
  și, indiferent unde ne aflăm, la serviciu, în stradă, în transportul public,
  magazine, stadioane ș.a.m.d. să vorbim cu rușii numai românește!

  Haideți să demonstrăm prin acest gest că noi dorim sincer să-i ajutăm pe concetățenii noștri, vorbitori de limba rusă, să învețe limba oficială a țării în care trăiesc și muncesc.

  Incepând De Vineri, 9 august 2013.
  Rugăm cu această ocazie ca instituțiile de presă naționale, televiziuni,
  ziare, reviste, portaluri de știri ș.a., precum și abonații rețelelor
  de socializare să popularizeze și să sprijine această campanie.

  Redacția TIMPUL.md
  ———————————————————
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA
  CU TOATE PROVINCIILE ISTORICE RE-UNITE !

 13. Virginia

  Sa “nu ma bata alarma” cei plecati “hai-hui”,ci sa revina acasa,in deosebi femeele,in special cele ce si-au abandonat copilasii pentru bani.De cand e lumea si Pamantul banii au fost si sunt MURDARI,deaceea cat nu este tarziu,intorceti-va acasa si sfinti-ti locurile cu presenta si munca voastra.Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 14. Liretta

  Cata rautate si cata invidie citesc in aceste comentarii… De ce sunt toti buni de criticat dar cand e vorba de facut un lucru bun toti dispar? Unde se intalneau moldovenii mai inainte? Pe la gari, statii, parcuri etc. Acum, cand sunt asociatii care organizeaza specatacole, concerte si evenimente care promoveaza cultura noastra si unesc moldovenii din Italia ar trebui sa fiti recunoscatori persoanelor care-si dedica timpul pentru asa ceva.

 15. Angela

  Precum pleacà la mai cald pàsàrile càlàtoare , asa si fiinta umanà cautà locuri calde si senine p-u o viatà mai prosperà…dar cea ce priveste facerea de bine , a fost totdeauna condamnatà si judecatà…mai ales dacà-i acordatà GRATIS si cu credintà…..Dar sà nu ne supàràm..Taty , esti un sprijin p-u multi..!!Sà nu te opreascà din drumul faptelor tale extraordinare judecata celor ce nu fac nimic , dar stiu “frumos” sà judece..Atunci va vor da pe voi spre asuprire si va vor ucide si veti fi urati de toate neamurile pentru numele Meu. (Mat.24:9)

 16. Burebista

  Orice idee nobila costa ceva,daca e promovata de un Om cu putina noblete!Nu voi judeca pe doamna de Ialoveni/Roma.Dupa investigatie am sa va informezi.Dar daca apare cu “hayducul” de Lapusna!
  No,Comennt!

 17. lilica

  cue ii pare un cosmar italia va avea aceeas senzatie in suflet si in moldova

  NU LOKUL NE FACE PE NOI,SINTEM NOI CARE FACEM LOCUL!!!

 18. lilica

  Vreo 15 ani in urmà chind aveam cu 30 de kg mai putin si cu sexualitatea imaturà,am sosit in Italia…
  Prima frazà care am inteles’o pe drept cuvint m’a omorit, inchit am vrut sà fug pe jos acasà in Moldova a fost:
  “PUNETSI MINA LA INIMà SI RECUNOASTETI CARE NU S’A PROSTITUIT NICI ODATà…”
  OOOOOO,am zis eu,am nimerit in casà de nebuni.Unde nu te duceai toti vorbeau de sex…
  Lumea se prostitueste mereu nu numai sexual…
  Sexual este prostitutà acea persoanà,care vine la Moldova si zice cà am lucrat la o bàbutà,dar in realitate s’a dat huta huta cu feciorul bàbutii…deaorece de onestate are nevoe si aceastà profesie.Tu dacà stii cà ai avut sex pentru bani,trebue sà zici dreptatea…MINCIUNA este mai gravà ca aceea ce faci…
  Fiind sinceri nu esti judecat si pedepsit din punct de vedere spiritual…
  Acel care bea si mànincà exagerat tot este o prostitutà, deoarece treàeste numai in plàceri,ignoreazà orice responsabilitate a propriei sànàtàti…
  Dacà alcoolizatsii vor recunoaste cà beau pentru cà vor sà se sinucidà,deci sà omoarà creativitatea…vor fi cinstitsi,posibil astfel vor reusi sà schimbe stilul de viatsà…
  Sexualitatea este sexualitate,deci devine negativà dacà este insotità de minciunà…Orice comportament insotit de minciunà este o prostituire…
  Acei care dau mità sau eau mità…toti sunt prostitute…
  Deci lumea ne cinstità se prostitueste toatà…
  Deci,insàsi prostituirea este actiunea+minciuna…
  PUNETSI MINA LA INIMà SI RECUNOASTETSI ,CARE DIN VOI NU S’A PROSTITUIT NICI ODATà…
  Care nu a mers la un compromis,la o minciunà,care a refuzat o mità de a da sau a lua…suntetsi promovati oficial cu gradul numelui de prostitutà…
  Pàrintii invatsà copiii a se prostitui de mici copiii…ii invatsà a fi necinstitsi…
  Toate mitele la scoli,universitàsti este un exemplu care cuprinde fapte ne cinstite,deci prostituire…
  INCERCATSI A TRàI CU ACEASTà CONSTIINTSà …
  LUMEA ISI PROSTUTUEAZà INIMA SI CREERUL nu numai organele sexuale sunt in piatà…
  LUMEA ARE NEVOE DE BOLNAVI altfel cum se vor deschàrca constiintsa lor,dacà nu vor fi buni…

 19. lilica

  EXPLIC INCà ODATà:::::::::STAREA SUFLETEASCà NU SE SCHIMBà DACà NE SCHIMBàM TARA…cine este nefericit,deci tràeste in cosmar in Italia va trài in cosmar si in Moldova,numai cà problemele se vor numi altfel!!!

  pàrerea mia cà comentele de mai sus nu sint critice,dar doar opinii la care are dreptul fiecare individ

  doamna Natalia face lucruri absurde si prostesti(pàrerea mia)!!!

  hai sà fim buni,pentru ca sà atragem atentiea si sà ne notàm-usoarà esire din situatie pentru a exista 🙂

  incercàm de a fi,fàrà atentia altora si a fi de folos acetui pàmint fàrà a fi importanti… vedem care reuseste 🙂

 20. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Bravo Ana!  Judeci corect! 
  Cui nu place in Italia, care de fapt  este  tara   italienilor si nu a străinilor din întreg spațiul exsovietic,   pot sa se intoarca si acasa!  ( o mare parte din moldovence  vin   in Italia ilegal, cu datorii  acasa de 6-8 mii euro, care după 1-2 ani se discurca de datorii, timp de 2-3 ani se legalizeaza, apoi le pare ca sunt mai brave si mai frumoase ca soțiile  italienilor, încep a cere  drepturi  si a se indigna ca trebuie sa mai  plătească si toate impozitele statale in vigoare)   
  Noi cei veniți in Italia nu avem nici un aport la nimic din ceia  ce folosim,- drumuri exceptionale, transport public, parcuri, gradinite, scoli…  Ce pretenții poți avea? E ca si cum veneticii  veniti de pe aiurea in Moldova ar cere sa li se ofere  locuri de munca preselectate,  salarii si drepturi mai mari ca baśtinașilor! Si s-ar mai impotrivi sa plătească si toate impozitele cuvenite ! 
  E adevărat ca si  intre italienii se intalnesc indivizi obsedati de  sex, de mândrie oarba de sine însuși, rasisti, nationalisti, pofighisti … Dar marea majoritate a italienilor este inteligenta, respectuoasa si disponibilă a te ajuta. 
  La început toate femeile lucrează  in familii, unde trebuie respectata Biblia din casa data,  dar totodata de arătat zi cu zi ca si noi suntem educate, inteligente,  brave si ca ei pot avea încredere in noi . 
  Mereu mi-am zis :  cel ce a mârâit  in Moldova mârâie si in Italia, cel ce a venit sa lucreze si sa câștige, lucrează si se dedica lucrului  pt care a fost  acceptat in punctul inițial,  când nimeni nu cunoaște   limbain care trebuie sa  vorbești, obiceiurile sa le respecti, o mâncare sa le o gatesti asa  cum o accepta ei in casa lor, nu cum ai gatit-o tu, in casa ta! 
  Cu privire la curvarie: stiu inca de când eram in Moldova despre părerea   unei mare majoritari  din barbatii tipici moldoveni  ca femeile vin in Italia si se curvaresc . In  multe  comentarii  se mentine  dur aceasta linie. Alde LILICA  cu discursurile  si parerile sale despre prostituire si sexsualitate le mai toarna benzina in foc. 
  LINIȘTIȚIVA!  Italienii  ( marea majoritate) sunt devotati familiei, lucrează pt  a întreținere  sotia si copii,  nu se ineaca in vin  ca marea majoritate a barbatilor moldoveni  si nu caută pe dracu!
  Sunt si de aia obsedati de sex, dar oare in Moldova ei lipsesc ? Si apoi sa le dam ceva scuze: ei sunt longevivi, ajung sa trăiască câte 80-90 ani! Femeile  au fost si sunt mai rezistente si  adaptive  in viața,  iar bărbații-  fragili si cu diverse  slabiciuni ! 
  Fiecare gândește după sine însuși!  Este si un proverb adapt la tema discutata: 
  Fiecare hoț vede in jur numai hoti, 
  Fiecare curvar – numai curve, 
  Fiecare betiv- numai betivi ! 
  In rest , numai de bine

 21. roman pina la moarte

  am ajuns un popor de sclavi noi moldoboii, “oameni” daca asa ne putem chema fara demnitate, identitate ,cultura istorie si limba, voi nu vedeti sunteti orbi ,suntem cu creerul spalat rusificat,ne renegam propia identitate limba si cultura romanesca ,ce pretentie s-a mai avem de la sa popor,doamne trazneste in cap acest popor poate ii vine mintea ce-a de pe urma ,doamne ajuta

 22. lilica

  Judecati corect!!!!!

  chind se vorbeste de minciunà si cineva implicà curvele la mijlok,e o judecatà corectà???

  cine spune minciuni in directia sexualà va spune minciuni si in toate alte directii

  omul se stricà psihologic de la minciuna si cu minciuna…inceputul depinde de onestatea noastrà sexualà…acolo ii inceputul

  cine are ceva contrar sà arunge cu intelegentà,dar nu cu ignorantà si lipsà de cunostinte in aceastà materie

  a avansa se poate si in alte directii a burtei 🙂

 23. lilica

  Prostitueazà Moldova ca si pe toatà altà lume de pe globul pàmintesc:IGNORANTA ,deci intelegenta blocatà de societate produce multà ignorantà…
  Lumea se bazeazà doar pe minciunà,deoarece il redà special in orice situatie si nu ia in consideratie consecintele…
  Orice minciunà este o tragedenie pentru sànàtatea fiecàruia…orice faptà ne cinstità este sfirsitul zilelor albe si nasterea ignorantei in sufletul fiecàruia …
  A bloca cu fapte false si miciuni intelegenta este foarte simplu,dar a esi din ignorantà e practic imposibil…
  Kind cineva se plinge,dar are tot de ce ar avea nevoe o fiintà:sà stiti cà este un mincinos…
  Kind cineva atrage atentia altora cu lauda de sine sau de altii:sà stiti cà este un mincinos ,pentru cà vrea sà ascundà dreptatea deaceea duce in eroare si pe altii,exact asa cum este el sà fie si altii…
  lumea uità forte repede a fi simpli,uità intelegenta cu care se naste
  A fi simpli aceasta nu inseamnà a fi sàraci,deoarece cine isi impune sàràcie nu este o persoanà simplà,dar foarte complicatà tinde a se reda deasemenea special ca si acel care este bogat…e diametral opus celui bogat…
  A fi simpli inseamnà a fi sine insàsi, cine nu vei fi , cu o imensà acceptare de sine insàsi asa cum suntem de la naturà,de la existentà…
  Intelegenza este capacitatea noastrà de a ràspunde,capacitatea noastrà de a fi responsabili de sine insàsi in toate ce se intimplà cu noi,in cele ce facem si ce zicem…

  MAMA INGNORANTEI ESTE MEREU GRAVIDà,deaceea desteptii incurcà intelegenta cu intelectualitatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *