O seară de suflet alături de Ducu Bertzi

În seara zilei de 18 mai 2015, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a avut loc un spectacol cu talentatul folkist Ducu Bertzi, alături de Irina Furdui, vioară, Tavi Iacob, clape, Constantin Neculae, chitară. În formula respectivă protagoniştii spectacolului au reuşit să creeze în sală o atmosferă prietenească. Spectatorii au urmărit evoluţiile cu o plăcere deosebită. Întreaga sală a fost cuprinsă de neîncetate aplauze.

Ducu Bertzi, folkistul care poartă în cântecele sale iertări, vise de argint şi de petale, foc, iubiri veşnice, tristeţi, veselii şi doruri pe scena Filarmonicii, a cântat precum un adolescent. Toate piesele în interpretarea sa au atins inimile, însă doar două s-au auzit la Bis, pentru că auzul selectiv al publicului aşa a cerut.

Piesa „Mi-a spus” a fost întâmpinată cu aplauze cum doar Ducu Bertzi le poate aprinde. Apreciind solicitarea publicului, a reluat interpretarea piesei. Şi melodia „M-am îndrăgostit numai de ea” a fost fredonată de spectatorii emoţionaţi.

„Faptul că aţi primit piesele atât de bine denotă încă o dată că sunteţi un public extraordinar, cu înalte cunoştinţe muzicale, că înţelegeţi ce se întâmplă în scenă şi apreciaţi munca aşa cum consideraţi că trebuie”, a specificat artistul în monologul său.

Camelia Cotruţă, amatoare de muzică folk, susţine că e o diferenţă mare între ceea ce ascultăm la radio, la TV sau pe anumite site-uri web… „Muzica vie îţi dă viaţă. Vin deseori la Filarmonica Naţională, şi nu pentru că sunt integrată în munca de aici. Prefer sala de concerte, în care simt o alinare, o adiere lină ce îmi încălzeşte sufletul. Observ, cu trecerea timpului, că muzica se schimbă sau poate că sufletul meu o alege mai diferit, la fel cum a ales-o şi în acest început minunat de săptămână, alături de îndrăgitul nostru Ducu Bertzi”, ne-a povestit tânăra.

În momentul în care artistul a primit în dar un splendid buchet de trandafiri, a menţionat: „Aşa sunt trandafirii, ca şi femeile, te îmbată cu mirosul lor, cu aspectul lor, şi simţi că te-a înţepat la mână… sau – la inimă”.

Seara de 18 mai a sfârşit cu îndelungi aplauze ale celor prezenţi în sala Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.

Cariera artistului în muzica folk a început în 1973, debutul său în muzica mare fiind înregistrat în anul 1976, în cadrul unui spectacol al Cenaclului „Flacăra”, cu care, în timp, a susţinut 1300 de spectacole. .

În peste 30 de ani de activitate, interpretul a susţinut peste 4000 de spectacole.

Elena Bârdan

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. =Tenuță Unionistu dela Tighina

  Fenomenal !
  Eu care urmaresc zilnic cu lupa toate informațiile din Chișinău
  nu gasisem nicăieri anunțul despre concertul lui Ducu Bertzi la Chisinau din 18 mai.
  Iar dupa circa o saptamâna, POST-FACTUM, iata si articolul vostru ! Halal jurnalisti de doi bani !
  Anti-românismul, anti-unionismul european, manipularea in actiune chiar si la ZDG !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *