Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   O bursă i-a schimbat viaţa

O bursă i-a schimbat viaţa

434-godorojaBursa Erasmus i-a oferit posibilitatea să-şi facă studiile peste hotare. Apoi, a decis să revină în ţară să-şi aplice cunoştinţele obţinute. Doreşte să lucreze cu persoane cu dizabilităţi, pe care le consideră adevărate luptătoare.

Eugenia Godoroja şi-a făcut studiile de masterat în Portugalia. Deşi cadrele didactice de acolo i s-au părut mult mai umane, consideră că profesorii de la noi au o pregătire academică mult mai bună. Este mulţumită totuşi că a avut posibilitatea să practice timp de un an la un centru destinat persoanelor cu dizabilităţi, unde a acumulat experienţa necesară.

Diferenţa constă în atitudine

Câştigarea bursei Erasmus este, până-n prezent, “cel mai mare succes al meu. A fost o experienţă deosebită”, îşi aminteşte Eugenia Godoroja. Tânăra mărturiseşte că, deşi a aplicat pentru această bursă, nu credea că o va obţine. Mai mult, şi sora Eugeniei a primit bursa menţionată. “Am reuşit ambele, dar când am aflat că vom merge în aceeaşi ţară – Portugalia, nu-mi venea să cred”, relatează Eugenia. Astfel, cele două surori, care erau practic de nedespărţit, au reuşit să rămână împreună şi în străinătate.

Tânăra specialistă spune că avea aşteptări foarte mari atunci când a decis să facă studii peste hotare, însă realitatea s-a dovedit a fi un pic alta. “La noi în ţară avem profesori foarte buni, chiar mai buni decât cei de acolo. Diferenţa constă în atitudine. În Portugalia relaţia profesor-student este una extraordinară, foarte lejeră şi deschisă”, relatează Eugenia. Partea bună e că a reuşit să facă multe ore practice, care sunt benefice pentru un viitor specialist. “Dacă în R. Moldova stagiul durează o lună, în Portugalia durează un an, ceea ce-ţi permite să obţii deja o anumită experienţă în domeniu”, spune Eugenia Godoroja.

Persoanele cu dizabilităţi sunt la fel ca şi ceilalţi

Deşi studiile au avut loc în limba engleză, pe parcurs, masteranda a început să studieze limba ţării în care se afla, ceea ce a ajutat-o mult, în timpul practicii, să comunice cu cei din jur, meseria sa presupunând, în primul rând, comunicare. A terminat masteratul la specialitatea Psihologie clinică şi a sănătăţii. Tânăra spune că preferă să lucreze cu persoanele cu dizabilităţi, care, pe lângă faptul că sunt foarte talentate, sunt conştiente de problemele lor şi ştiu exact ce vor să obţină în viaţă. Spre deosebire de oamenii de rând, care “aşteaptă să le cadă totul din cer, persoanele cu dizabilităţi ştiu ce vor şi fac paşi concreţi pentru a-şi atinge visul”, consideră Eugenia.

Revenită în ţară, tânăra a început să-şi caute de lucru. Spera să continue să lucreze cu persoanele cu dizabilităţi. “Trebuie să înţelegem că persoanele cu dizabilităţi sunt la fel ca şi ceilalţi. Ele nu necesită mai multă milă sau ajutor exagerat, multe dintre ele fiind capabile să se descurce de sine stătător. Aceste persoane sunt foarte talentate, îndeosebi în domeniul artei, iar rolul nostru este să descoperim acest talent şi să-l promovăm. Ele au nevoie nu de mila, ci de susţinerea noastră”, explică Eugenia.

Sper că lucrurile se vor schimba în R. Moldova

Tânăra specialistă îndeamnă studenţii să aplice pentru diverse burse peste hotare, inclusiv bursa Erasmus. “Aplicarea în sine se face foarte uşor. Ai nevoie de doar 20-30 de minute ca să pregăteşti dosarul şi să-l trimiţi. Concurenţa este destul de mare, însă merită să încerci”, spune Eugenia. Deşi a avut posibilitatea să rămână în Portugalia, a decis să se întoarcă acasă. “Sper că lucrurile se vor schimba în R. Moldova, că tinerii vor reuşi să se afirme şi, astfel, va evolua şi ţara”, mărturiseşte psihologa.

În acelaşi timp, Eugenia recunoaşte că, în cazul în care nu vor urma anumite schimbări, va fi nevoită să plece din ţară pentru a se realiza în altă parte, dar nu înainte de a-şi încerca norocul la baştină. “Nu trebuie să aşteptăm ca cineva să facă anumite schimbări în locul nostru. Chiar noi trebuie să le facem. M-am gândit deja la un proiect pe care aş vrea să-l implementez aici. Finanţatori sunt. Important e să învăţăm să gândim şi să ne mişcăm. Noi trebuie să facem schimbările”, afirmă Eugenia Godoroja.