Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Parada ecologică de la Şoldăneşti,…

Parada ecologică de la Şoldăneşti, apreciată la Viena

429-pinzariLiceul de la Şoldăneşti a câştigat competiţia “Şcoli europene pentru o planetă vie”. Ingeniozitatea profesorului şi a elevilor a fost apreciată de juriu. Una dintre cerinţele de bază consta în neutilizarea tehnologiilor moderne, cerinţă care a fost respectată cu rigoare.

După 20 de ani de experienţă de predare a limbii engleze, Aliona Pînzari a decis să participe împreună cu elevii săi şi la alte genuri de concursuri decât cele legate nemijlocit de studii. Elevii au fost încântaţi de idee. Este pentru prima dată când Moldova câştigă la această competiţie. Republica noastră a fost reprezentată de trei echipe, formate dintr-un profesor şi un elev: Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din Călăraşi, LT “Alexei Mateevici” din Şoldăneşti şi LT din s. Svetlîi, Comrat.

„Deşeurile trebuie selectate”

Aliona Pînzari, profesoară de limba engleză din Şoldăneşti, a aflat despre concursul “Şcoli europene pentru o planetă vie” în iunie 2012. S-a gândit că ar putea aplica şi că elevii ar fi interesaţi de o asemenea competiţie. N-a greşit, ba chiar elevii s-au arătat foarte entuziasmaţi de idee, încercând fiecare să contribuie la realizarea acestui proiect. Prima etapă a participării la competiţie presupune o scrisoare de intenţie, în care să fie explicată necesitatea unui proiect ecologic în comunitate. Aliona Pînzari era la curent cu derularea unui proiect în localitate pentru construcţia unui depozit sanitar conform regulamentelor europene.

Profesoara s-a gândit că ar fi o idee bună ca oamenii să fie informaţi despre colectarea corectă a deşeurilor. “La noi, deşi se construiesc multe lucruri bune, nu se păstrează. Cetăţeanul nostru aruncă totul într-o pungă fără să se gândească la faptul că deşeurile trebuie selectate, pentru a fi mai uşor reciclate”, explică Aliona Pînzari. În octombrie 2012, participanţii competiţiei au fost invitaţi la Viena, unde, timp de o săptămână, s-a desfăşurat un training, în cadrul căruia li s-a explicat cum trebuie realizat un proiect ecologic în comunitate.

Un power point în desene

Astfel, ziua de 1 Mai a fost transformată într-o zi de informare, când s-a desfăşurat o paradă ecologică. Elevii au pregătit din timp postere, pe care au scris diverse slogane care să îndemne cetăţenii să păstreze curăţenia. Pe data de 4 iunie, în Austria, a avut loc etapa finală a concursului, unde participanţii trebuiau să arate cum şi-au desfăşurat proiectul în localitate. Aliona Pînzari a plecat cu una dintre elevele cele mai active în derularea proiectului. Pentru ca totul să fie corect, cea care urma să plece la Viena şi să prezinte ţara alături de profesoară a fost aleasă de către ceilalţi elevi. “Colegii singuri au decis cine să meargă la Viena. Ei au votat persoana care s-a implicat cel mai mult. Tot ei vor decide care vor fi cei cinci elevi care vor merge la tabăra din România, acesta este premiul câştigătorilor”, spune profesoara.

Una dintre cerinţe a fost ca atât proiectul, cât şi prezentarea lui ulterioară să se facă fără utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi computer, DVD, cameră foto/video etc. Echipa din Şoldăneşti a fost destul de ingenioasă, prezentând parada ecologică desfăşurată în ţară prin desene. “Una dintre elevele noastre, care desenează foarte bine, a realizat un fel de power point prin desen. Acolo am prezentat posterele într-o ordine succesivă, însoţite de comentarii”, îşi aminteşte Aliona Pînzari. Originalitatea prezentării proiectului, dar şi a desfăşurării acestuia n-a trecut fără atenţia juriului, care a desemnat Liceul “Alexei Mateevici” de la Şoldăneşti câştigător al competiţiei dedicate protejării mediului înconjurător.

La programul “Şcoli europene pentru o planetă vie” (European Schools For A Living Planet – ESFALP), organizat de WWF împreună cu Fundaţia ERSTE, au participat 11 ţări: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, R. Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina. În anul curent s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie. Este pentru prima dată când ţara noastră se include în rândurile câştigătorilor. După R. Moldova, printre învingători se numără Croaţia, Ucraina şi Ungaria.