Paul Goma – cel care a ţinut demnitatea ca un drapel

Este un indezirabil, o persoană incomodă pentru politica din România şi R. Moldova încă de pe timpul celui de-al doilea Război Mondial. Paul Goma este scriitorul care a opus rezistenţă tăcerii în faţa regimului totalitar.

La 2 octombrie, curent, Paul Goma a împlinit 80 de ani. Cu acest prilej, Biblioteca Naţională a R. Moldova a organizat o expoziţie ce reuneşte cele mai importante cărţi ale scriitorului-dizident. „La expoziţie sunt prezentate peste 150 de publicaţii apărute în ţară şi peste hotare”, spune Raisa Melnic, şefa serviciului programe culturale, BNRM.

„Am să vă scriu, pentru că asta e arma cea mai puternică”

Paul Goma s-a născut în 1935, la Mana, Orhei. După cedarea Basarabiei către fosta URSS, a fost nevoit să plece cu familia în România. Acolo a cunoscut teroarea închisorilor, fiind lipsit de dreptul la cuvânt, la opinie şi la iniţiativă. În 1977, lui Goma, soţiei şi copilului, le-a fost retrasă cetăţenia română şi au fost expulzaţi în Franţa, ca apatrizi. De atunci şi până în prezent Paul Goma locuieşte la Paris şi continuă să lupte, prin cuvânt, împotriva nedreptăţii. În anul 1980, Goma a refuzat oferta de a primi cetăţenia franceză, şi abia în 2013 a devenit cetăţean al R. Moldova.

În jurul numelui lui Paul Goma s-au ţesut cele mai pasionale dezbateri şi conflicte. De cele mai multe ori, despre el s-a vorbit numai în exces, iar excesul l-a transformat într-un fel de mit. „Goma este unul dintre intelectualii pe care România i-a respins, iar Occidentul l-a primit cu braţele deschise”, a declarat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Paul Goma a răspuns justiţiei corupte prin scris. „Am să vă scriu, pentru că asta e arma cea mai puternică”, susţine scriitorul care şi-a descris trăirile şi amintirile copilăriei sale în 40 de volume, scrise doar în limba română, dar traduse în limbile: franceză, germană, olandeză, suedeză, italiană.

„El poartă în suflet şi în gând limba română, scriind despre basarabenii lăsaţi în urmă. Paul Goma este ambasadorul neoficial al R. Moldova în întreaga lume, relatând srăinilor despre calvarul prin care au trecut moldovenii şi românii în perioada celui de-al doilea Război Mondial”, a declarat Iurie Colesnic, istoric literar.

„Omul care se opune deja este o forţă”

„Trece istoria peste noi, şi noi trecem printre aceste secole anonimi, tăcuţi, neobservaţi, dar mai apare câte o persoană care ne face cunoscuţi în întreaga lume. Paul este cel care s-a ridicat prin nesupunere. Cel mai mare anticomunist din România, care a mers până-n pânzele albe. A luptat pentru adevăr şi de aceea nu este suportat de români şi moldoveni. Vrea să revină acasă, dar toate uşile i-au fost închise cu zeci de lacăte. Acum, el reuşeşte să revină acasă nu fizic, ci prin cărţile sale. Paul Goma este cel care a ţinut demnitatea ridicată ca un drapel. El spune adevărul tranşant, fără ocolişuri, pentru că a trăit loviturile istoriei pe propria piele – a fost bătut, umilit, închis, exilat”, susţine criticul literar Aliona Grati.

Paul Goma relatează brutalitatea realităţii cu un soi de naivitate copilărească, care îl fac să fie îndrăgit de cei care-i citesc cărţile. Dumitru Crudu susţine că personajul lui Goma este omul supus unei terori fizice şi psihice: „Goma rezistă şi personajele lui rezistă în faţa umilirii. Mulţi voiau să-l transforme într-un om cu capul plecat, dar nu au reuşit”. Totodată, scriitorul român, stabilit la Paris este cel care, în opear memorialistică şi literară, a oglindit realitatea crudă din perioada totalitară de pe ambele maluri ale Prutului. „Omul care se opune deja este o forţă. Paul Goma este un exilat care trăieşte cu spiritul acasă şi omul care nu se supune condiţiilor impuse de manipulatori”, conchide istoricul literar Iurie Colesnic.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. =Tenuță Unionistu delaTighina=

    Re-Unire !
    Doar Re-Unirea cu România ne este Salvarea !
    Re-Unire !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *