“Până-n pânzele albe” cu Nicoleta Dorogan

447-nicoleta-doroganSintagma “până-n pânzele albe” i se potriveşte şi la propriu, şi la figurat. Tânără şi ambiţioasă, visează la propria sa expoziţie peste hotare. Consideră că orice este realizabil, dacă ai suficientă răbdare şi munceşti pentru asta.

Nicoleta Dorogan a fost dintotdeauna pasionată de pictură. Chiar şi atunci când a fost internată în spital, pentru o perioadă îndelungată, în timp ce “copiii inventau diverse jocuri, eu eram cu creionul în mână”, povesteşte tânăra. Părinţii, deşi nu au nimic în comun cu pictura, au observat pasiunea fiicei şi au decis să o sprijine. Astfel, la vârsta de cinci ani, Nicoleta a început să studieze la Şcoala de Arte, după care a urmat Liceul Republican de Arte Plastice “Igor Vieru”.

Dacă e roşu, să fie roşu…

În timp ce mulţi adolescenţi sunt nesiguri în privinţa specialităţii pe care trebuie s-o aleagă şi a viitorului lor, Nicoleta mereu a ştiut ce drum va alege. A fost admisă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În timpul studiilor, a fost premiantă de gradul II a Concursului Republican “Burse de merit–2009”. Lucrările sale au fost remarcate de specialişti în domeniu. Astfel, multe dintre ele au fost expuse în saloanele de artă şi la Galeria de Artă Plastică “Constantin Brâncuşi”. Totuşi, viaţa de pictor nu este mereu una care aduce venit. De aceea, tânăra a decis să se angajeze într-un domeniu mai puţin artistic, dar cu un salariu stabil.

În tot acest timp, nu a renunţat la pasiunea sa. Ştia că vrea să organizeze o expoziţie a propriilor lucrări. Astfel, în timpul său liber, muncea la o nouă compoziţie, apropiindu-se, pas cu pas, de realizarea visului său – o expoziţie din peste 40 de lucrări. Fiecare compoziţie a fost realizată într-un tempo diferit. Pentru o tapiserie artistică e nevoie de vreo două luni. “Faci din timp o machetă, pe care o urmezi cu stricteţe. Dacă e pictură în ulei, situaţia e alta. Sunt cazuri când nu-mi reuşeşte şi trebuie să o refac, ba chiar să acopăr tot ce am făcut până acum şi să încep de la capăt. Depinde, într-un fel, de muză”, explică Nicoleta.

Un loc aparte în colecţia sa îl ocupă lucrările cu flori. “Ador florile şi, când le pictez, întotdeauna am o idee gândită din timp”, mărturiseşte tânăra. Cele mai multe idei, însă, vin în procesul de muncă. Nicoleta recunoaşte că lucrările sale, în mare parte, sunt inspirate din creaţiile impresioniştilor. “Îmi plac culorile aprinse, pure. Nu-mi prea place să le amestec pentru a descoperi vreo nuanţă nouă. Dacă e roşu, să fie roşu. Dacă e galben, să fie galben. Acest fapt e caracteristic impresioniştilor”, spune pictoriţa. În picturile impresioniste o captivează şi felul picturii. “Nu este redată fiecare petală în parte. Pe alocuri, sunt şterse marginile. Persoana îşi conturează prorpia impresie, urmărind un tablou”, explică Nicoleta.

Puţini înţeleg abstracţia

Totuşi, tânăra nu se opreşte aici. Este, de asemenea, pasionată şi de abstracţia în pictură, care se bazează nu doar pe imaginaţia pictorului, ci şi pe a celui care priveşte lucrarea. Nicoleta spune că-i place să urmărească oamenii care se opresc în faţa unei compoziţii de ale sale, descifrând ideea din spatele lucrării. E nevoită să recunoască faptul că “oamenilor le place mai mult ceva real, ceea ce văd ei şi ce înţeleg din prima. Puţini percep abstracţia”. Totuşi, sunt unii care se opresc şi la picturi abstracte, fiecare găsind în ele ceea ce e specific pentru el: un om, un obiect, un destin etc.

“E foarte interesant să urmăresc şi să aud ce gândeşte, ce vede fiecare om în lucrarea mea. Prin aceasta, abstracţia e şi mai interesantă, mai ademenitoare – fiecare om vede ceva al său”, dezvăluie Nicoleta. Părinţii sunt bucuroşi că fiica lor a reuşit să-şi realizeze visul, dorindu-şi, totuşi, ca aceasta să aibă şi o profesie care să-i asigure oricând un trai decent. Nicoleta nu neagă faptul că şi-ar dori să însuşească încă o specialitate, însă alegerea sa oricum se va opri la ceva legat de artă. Asta, însă, va fi mai târziu. Astăzi ea visează la un vernisaj peste hotare. Mai mult, deja poartă discuţii în acest sens şi speră că, în scurt timp, şi acest vis al său se va împlini.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *