Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   O invitaţie de la Areta…

O invitaţie de la Areta Moşu

De 17 ani deja, la Iaşi, toţi împătimiţii de Eminescu se întrunesc, aproape de ziua morţii poetului, în cadrul unui eveniment special – Deniile eminesciene. În acest an, Deniile cuprind o axă geografică mai complexă ca oricând: Iaşi-Hagimus-Căuşeni-Ursoaia-Tănătari-Zaim-Ştefan-Vodă-Odesa-Cetatea Albă-Ismail-Cahul.

Astfel, în perioada 27 mai-2 iunie 2011, la Iaşi, Deniile se vor desfăşura cu genericul „Îmbătat de-un cântec vecinic, îndrăgit de-o sfântă rază”.

La fel ca şi în cazul ediţiilor anterioare, însufleţitoarea evenimentului este profesoara Areta Moşu.

În perioada 1990-1994, Areta Moşu a ocupat funcţia de vicepreşedintă al Asociaţiei „Ginta Latină”, iar din 1994, ocupă funcţia de preşedintă a Despărţământului Astra „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi. Din 1995, este directoarea publicaţiei Despărţământului Astra Iaşi „Revista Română” şi vicepreşedintă a Asociaţiunii Transilvane pentru literatura română şi cultura poporului român „ASTRA”, cu centrul la Sibiu, fiind responsabilă pentru relaţii cu românii de pretutindeni.
Şi în acest an, prin contribuţia coordonatoarei Areta Moşu, Deniile eminesciene de la Iaşi au un program complex, care conţine atât elemente comemorative, cât şi cognitive şi artistice.

Printre acestea sunt vizita la Muzeul „M. Eminescu”, Conferinţele Astrei „A doua modernizare a României”, „Canonul eminescian”, „Eminescu între tradiţie şi modernitate”. Programul artistic va fi susţinut de actorul Petrică Ciubotariu, de Trio de coarde „Stretto”, cu Alla Petrichei, Loredana Apetrei şi Ştefana Oprea.

Localitatea Hagimus, raionul Căuşeni, este prezentă la eveniment cu spectacolul folcloric „Se-ntâlneşte dor cu dor”.

Sâmbătă, 28 mai, participanţii la Denii se vor deplasa spre Căuşeni unde, la 13:00, vor avea loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu şi la Monumentul Eroilor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii R. Moldova. În cadrul acestui eveniment, „Hora Unirii” va fi interpretată de grupul folcloric ASTRA din Ermoclia.
Programul de la Căuşeni mai conţine o vizită la Mănăstirea „Marta şi Maria” şi la Casa-Muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim. În aceeaşi seară, la Ursoaia, va avea loc spectacolul folcloric „Se-ntâlneşte dor cu dor”, fiind marcată aniversarea a 10-a a ASTREI la Ursoaia.

Spectacolul „Se-ntâlneşte dor cu dor” va fi jucat duminică, 29 mai, la Tănătari şi la Ştefan Vodă. Tot la Ştefan Vodă, la 30 mai, va fi dezvelit un bust al lui Mihai Eminescu, lucrare sculpturală realizată de Mircea Ştefănescu, din Iaşi.

Deniile vor continua la Odesa, unde marţi, 31 mai, va avea loc o întrevedere la Consulatul General al României. De la Misiune, va urma deplasarea la Cimitirul German, unde va fi inaugurat un Memorial al Ostaşilor Români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial în regiunea Odesa.

Participanţii la Denii vor asista la vernisajul Expoziţiei „Eminescu la Odesa”, care cuprinde 22 de tablouri, semnate de artişti plastici din România, Ucraina şi R. Moldova. Tot la Odesa va fi dezvelit un bust al marelui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Marcel Mănăstireanu, din Botoşani, şi donat de Despărţământul ASTRA „M. Kogălniceanu” Iaşi.

Poetul Vadim Bacinschi, de la Odesa, îşi va lansa volumul „Cocostârc străin“, proaspăt apărut la editura „Revista română”.

La 1 iunie, programul va continua la Cetatea Albă, Ismail, la Ialpug, unde vor avea loc întâlniri cu reprezentanţi ai societăţilor culturale româneşti din regiune.

Seara, la Cahul, va fi prezentat spectacolul folcloric „Se-ntâlneşte dor cu dor” la Teatrul „B.P. Hasdeu”.

ZdG