Olia Tira – vis împlinit

267-oliatiraOlia Tira & SunStroke Project vor reprezenta R. Moldova la ediţia din 2010 a concursului Eurovision Song Contest. Piesa selectată de juriu este “Run Away” (“Pleacă de aici”). Juriul şi publicul, care a votat prin intermediul sms-urilor, au avut preferinţe similare în cazul Oliei Tira şi SunStroke Project, care au acumulat punctajul maxim – 12.

Printre favoriţii juriului au mai fost Pasha Parfenii şi Boris Covali, cu 10 şi 8 puncte.

În urma televotingului, după Olia Tira & Sun Stroke Project, cele mai multe puncte au fost acumulate de formaţia Millenium, 10, şi de Cristina Croitor, 8 puncte.

Concursul Eurovision Song Contest 2010 va avea loc la Oslo, capitala Norvegiei, în perioada 25—29 mai 2010.
Anul trecut, R. Moldova a fost reprezentată la Eurovision Song Contest 2009, care s-a desfășurat la Moscova, de interpreta Nelly Ciobanu, cu piesa “Hora din Moldova”. Aceasta s-a clasat pe locul 14.

Olia Tira s-a născut în Germania, dar şi-a făcut studiile la Academia de Muzică din Chişinău. Primul său album a fost lansat în anul 2005, pe când avea 17 ani. Ea a încercat în repetate rânduri să ajungă din partea R. Moldova la Eurovision, dar, până în 2010, nu a reuşit.

“Cariera mea muzicală a început cu nişte concerte pentru copii, pe care le prezentam în curtea din spatele casei noastre, dar cariera profesională am început-o pe când aveam 14 ani”, spune Olia într-un interviu acordat pentru esctoday.com.

În acel interviu ea aminteşte despre tentativele sale de a ajunge la Eurovision. “În 2006, în cadrul finalei naţionale, s-a iscat un scandal. Juriul nu a ales un câştigător. Fără vreun respect pentru lege, a fost organizată a doua finală, cu ceilalţi participanţi, în vederea promovării acestora”, aminteşte Olia Tira, precizând că visul său de interpretă numărul 1 este participarea la acest concurs internaţional, deşi recunoaşte că nimeni nu ştie exact ce fel de cântece sunt apreciate la Eurovision.

Olia Tira recunoaşte că, deoarece s-a născut în Germania, stilul său interpretativ a fost influenţat de mai multe curente muzicale.

“Este adevărat, de mică am ascultat diferite stiluri de muzică. De la S. Wonder, G. Benson şi Beatles la Nickelback. Fiecare stil de muzică lasă o amprentă profundă asupra mea. Impresionată de aceste stiluri, am încercat să-mi edific un stil propriu. Astfel, stilul meu interpretativ are rădăcini europene, chiar anglo-saxone, dar muzica rusă şi moldovenească, în special cea clasică, sunt favoritele mele”, spune Olia Tira.

Despre participarea sa la festivaluri şi concerte, Olia spune că, deşi au fost numeroase, cel mai important pentru ea este Festivalul Internaţional de muzică “Chipuri de prieteni”, care are loc în oraşul Cahul.

“La acest festival au participat mulţi artişti de talie internaţională: O-zone, Zdob şi Zdub, Dan Bălan, Alternosfera. “Timp de 3 zile, oraşul Cahul devine capitala culturală a Moldovei. Mii de oameni vin aici pentru a asista la o atmosferă prietenoasă, plină de muzică. La acest festival l-am întâlnit pe producătorul meu”, spune Olia Tira pentru esctoday.com.

Olia Tira are 22 de ani. Profilul său de pe facebook.com spune că este creştin-ortodoxă, de orientare politică liberală.

ZdGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. Igor

    “Profilul său de pe facebook.com spune că este creştin-ortodoxă, de orientare politică liberală” – compatibilitate ideala…

  2. Pandele

    Cantecul este deosebit ca si vocea!! excelent!! Cred ca are sanse mari la Oslo!! Bravo si felicitari, Olia!!

  3. BATMAN92

    Dac sincer cintecul e super insa Olea il cam strica cu glasul ei , mai bine ar pleca baietii singuri .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *