Pavel Cuzuioc, regizorul documentarului despre oamenii din umbră

Noul film documentar regizat de basarabeanul Pavel Cuzuioc, „SECONDO ME”, a fost inclus în lista filmelor ce vor participa la cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Italia. Evenimentul se va desfășura în perioada 3—13 august 2016.

SECONDO ME relatează viețile a trei garderobieri, subiectul construindu-se pe emoțiile și grijile lor și modul în care trecerea timpului îi afectează.

„Întotdeauna m-au fascinat meseriile neobișnuite sau oamenii care nu se văd și rămân undeva în umbră. De obicei ei trec neobservați și, chiar dacă interacționăm cu ei, rar ne preocupă existența lor. Activitatea de zi cu zi a unui garderobier de la Operă e aparent simplă și monotonă, dar viețile lor sunt uneori mai pline de dramatism și de intensitate decât evenimentele care au loc pe scenă”, susține Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

576-pavel-cuzuioc-filmPavel Cuzuioc s-a născut în 1978 la Chișinău, R. Moldova. Studiază dreptul la București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile post-universitare la Academia Diplomatică. În anul 2003 se reprofilează și studiază regia și producția de film la Academia de Film din Viena.

Din filmografia sa amintim documentarul Trois Femmes de Moldavie (2006) și Doina Groparilor/Digging for life, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010.

În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel Cuzuioc este scurtmetrajul RAISA, ce a fost selecționat la peste 25 de festivaluri intenaționale, unde a obținut premii importante.

Festivalul de Film de la Locarno este unul de categoria A, alături de festivalurile de film de la Cannes, Berlin sau Veneția, și este considerat unul dintre cele mai avangardiste din Europa. Secțiunea Semaine de la Critique este o secțiune independentă, înființată în 1990 și organizată de asociația jurnaliștilor de film din Elveția în colaborare cu președintele și organizatorii Festivalului Internațional de film de la Locarno. Anual sunt selectate 7 titluri care au premiera internațională la Locarno. Alături de documentarul lui Pavel Cuzuioc, mai sunt selectate în aceeași secțiune 6 documentare din Olanda/Tunisia, Polonia, Elveția, Mexic, Kazahstan.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *