Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Patricia Kopacinskaia: "Când capul meu…

Patricia Kopacinskaia: „Când capul meu e atât de mult în nori şi în cer, în încercarea de a prinde stele, simt nevoia ca picioarele să fie pe pământ”

432-patricia-copacinskaiaOrchestra de Cameră din Australia i-a oferit, în aceste zile, bagheta de director tinerei, dar celebrei violoniste Patricia Kopacinskaia care, în această vară, se află într-un turneu cu 12 concerte în această ţară.

Presa australiană scrie că Orchestra de Cameră din această ţară respectă şi de această dată o tradiţie mai veche, de a oferi directoratul unui artist celebru din lume. Astfel, Patricia Kopacinskaia, originară din R. Moldova, a ajuns să ţină paginile cronicilor culturale din presa australiană, fiind apreciată de critici atât pentru repertoriul său inedit, cât şi pentru ţinuta artistică şi prospeţimea interpretativă. Pe scenele australiene, Patricia interpretează din Bach, Concertul pentru trei viori, Mozart, Adagio şi Fuga, Ginastera, Concertul pentru orchestra de coarde, şi Mendelssohn, Concertul în re minor.

„Interpretând Concertul lui Bach pentru trei viori în Re major, Patricia Kopacinskaia a fost alături de alte două soliste, violonistele Helena Rathbone şi Rebecca Chan. Cele trei soliste, toate demne, au prezentat un studiu interesant în stiluri de performanţă”, scriu ziarele de specialitate din Australia. Presa a remarcat şi interpretarea Concertului pentru vioară de Mendelssohn, cu Kopacinskaia pe rol de solistă incontestabilă. “Priceperea şi munca depusă i-au permis să strălucească”, scriu criticii de artă din Australia.

Patricia Kopacinskaia a concertat în calitate de solistă cu numeroase orchestre de renume: American Symphony Orchestra, Bergen Philharmonic, Orchestre des Champs Elysees, Deutsche Kammerphilharmonie, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Simfonică de Radio Finlandeză, Münchner Kammerorchester, Orchestra Simfonică NHK din Tokio, Philharmonia Orchestra London, Orchestra Simfonică de Radio SWR din Stuttgart, Orchestra Simfonică Ceaikovski din Moscova, Filarmonica Naţională Maghiară şi Wiener Philharmoniker.

Patricia a colaborat cu numeroşi şefi de orchestră şi dirijori, cum ar fi Andrei Boreiko, Vladimir Fedosseiev, Roy Goodman, Philippe Herreweghe, Mariss Jansons, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Alexander Liebreich, Andrew Litton, Andris Nelsons, Sir Roger Norrington, Sakari Oramo, Krzysztof Penderecki, Heinrich Schiff şi Stanisław Skrowaczewski.

Ea cântă la o vioară de Giovanni Francesco Pressenda, din anul 1834, şi consideră că acest fapt îi ajută, de rând cu părinţii, muzicieni şi ei, în cariera sa.

Repertoriul său variază de la baroc şi clasic la capodopere moderne, iar publicul apreciază această diversitate melodică a spectacolelor sale. De altfel, presa mai scrie că violonista Patricia Kopacinskaia cucereşte publicul şi graţie reputaţiei sale de spirit liber, dar şi pentru spontaneitatea şi pasiunea de a juca. De altfel, artista preferă să cânte fiind cu picioarele goale. Ea explică astfel acest stil al său prin care impresionează publicul: “Când capul meu e atât de mult în nori şi în cer, în încercarea de a prinde stele, simt nevoia ca picioarele mele să fie pe pământ”.

Patricia se declară încântată de talentul şi virtuozitatea Orchestrei de Cameră cu care prezintă cele 12 concerte. Ea a declarat pentru presa din Australia că acest colectiv “A devenit o familie pentru mine”. Ea a dezvăluit că e pentru prima dată în viaţa sa când a cunoscut o orchestră care constituie un tot întreg, “e ca un singur individ”. Ea se declară bucuroasă că poate lucra împreună cu această echipă. “Nu mă simt o solistă aici, ci o parte dintr-o familie foarte puternică. Am sentimentul că, însoţită de Orchestra de Cameră din Australia, de fiecare dată, în fiecare concert, am fost la cel mai înalt nivel”, afirmă Patricia Kopacinskaia.

RdG