Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Occidentul medicilor basarabeni

Occidentul medicilor basarabeni

291-victor-esanuÎn timp ce medicii români pleacă în străinătate pentru salarii mai bune, locul lor este luat, în România, de medici din Republica Moldova. Fie că sunt rezidenţi, fie că sunt cu state vechi în spitalele de la noi, medicii basarabenii au ajuns aici căutând acelaşi lucru pe care îl caută medicii români care pleacă în Vest: o viaţă mai bună.

Doctorul Victor Eşanu (foto), medic specialist în chirurgie generală, a făcut Facultatea de Medicină la Chişinău. A venit la Cluj în 1992, să-şi facă şi doctoratul, pe care şi l-a luat în 1997. Ar fi dorit să se întoarcă acasă, însă nu a mai fost primit înapoi. „Nu mi-au păstrat postul. Mi-au zis că nu mai au loc pentru mine”, spune Victor Eşanu. Acum medicul se bucură că s-a întâmpat aşa, pentru că viaţa ca medic în Republica Moldova este una şi mai grea decât în România.

„Medicii, dar şi cei din învăţământ din Republica Moldova câştigă cu 30% mai puţin decât colegii lor din România, iar pensile sunt cu 50% mai mici”, spune medicul Eşanu. El povesteşte că la mijlocul anilor ’90, a fost o perioadă în care statul moldovean nu tipărea bani, ca să împiedice inflaţia, iar angajaţii primeau banii în cont, dar nu şi-i puteau încasa fizic. „Cunosc cazuri de angajaţi la Ambulanţă care în loc de salariu primeau mere sau alte produse, dar nu bani”, mai povesteşte medicul, acum clujean.

El spune că sunt mulţi medici din Republica Moldova care au ales să vină în România, din 1989 încoace. „Nu cred că există vreun spital din România care să nu aibă cel puţin un medic basarabean. Numai eu ştiu un orelist la Baia Mare, doi internişti la Zalău, un ginecolog la Dej, alţi trei medici la Gherla, un ortoped la Câmpia Turzii, altul la Sighet”, enumeră dintr-o singură suflare Eşanu.

„La noi în spital sunt suficient de mulţi încât să vorbim de procente”, confirmă şi Gheorghe Cruciat, managerul Spitalului Judeţean Cluj.

Unul dintre ei este medicul chirurg Vadim Vieru, care a făcut Facultatea de Medicină şi rezidenţiatul la Cluj. Acum are cabinetul său individual în Gherla, dar mai face şi gărzi în spitalele de la Dej şi Năsăud. Deşi nu a lucrat niciodată ca medic în Republica Moldova, ştie ce l-ar fi aşteptat dacă ar fi profesat acolo. „Din câte ştiu, salariile sunt între 100 şi 150 de euro, iar aici câştig 1. 400 de lei”, a declarat Vadim Vieru. „România este Occidentul lor”, încheie directorul Gheorghe Cruciat.

În timp ce medicii basarabeni acceptă cu interes funcţiile în spitalele din România, medicii români migrează în continuare spre statele europene. Medicul Victor Eşanu, deţinând şi poziţia de preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din Cluj, susţine efortul colegilor săi de a munci în condiţii mai bune, chiar dacă vor să plece din România. Medicii români sunt atraşi să emigreze în alte state ale Uniunii Europene, care le oferă salarii între 10.000 şi 12.000 de euro pe lună, dar consideră că ar fi împiedicaţi de unele probleme de birocraţie. Declaraţia îi aparţine lui Gregorz Chodorkovski, reprezentant al Houston NPA, una dintre cele mai mari agenţii de recrutare de medici din Europa. Acesta susţine că Ministerul Sănătăţii (MS) întârzie să le elibereze medicilor români un document simplu, numit Certificat de conformitate. În opinia lui Chodorkovski, autorităţile folosesc intenţionat această tactică pentru a reduce exodul de specialişti în străinătate.

„Certificatul de conformitate este o simplă bucată de hârtie care spune că studiile efectuate în România sunt echivalente cu cele făcute oriunde în UE. Documentul ajunge în posesia medicilor cu câteva luni de întârziere, aşadar, clinicile pe care le reprezentăm sunt obligate să angajeze medici din alte ţări”, spune expertul de origine poloneză. Contactat de RL, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, neagă acuzele. În schimb, preşedintele Camerei Federative a Medicilor Cluj, Victor Eşanu, spune că problemele sunt reale. „Există colegi care vor să plece în Marea Britanie ori în Franţa şi care aşteaptă luni de zile după certificat. Nu ştiu dacă este vorba de rea-voinţă sau dacă funcţionarii sunt copleşiţi de numărul mare de solicitări.” Salariile medicilor români din  străinătate ajung şi la 12.000 de euro lunar, după cum se întâmplă în clinici din Marea Britanie şi din statele scandinave. Clinicile organizează inclusiv cursuri de limbă pentru membrii familiilor care îi însoţesc pe medicii români.

După Adevărul de Cluj şi România Liberă