O oglinda parabolică şi un borş gătit la soare

“Foaie verde măr rotat, aria e ПR pătrat, şi încă o dată flori de măr, lungimea e 2  ПR”. Cu asemenea formule începe ora de matematică profesorul Anton Port din satul Popeasca, raionul Ştefan-Vodă. Pe lângă spiritul pedagogic, Anton Port mai este şi folclorist, inventator, meşter popular, face borş la soare şi invită copiii la Căsuţa cu poveşti, chiar în curtea sa.

Aproximativ de douăzeci de ani, Anton Port face icoane din lemn, răstigniri, îngeraşi şi instrumente muzicale: fluiere, cavale. “Ideile vin mereu, trebuie doar să le pui în practică, spune Anton Port. Nu am primit moştenire de la nimeni, am învăţat singuri despre tot ce este frumos, al nostru, al moldovenilor, ca să putem arăta adevăratele noastre valori lumii întregi”, îşi justifică alegerea meşterul.

Matematica e o muzică

În opinia profesorului, matematica nu înseamnă să faci doar calcule. “Matematica în primul rând, este muzică. Acelaşi lucru este şi cu geometria, este plan şi spaţiu, pe care trebuie să le respecţi”.

Anton Port spune că poate face borş la soare. Această invenţie a sa a adunat oaspeţi de prin toate colţurile lumii.

El a realizat o oglindă parabolică de doi metri. Oglinda este calculată din timp astfel, încât razele să cadă direct pe centru. Temperatura ajunge până la 1500 de grade. Astfel, apa din ceaun începe să fiarbă.  Ecaterina Port, soţia inventatorului, spune că e uşor să gătească borş la soare. “Are un gust mai specific”, spune Ecaterina zâmbind.  “A învăţa să găteşti borş la soare e ca şi cum ai învăţa să cânţi la scripcă”, adaugă soţul. “Între matematică şi ceea ce fac eu este o relaţie reciprocă. Matematica mă ajută să fac toate aceste lucruri şi aceste lucruri mă ajută să fac matematica”, mai spune el.

După ce termină orele la şcoală Anton Port se retrage în lumea sa, “mă relaxez muncind”, spune el.

7 instrumente muzicale

De cinci ani Anton Port cântă în ansamblul folcloric “Vatra”. “De când s-a destrămat Uniunea Sovietica am început a face fluiere şi cavale”. Anton Port ne spune că are şapte instrumente muzicale şi că poate cânta la toate.

Anatol Port mai este şi autorul câtorva invenţii tehnice care produc eoliana şi solară. Cu ajutorul unei mori de vânt, care este montată lângă casa acestuia, el pune în funcţiune mai multe motoare electrice. Totodată, el susţine că face economie la consumul de lumină.

În lumea poveştilor

Şi copiii au acces în curtea lui Anton Port. Acesta a construit o căsuţă cu poveşti. Toţi eroii din poveştile populare: capra, iezii, lupul, vulpea, ursul, Făt Frumos şi Ileana Cosânzeana se regăsesc în această căsuţă. “Copiii vin cu mare drag la mine, iar eu îi primesc cu plăcere, deoarece mă bucur că le pot oferi posibilitatea să se joace într-o lume a poveştilor”, spune meşterul Anton Port.

Veronica RUSSU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *