Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Omul cu Tricolorul

Omul cu Tricolorul

Pe 13 noiembrie, după 9 ani de la trecerea în nefiinţă a patriotului şi disidentului Gheorghe Ghimpu, membrii grupului de iniţiativă „Spirit românesc” au organizat, la Chişinău, o acţiune de informare a tinerilor. Ei au împărţit pliante ce conţineau date despre activitatea fostului deputat. Acţiunea a avut loc pe fundalul unui recital de muzică patriotică.

Gheorghe Ghimpu este fondatorul Mişcării de eliberare naţională şi al Frontului Naţional Patriotic din Basarabia şi nordul Bucovinei. Pentru convingerele sale politice a fost deţinut 6 ani în Gulag-ul sovietic. După eliberare, s-a implicat activ în Mişcarea de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii. A fost primul care, în 1990, a dat jos drapelul sovietic şi a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actuala Preşedinţie. De asemenea, a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

În parc, puţinii tineri adunaţi, ofereau pliante trecătorilor sau discutau în grupuri mici. Impresionaţi de viaţa şi activitatea lui Gheorghe Ghimpu, toţi menţionau cu admiraţie despre arborarea, de către acesta, a primului tricolor pe o clădire oficială, după perioada sovietică. „A arborat primul tricolor pe clădirea Parlamentulului de atunci, a Preşedinţiei de acum. A fost un patriot adevărat. A ştiut pentru ce luptă: adevăr şi dreptate naţională”, declară convinsă Vlada Afteni, studentă la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM).

Dan Sârbu, elev la Liceul „Ion Creangă”, susţine că Gheorghe Ghimpu „a arborat tricolorul şi a luptat pentru limba română şi pentru tot ce este mai bine pentru noi, românii din Basarabia”. Dan crede că tinerii ar trebui să cunoască cine suntem, de unde venim şi ce limbă vorbim. El a recunoscut că, totuşi, prea puţini semeni de-ai săi sunt interesaţi de înaintaşi şi de istorie.

„El este omul care pentru prima dată a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului şi, inclusiv datorită lui, am ajuns să avem o ţară independentă”, este convinsă Adelina Popescu, studentă şi ea la UTM. Grigore Patraşcu spune că l-a cunoscut personal pe Gheorghe Ghimpu. El este convins că lupta de eliberare naţională încă nu a luat sfârşit. „Pentru noi, el a fost un drapel, dar pentru tineri urmează să fie descoperit. Era un om atât de serios, atât de meticulos şi care niciodată nu mergea la compromis când era vorba despre interesul naţional. Om serios, cu gândire exactă şi hotărât de a-şi consacra toată viaţa luptei de eliberare naţională. Tinerii ar trebui să-l cunoască, pentru a deveni şi mai buni decât el şi pentru a continua lupta, deoarece noi încă nu suntem liberi”, crede Patraşcu.

La doar câţiva metri, în parc, pe aleea cu Internet fără fir, mai mulţi tineri stau linistiţi pe bănci, cu ochii aţintiţi în laptop-uri şi se bucură de accesul la informaţia din lumea virtuală. „Gheorghe Ghimpu? Nu-i acela din politică, de la televizor?”, a încercat să răspundă unul dintre tineri, student la Colegiul de Arte. De-a lungul aleii cu Internet gratis, nici unul dintre tineri nu ştia cine este Gheorghe Ghimpu, dar nici nu s-au arătat interesaţi să afle.

Vasile Efros, unul dintre tinerii iniţiatori ai acţiunii, spune că noua generaţie, inclusiv cei de vârsta lui, nu au auzit de Gheorghe Ghimpu şi nu ştiu că acesta a fost „un om extraordinar şi un adevărat erou al Basarabiei”. „Noi, o mână de oameni, ne-am propus să informăm chişinăuienii, pentru că înaintaşii noştri trebuie să rămână mereu vii în memoria noastră. Trebuie să ne cunoaştem trecutul, istoria pentru a nu putea fi induşi în eroare de către cei care conduc”, susţine Vasile. Astfel, anul trecut, în urma discuţiilor dintre mai mulţi tineri pe reţelele sociale, pe Internet, a fost creat grupul de iniţiativă „Spirit românesc”. Tinerii au decis ca de ziua naşterii sau a morţii persoanelor importante din istoria Basarabiei să iasă off-line (în afara Internetului) şi să discute despre adevăr, istorie, spirit românesc şi cu cei care nu au acces la Internet.

Tatiana Eţco