Noul Gheorghe Grâu

Actorul a fost internat mai multe săptămâni la spital, iar după tratament, pare alt om. Gheorghe Grâu spune că nu mai bea, pentru că “omul nu bea că vrea, ci de nevoie”. Actorul care a frânt inimile multor femei în anii ’80 are acum noi vise: vrea să scrie o carte de versuri, să prezinte o emisiune TV sau radio şi să-i înveţe pe cei mici secretele actoriei. Acum îşi caută o gazdă, din banii primiţi de la Primăria Chişinău.

Pe Gheorghe Grâu l-am întâlnit în una dintre primele zile după externarea din spital. A păşit pragul redacţiei luni dimineaţa, cu un aer proaspăt, sigur pe puterile sale,  decis, parcă, să cucerească din nou lumea. A răspuns calm, cu o doză de umor şi ironie la întrebări. Deşi au trecut 30 de ani de când Gheorghe Grâu făcea furori cu “Ar fi avut o altă soartă” şi cu alte peste 20 de filme, acesta, pare-se, nu a uitat tainele actoriei. Cu privirea ageră, zâmbet cuceritor, cu o dicţie perfectă şi o voce sigură, Gheorghe Grâu lasă impresia că mai poate face multe pentru cultura basarabeană.

Amintiri din anul trecut

Gheorghe Grâu şi-a amintit cum arătau nopţile sale acum un an, înainte ca presa să-l descopere. “Când era mai frig, mă duceam la Spitalul de Urgenţă. Cu un acord tacit, de la ora 22 şi până la 6 dimineaţa, când începea forfota, mă odihneam pe targa care transportă bolnavii de la maşină în secţie. Mă retrăgeam într-un colţ, lângă un calorifer. Era bine acolo pentru că, la primul etaj, este un bufet, luai un ceai, un sandwich şi te culcai. Mai rău era dimineaţa, la 6, că era ger şi trebuia să-ţi găseşti un loc unde să stai la cald. Când era mai cald, dormeam aici, lângă Asachi, sub nişte brazi. Când ploua, ne duceam în “pridvor” la Biserica Sf. Teodora”, povesteşte actorul.

Am mers cu el acolo, iar Grâu a căutat-o cu privirea pe Liuba, femeia cu care a împărţit cerul şi a întâmpinat zorii anul trecut, pentru că şi ea nu avea unde locui. “E o dulceaţă”, şopteşte el parcă ruşinat. Grâu şi-a amintit de zilele în care recita poezii copiilor de la Liceul “G. Asachi”, iar ei îl ascultau receptivi. “Câteodată aduceau chitara. Petreceam mult timp împreună. Îmi place această nouă generaţie”, spune Grâu.

În drum, întâlnim un vechi cunoscut care l-a remarcat pe “noul Gheorghe Grâu”, felicitându-l cu începerea unei noi vieţi. Trecătorul a încercat să-l descoase, întrebându-l dacă mai serveşte din când în când câte o sută de grame. “Gata, s-a terminat. Omul nu bea că vrea, ci de nevoie”, i-a răspuns tăios Grâu.

În toată această perioadă, trăită printre boschetari, Gheorghe Grâu îşi câştiga existenţa prin vânzarea sticlelor adunate în stradă. “La terasa de la Asachi, rămân multe sticle goale, de un litru, de jumătate. De ele au nevoie femeile care vând la piaţă borş, agică. Fiecare sticlă are un preţ. Adunam sticlele şi le duceam la Piaţa Centrală. Şi femeile erau mulţumite, şi eu eram mulţumit”, continuă Grâu. “Ajunsesem în situaţia când şi din troleibuz mă alungau. Îmi făceau semn să cobor, ducând mâna la nas. O luam pe jos spre piaţă…”, îşi aminteşte actorul.

El nu a avut niciodată o locuinţă proprie. A locuit iniţial la sora sa, apoi, la socri. Spune că nu şi-a permis vreodată să-şi procure un apartament, pentru că, deşi era celebru, banii care îi câştiga nu-i ajungeau. După ce a stat mai mult timp la o rudă care l-a descoperit la televizor, acum stă la o persoana care s-a oferit să-l ajute după ce a auzit drama prin care trece. Primăria Chişinău i-a oferit o sumă de bani care să-i ajungă pentru închirierea unei locuinţe pentru un an. Niciunul dintre milionarii acestei ţări însă nu a încercat să-l ajute, deşi istoria i-a fost arhimediatizată.

Caută gazdă de 700 de lei

“Acum stau la o persoană cu suflet bun, care m-a văzut la televizor. Mi-a spus că pot să stau la ea până îmi rezolv problema locativă, de fapt, cea mai grea cu care mă confrunt”, recunoaşte Gheorghe Grâu. “Am primit nişte bani de la Primărie pentru a-mi găsi o chirie. Caut ceva cu vreo 700 de lei pe lună, spune Grâu, care ştie că-i este foarte greu să găsească, din cauza preţurilor mult peste posibilităţile sale financiare”. “Este un om din Germania, Rene Sava, care mi-a oferit o sumă de bani pentru dantură, fără de care nu pot începe, deocamdată, o viaţă nouă. Dar, mai am nevoie încă de vreo 19 asemenea oameni care să mă ajute să strâng suma necesară pentru  procedură”, spune Gheorghe Grâu, parcă cerând ajutor. “Mi-a spus cineva să merg în Parlament şi să cer de la vreo 19 deputaţi câte vreo 200 USD, ca să rezolv  problema. Eu, însă, nu pot face asta”, spune trist Grâu.

“Am nevoie de un loc al meu, unde să pot crea în linişte”, spune autorul, care lucrează acum la o carte de versuri. Acum, acesta priveşte spre viitor mai mult ca oricând. Are nevoie de dantură nouă pentru a începe o viaţă nouă. Se vede la TV, la radio, scriind cărţi sau profesând actorie. El recunoaşte că doar numele l-a ajutat să-şi schimbe cursul vieţii. Nu uită, însă, de miile de persoane aflate în situaţia sa, care nu au acelaşi noroc şi care, fiind uitate de stat, sunt nevoite să doarmă sub cerul liber pe soare şi pe ninsoare.

“Cred că dacă e importantă problema câinilor vagabonzi, nu e mai puţin importantă problema vagabonzilor  cu 2 picioare, a oamenilor, pentru că fiecare e suflet şi nu e dreptul nostru de a judeca. Nu suntem noi puşi în locul Domnului pentru a învinui”, le răspunde Grâu celor care l-au atacat în perioada când încerca să revină la o viaţă normală.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

24 comentarii

 1. eu

  Dar sa lase paharul cu alcool, eu cred ca acest lucru poate face fiecare, depinde ce pui mai presus… este usor sa ineci problemele in paharul cu alcool. Fiecare avem probleme financiare, de familie sau si mai rau… probleme de sanatate, dar asta nimanui nu-i da dreptul sa bea alcool.Sincer, am alergie cand vad oamenii in stare de ebrietate, mancati oameni buni o coaja de paine care este mult mai sanatoasa decat alcoolul,iar mintea este luminata.

 2. ion

  nu cred ca va ma face ceva acest om chear de a lasat paharu , e stricat la cap de atita bautura ,cind discuti cu el o tema mai aprinsa ii sar capacele deodata…

 3. vera

  Un om cu inima mare, ratacind in ceata vremii,se descurca cu greu de unul singur. Omul la nevoie trebuie ajutat, asa cum a procedat primarul D.Chirtoaca, dar nu criticat! Numai iubirea din noi, fata de acel – nimerit in greutati, ne poate face mai buni in fata celui, ce ne-a dat si noua iubirea sa pentru noi – pacatosii. Omul nefericit trebuie incuragat spre mai bine, dar nu discriminat si lipsit de sperante.Vremurile vin si se duc, dar noi nu stim,ce se poate intimpla si cu noi in orice clipa.Gh.Griu a trecut prin greul vietii si a inteles credca ceva din esenta ei…
  Doresc sa i se implineasca gindurile, sa aiba parte de toate cele bune! La multi ani,stimate G.GRIU!

 4. RadioM

  Noul? Incet cu pianul pe scari.Habar n-aveti ce-i acela alcoolism.Acum 2-3 luni era,beat,la Andrei Malahov.
  Alcoolismul e o boala,ce n-o tratezi cu 20 zile de spital.Nu e vorba de sete,cat de partea psihologica.E nevoie de 2-3 ani sa-i “sustragi” creierul de la bautura.E nevoie de specialisti,printre care cel mai important e factorul uman:dragostea,respectul,grija,atitudinea celor dragi.Insa el a ars totul in jurul lui cand i se parea ca era Stalone.Banii si faima nu i-au suplinit bunul-simt.De fiica-sa n-a avut grija,acum o actrita si ea,si atunci ce a facut cu banii? “Banii nu-i ajungeau…” Minciuni,s-a distrat de pomina si tot ce zbura era a lui.Era vara si sanie nu-i trebuia,gandul cainelui.La banii,ce-i avea,s-ar fi aranjat decent la batranete,dar gatul era larg,parasute la bani ca mustele nu la bani si acum primaria? Cu primaria a baut? Grija primariei ar fi batranii si copiii,decat betivii.
  Nu ma emotioneaza,mai ales cand “omul bea de nevoie”.Iar minciuni de betivani,astia au totul pregatit la tot,minciunile curg garla.80%in Moldova e in nevoie,asta nu inseamna ca toti dughesc.Avea bani cu sacul,ii parea ca nu-i nimeni ca el,e un iresponsabil si nu merita nici strada publica.Maretia ii face sau betivi, sau drogati,sau pierduti.Banul ridica,dar te da in gat daca nu stii sa-l administrezi,in afara de vodka si fufe.
  Acum si-aduce aminte de domnul? Nu cred ca stia de el cand totul in juru-i era Las-Vegas.Acum e un boschetar cersetor.Vrea sa faca ceva? Sa faca,apoi sa se laude.Sa i se dea? Si pt care merite? Nu s-a preocupat sa aiba o pensie? Putea sa puna mana pe o matura,ca de altceva nu e in stare,si sa plateasca contributii.Acum trebuie sa-l intretinem gratis? Si are tupeul sa se dea de victima acum.
  Primaria ce a facut pt Tudor Panzari,care e in strada de vreo 2 ani,sacrificandu-se in razboiul de la Nistru,pt toti betivii maldavani,care nu mai incapeau in crasme atunci si sctrigau ura!la oricare sicriu adus? Iar voi plangeti la mormantul altuia…
  Ar cersi la parlament? 101 trantori-mancai ar putea pune mana de la mana cate 100 euro si sa-i faca lui Tudor o camera intr-un camin.Cu sacrificiul lui nesimtitii bogatani azi se balacesc in bani ca porcii in bostani.Dar daca nu erau cei ca Tudor,azi se balaceau la coada vacii si in locul lor azi era Smirnov,si el bea de nevoie,cu tancul inaintea lui Stefan cel Mare.Dar se aude ca nu mai e mult si soseste si la Chisinau.Doar Chisinaul inca din 1989 a acceptat stat in stat,de aia azi nu-i agreeaza pe cei ca Tudor.Cantaresc mai mult betivii si fel de fel de rapandule,pt ca tuna si-i aduna.

 5. Petru

  Incerc sa analizez opiniile si luarile de atitudine ale multor forumisti cu privire la dialectica sinusoidala a lui Gheorghe Grau, si nu isbutesc sa conturez o linie comuna de perceptie> ce a fost in el fenomenal: etalarea actoriceasca sau cedarea aproape fatidica in fata greutatilor vietii. In primul sens, cred eu, omul acesta nu prezinta o exceptie, pentru ca in crestomatia cinematografica a Moldovei avem destule personalitati, care s-au remarcat la fel ca el prin frumoase si irepetabile prestatii artistice. In cel de al doilea, senzatia te loveste pe neasteptate. Cum, domnule, spui, ca iesti artist, si n-ai putut, n-ai stiut cum sa-ti pui in valoare talentul, chiar daca momentan colosul sovietic cu ofertele pentru film, vayute din cer, nu mai exista. Gheorghe Grau ar fi putut sa exceleze in activitatea de chitarist, cantautor, ar fi putut incerca roluri in teatru (doar statea pe buzele fiecarui). S-apoi, decaderea (declasarea) sociala in Moldova, unde se cunosc “legitatile” ulciorului cu galbeni, a fost si este o rusine de familie, ca sa nu spun una nationala. In Moldova a trai ca un golan sau ca un boschetar nu e totuna cu ceea ce inseamna in folclorul rusesc despre Emelea pe cuptor (asta apropo de emsiiunea lui Malahov, unde Griu a participat si in care s-au adus si alte exemple de artisti naufragaiti de stat). Ce fel de cereri a incercat sa impinga Griu atunci, cand Moldova film s-a pomenit cu usile inshise? Ce late porti pe masura talentului sau a incercat sa deschida el? Raspunsul este evident. A vrut, dar n-a putut, pentru ca, vine vorba, copilul cu poiezia invatata pe de rost nu iontotdeauna intelege si ce spune. Da, este o aluzie la aceasta prea laudata distributie cineastica a lui, parca pe timpul sovieticilor nu stim cum se turnau filmele. Principalul era sa fii apolitic, frumos si tacut, dar Gheorghe Grau (mai ales in ultimul film turnat la Telefilm Chisinau) cam un astfel de rol (unul de comisar, daca imi amintesc bine) a si jucat. Insa nu asta am vrut sa punctez. Pentru mine, Gheorghe Grau este fenomen ca boschetar. Cum din artist in golan? Dar cenzul de demnitate? N-a avut parte de dragoste, care sa-i dea puteri, sa aiba pentru cine munci si trai. Nu avea neamuri, de care sa-i fie rusine, daca pe a dumisale o pierduse. Ce a fost la mijloc? Betia. Ei, bine, stimabile, eu cu ce sunt de vina. Dar Primaria ce iti datoreaza. Mare lucru, ca Gheorghe Grau s-a refecut si va incepe o VIATA NOUA. Viata noua de om, ca de actor cu atit mai mult de poiet, nu are de unde. In cazul acesta intram in zona privatului si noi ar trebui sa-l tratam doar caritabil. Nepretentios, fara ura si partinire.

 6. Andra

  RadioM, pentru tine in special: se zice ca nu poti aprecia problema corect pana nu treci tu prin ea. Aceasta de fapt o citisem cand rasfoiam niste literatura despre cum sa fie un judecator. Desigur ca nu e necesar sa fim toti in aceeasi situatie pentru a cantari corect lucrurile, dar cei care au o minte agera de obicei lasa la o parte “eu niciodata nu asi face asa” si fac, in imaginatia sa, acelasi lucru ca si omul care urmeaza sa-i puna nota. Il invinuiesti pe omul acesta ca e un “betivan mincinos” si tot asa mai departe… Eu am intalnit multi oameni din domeniul artei si culturii si am stat la vorba cu ei si am inteles ca sensibilitatea acestor oameni este mult mai mare ca a altora. Unii sunt pe langa sensibili si foarte puternici – ei muncesc si lupta incontinuu cu saracia si cu bataia de joc a statului nostru fata de acesti oameni de creatie si oricum isi finiseaza zilele in mizerie. Doar ca mandria lor nu le permite sa arate cum supravietuiesc cu 10 lei pe zi. Altii nu rezista injosirei saraciei si se retrag undeva (ori intr-un colt de strada, ori intr-un satuc infundat daca au norocul sa aiba vreo bojdeuca) isi ascund fata dupa niste sumane ponosite sau in paharul care ii schimba si culoarea pielii si nu zic nimic nimanui despre cine sunt si cum sunt…

  Si toate aceste lucruri se intampla din cauza unor oameni ca alde RadioM care stiu sa ponegreasca numai si sa injoseasca si sa-si bata joc de cei mai nevoiasi ca ei… Zici ca nu a facut nimic, bre, omule, daca acest actor ar fi jucat macar un film atat de bine cum a facut-o el in Hollywood, atunci traia o viata fara sa faca nimic: modest, frumos si indestualt. Si nu zi ca el nu a facut nimic in viata asta, ma indoiesc ca ati facut mai mult ca el… El pur si simplu nu a resistat pedepsei (cum zice proverbul chinezesc) ca a trait in perioada schimbarilor!!!! Oamenii trebuie iubiti, stimati, sprijiniti oricare nu ar fi el. numaia sa vom reusi sa crestem, sa ne dezvoltam si sa facem un viitor bun pentru neppotii nostri… si mai lasati cu criticile acestea de doi bani, ca deja iritati pe cei 90 la suta care de fapt nu fac altora si nu le spun altora ceea ce nu si-ar dori sa auda sau sa simta ei singuri pe pielea lor!!!!!!

 7. RadioM

  Bla-bla-bla si tra-la-la,
  paharel nu tremura…
  Auzi,neica Andra,mamuca Tereza,gargara ti-i gretoasa,pt c-ai luat-o numai pe-o faza.
  De fapt mesajul mei nu sunt betivii,care au dus-o in orgii,au mancat,baut,si tras la greu,vara la umbra si iarna la cald.Mesajul meu sunt cei care au pus bazele statului Moldova si azi mor incet,uitati,bolnavi,schilozi,cu 29 lei pensie.Cumva ai vreo idee de cine e vorba? Nuuuu,de unde,cine dreaq o mai fi si astia?
  Pt ca dupa ce te-au ajutat sa treci puntea,le-ai dat una in cap.Recunostinta specifica maldavanului cu ‘mai toarna una’.
  Mititelul asta n-a baut de nevoie,a baut pt ca avea bani,fudulia si prostia fiindu-i calauza.
  Toti in viata,cel putin,prin una sau mai multe nevoi am trecut.Daca am fi baut azi toti,ce i-ar da primaria? Pt ca-i da din taxele contribuabilului,care se speteste pt o paine.
  Nu ‘apreciez’ problema corect pt ca n-am trecut prin ea? Asta chiar ii faina,asa zice si Bulă.Cum ar fi,mai taci dreaq ca nu esti un betiv sa te expui in “domeniu”.Adica problema ar aprecia-o corect numai betivii.Ceea ce si faci sau cum? Esti somitate in “materie”,sper ca ai habar ce indrugi.
  Daca crezi ca Hollywood-ul n-are betivi,drogati,ratati,frustrati,chiar “domeniul” iti apartine.Si pe astia tot nevoia i-a adus la disperare.
  Faci parte din anturaj,ai opinie sa-l aperi,sa-l ajuti,te priveste,numai nu baga altora pe gat betivii.Altora is cei care mananca o data pe zi si taraie jugul sa intretina familia si din contributiile lor statul intretine si fel de fel de panarame,care gasesc o mie de motive sa se aciueze acum la cald pe gratis.
  Cunosti legislatia europeana? Daca Swartzeneger acesta ar fi avut grija de copil,azi odrasla ar avea obligatia sa-si intretina tatal.Dar el n-a facut-o.Pt care valori acum sa ma apuc de bocit? In afara de el,nu exista nimeni in lumea asta cand ii zornaiau gologanii ca fasolele pe ciment.Eu 100 ruble n-am vazut cum arata,muncind,nu batand-o-n cap.
  Propaganda ieftina,maicuto,acum cu iubirea si respectul.Eu cand ma speteam si el batea ‘Kazaciok’-ul prin spelunci,ma iubea si respecta de-l dureau coatele si roseau buzunarele.Nu i-i numar,dar acum a ajuns la ai mei,bani.
  Totul,zici,e din cauza celor ca mine.Serios? Aici latri la luna,cei ca mine,care MUNCESC,nu i-au turnat in gat.Ajuti omul,cand vezi ca se straduieste sa faca,sa dreaga,sa iasa,sa munceasca,nu sa chefuiasca si acum e vina oricui,numai nu a lui.
  Clasa asta de arta,cultura,de pe vremuri,cand erau buricul pamantului,te priveau ca pe un raios,cu guleai-vasea prin hotelurile Moscovei,anul 1989 a cazut ca un trasnet peste ei.Erau mai periculosi ca separatistii de la Tiraspol,unica poate Ciolacu.Si in 1996 umblau din casa in casa cu propaganda pt Lucinschi,care le-a promis iar viata de pe vremuri:kutioj,baldioj,bordel,dolari,totul la Moscova.Ar fi vandut-o si pe ma-sa,distractie sa fie.Am dat-o afara pe V.Cojocaru.
  Si azi nu mai pot de respect si iubire pt vanzatori de tara si mancurti bisnitari,si am un vis naprasnic:sa le fac un monument de incultura si degradare.
  Era cumva la Nistru in 1992 milogul asta de Swartz? Despre ce dreaq vorbim acum,stimate-a peste-prajit? Respectul si iubirea se merita,se castiga prin niste valori ce le dai altora,”trebuie” inseamna a impune,a comanda,si sentimentele nu le comanda nici judecatorul.O poate impune pe fiica-sa sa-i plateasca alimente cersetorului asta,dar n-o poate impune sa-l iubesca.Pricepi? 100% ca nu.De aia trancanesti a ploaie,dar cu banii altora.
  Si cum ai ajuns la ‘90%’,care chipurile il jelesc nastrusnic pe marele “po-i-et”? Se ocupa cumva Institutul National de Statistica de pomanari care au batut la talpa o viata?
  La A.Malahov a ingrozavit lumea,si acolo nu erau 10%,ci cei exact 90%,carora li s-a facut scarba,in primul rand,de violenta lui,si apoi beat/manga.Vrei sa tragi cenusa la turta lui,insa el cenusa a vanturat-o demult,nu mai e cenusa.Si lucrurilor li se spun pe nume,nu milogindu-te si scremand un ‘adevar’,care n-a existat si nu exista.Poate asa il ajuti mai mult,nu sa te miorlai si tu “de nevoie”.E vorba si de lasitate,iti asumi responsabilitatea cand o dai in gard,mai ales cand o faci de buna voie.

 8. Ion

  Igoriok,ca sa afirmi ceva de genere,trebuie sa-mi faci un control minutios,iar asta nu se poate fara a pipai c…iele,adica “impotenta”…

 9. Andra

  viata unui om este salvata si aceasta e cel mai important!!!! Nu mai bagati atat rautate si dezgust… nu dati cu piciorul in oameni!!! eu m-asi bucura daca in fiecare an, macar, ar fi salvata cate o viata omeneasca si nu conteaza ce e el fost actor, copil bolnav, om simplu de la tara ce traieste in mizerie s.a. Conteaza faptul ca cuiva i s-a intins mana… ca a facut sau nu copilul lui ceva pentru el, asta e treaba lui… eu tot muncesc la greu, dar nu mi-ar fi mila sa arunc un 10 lei macar in ajutorarea unui om… celalti pot arunca cu noroi in acest om si in altii, eu nu, fiindca trecand prin incercarile si greutatile vietii, am inteles ca omul trebuie iubit, oricare nu ar fi el si trebuie sustinut in momentele grele…

 10. RadioM

  Marmazel Andra,
  pui tot intr-o oala si asta se numeste ‘sprit’.
  Un copil bolnav nu e un haidau bun de munca,care e in stare nu numai sa se salveze,dar si sa-ti dea in cap,daca mai inmultesti vorba.
  Nu i s-a intins mana,el a intins mana,e o diferenta,cersetor,si de astia avem cata frunza si iarba,care si-au vandut putinul de acoperis si l-au baut.Acum tre sa le ‘intindem mana’.
  Iar tu intoarce pagina de atata ‘dezgust si rautate’.Sau te leaga cineva de gat sa demonstrezi cat esti de ‘buna’ cu banii altora? Ce indrugi? Nu e in pericol viata sarmanutului asta.Daca era barbat sau se ridica din prima incercare sau se dadea in parasutism de la etajul 10.El insa se face de poveste la usa cortului.Aici e dezgustul.
  Nu,e treaba nu numai a lui ca nu a avut grija de copilul propriu,pt ca taxele mele se duc pe intretinerea betivilor.Deci si dar altora n-ar da nici o cana cu apa de ploaie.De ce vrei sa ascunzi faptul asta foarte grav?
  Nu ‘arunci’ unui om,ca nu-i caine,ii oferi.Foarte frumos,dar daca ii arunci 10 lei cersetorului asta,fii sigura ca-i bea.Si n-ai facut o bunatate,ci un pacat.Crezi ca asta-i ‘ajutorul’ de care are nevoie,10 lei? Am spus mai sus ce fel de ajutor necesita,de specialitate,nu pomana.Demnitatea tre sa si-o recapite intai pt a sesiza ce-i cu el.Daca el nu e de acord,nici papa nu poate face nimic.De aia 10 lei ii ‘arunc’ pe o placinta,si franzele,si ofer cersetorilor,nu bani;marea majoritate ii bea sau penal e ca mai toti au cate un ‘peste’ in spate si le ia toti banii.Ziceam,ajuti omul un an,2,3,dar pt unii toata viata e ‘momente grele’,si asta deja e vrajeala.
  S-apoi ce atata tura-vura,marmazel,iti place? Ii pui dinti si-l iubesti cat incape in piramida lui Keops,unde-i problema? Sunt gusturi si gusturi,parale sa fie…
  ‘Succesuri’.

 11. amdpasa

  Диоген говорил, что грамматики изучают бедствия Одиссея и не ведают своих собственных; музыканты ладят струны на лире и не могут сладить с собственным нравом; математики следят за солнцем и луной, а не видят того, что у них под ногами; риторы учат правильно говорить и не учат правильно поступать; скряги ругают деньги, а сами любят их больше всего.

  Când văd proştii locuind în cele mai strălucite palate, înţeleg de ce Diogene trăia într-un butoi. :)) —- Dimitrescu

  Tot mai des mă întreb dacă-i bine
  Să mă-ascund ca şi ieri toată-n mine,
  Să îmi pun carapacea la loc
  Şi o broască ţestoasă să joc.

  Cu Ahile ce-aleargă mereu
  Să mă-ntrec nu îmi pare că-i greu;
  Sunt actor tot mereu figurant
  Pe o scenă, urlând delirant?

  Teatrul zilnic te-ndeamnă să fii
  Un ascuns prin butoaie pustii
  Şi să ieşi, Diogene modern,
  Cu lumina străpunsă prin stern…

  Tot mai des simt că sala e goală,
  Tot ce spun lumea parcă-o răscoală
  Şi din calea mea toţi au plecat:
  “E bufonul la rege, dă mat!” (Gigi Stanciu)

 12. vera

  Pentru PAGUBASI: Oare mai mult va cheltuiti pentru G.Griu decat cu pochii,in fiecare an, care au de toate si inca mai umbla sa le mai dea?
  PARINTE! Invata “crestinii” sa mai dea si la altii, nu numai dumneata, fara ai judeca.Am auzit ca umbli prin sate si vinzi carti, controlezi oamenii, daca au icoane in casa si…pe la orase alti frati-parinti si-au deschis deja magazine pentru a capata “putin” venit si..,
  daca mai vezi niste ciuhali plini cu ceva pe prispa omului,te interesezi, ce-i acolo si parca in gluma, bati limba:”Mai du si la mine ,la biserica, unul!”,cum s-a intimplat si in s.Magdacesti…suburbia or.Chisinau.
  Ce pot spune: avem poki – cu banul frate si crestini demonizati,care atit de mult se gindesc la Cuvintul lui dumnezeu,ca il interpreteaza pe necuratul ,cu gindul si fapta!
  Oare sunt la noi in Moldova 99% de crestini ortodocsi?
  Vad ca din gura unora iese “venin” pentru niste bani – da-ti nevoiasului,ce sa mai vorbim despre viata,care e mai scumpa decat toate,daca va trebui cineva sa si-o dee pentru a salva de la peire un suflet – aflat in clipe de nedumerite,sperante in ceata,cucerit de puterea alcoolului, servit din lipsa de claritate,ajutor,mijloase cociale pentru a-si lua iarasi zborul spre o viata noua,de care si noi sa ne bucuram prin aportul nostru adus, macar cu un cuvint bun, necomparind lucrurile ,care au comun:cerul si pamantul, dar impregurari diferite.
  Oare nimeni din noi,da garantie, ca cu el nu se poate intimpla nimic mai grav,chiar daca sufera un accident? Atunci, ce trebuie sa spunem? Lasati-l sa moara, ca din el folos nu mai este!
  Ce crestini “curati” avem in RM dupa ce i-a stropit popa cu agheazma!
  Halal de asa biserici, daca nu avem crestini cu sufletul si cu inima! Sa ne fereasca,domnul.Amin!

 13. RadioM

  Eram in transport public,intra controlorul,iepurii prezenti.Controlorul isi face meseria cu amenda.Ce credeti? Lumea cinstita,cu biletul in mana,a sarit in capul controlorului,nu al smecherilor.
  Stati si va miorlaiti pe site-uri de saracie,dar bugetul statului are nevoie de bani sau de cuvantul lui dzeu si agheasma lui popa? Atunci vi le puneti si pe masa si va mai si inveliti.Trancaneli de dusi cu pluta,cu mana intinsa stati la primarie,nu la mnezeu.Iar la primarie pun cativa,care muncesc pt fel de fel de cotcari gata sa sustraga,dar nu sa puna si nici n-au mai pus,greierasii nevoiasi acum.
  Cel care munceste n-are dreptul la nimic,mai mult,e obligat sa plateasca orice serviciu la spital,oriunde,chiar daca are asigurare.Esti oropsit de necaz de la salariu la salariu,iar haimanalele beau,manaca si se “iubesc” la greu din munca ta si acum inca si morala tre sa accepti de la paparude.
  Toata ‘prostolaraia’ asta made in Moldova a luat drept existenta normala pomana, idiotia,sarlatanismul,ocupatia rusa,dar nicidecum demnitatea si munca.Munca te face om,nu pomana.
  Credinciosul nu se lauda,credinta e o chestiune intima,de suflet si sufletul nu se pune in piata.Referitor la caritate,o faci si atat,cu sudoarea ta,nu latri pe site-uri,ti-l iei acasa si ti-ai asigurat locul in rai.
  Am atestat lume africana foarte inteligenta.Moldoveanul in mijlocul Europei nu incape in piele de fudulie,prostie si lauda.Cum sa progreseze,daca mentalitatea e mucegaita, neschimbata de 72 ani?

 14. amdpasa

  cel de la RadioM se miorlaie cel mai mult… ba chiar mai mult, el este si cel care sta pe site-uri zile si nopti si miorlaie… acum, cum vine vorba din batrani: curva te scoate in prajina!!!! Nu mai trancani atat, dar fugi al munca… nu-ti ia nimeni bucatica din fata, stai bine… asi zice, ca din contra o “furi” pe a altora… Однажды, помывшись, Диоген выходил из бани, а навстречу ему шли знакомые, которые только собирались мыться. «Диоген, — спросили они мимоходом, — как там, полно народу?». «Полно», — кивнул Диоген. Тут же ему встретились другие знакомые, которые тоже собирались мыться и тоже поинтересовались: «Привет, Диоген, что, много людей моется?». «Людей — почти никого», — покачал головой Диоген. Возвращаясь как-то раз из Олимпии, на вопрос, много ли там было народу, он ответил: «Народу много, а людей совсем мало». А однажды он вышел на площадь и закричал: «Эй, люди, люди!»; но когда сбежался народ, напустился на него с палкой, приговаривая: «Я звал людей, а не мерзавцев».

 15. Andra

  Omul, prin firea lui, are tendinţa de a se gândi numai la el însuşi – se plasează pe el însuşi pe primul loc, şi rareori, dacă o face vreodată, plasează pe altcineva pe locul al doilea, inclusiv pe Dumnezeu. Pentru omul firesc, sacrificiul nu vine în mod natural. El are o poftă care este incapabilă de a fi satisfăcută. Aşa numitele nevoi par, întotdeauna, să fie mai mari decât venitul său, astfel că a avea „destul“ este ceva care nu poate fi niciodată atins. Printre cei care nu fac sacrificii sunt două extreme: unul este omul bogat şi lacom care nu doreşte să facă sacrificii, celălalt este cel sărac şi nevoiaş care crede că nu poate face sacrificii. Dar, cum poţi cere cuiva care este flămând să mănânce mai puţin? Există o sărăcie care să fie atât de mare încât sacrificiul să nu fie aşteptat sau există o familie atât de nevoiaşă încât plata zeciuielii să înceteze de a mai fi cerută? Deseori, Domnul ne învaţă folosind condiţii extreme pentru a ilustra un principiu. Povestea văduvei din Sarepta este un exemplu de mare sărăcie folosit pentru a predica doctrina care arată că mila nu poate să jefuiască sacrificiul aşa cum nu poate ea jefui nici dreptatea. În realitate, măsura adevărată a sacrificiului nu constă aşa de mult în ceea ce dă cineva drept sacrificiu, ci în ceea ce sacrifică cineva ca să dea. Credinţa nu este testată atât de mult când dulapul este plin, ca atunci când este gol. În aceste momente definite, criza nu creează propriul caracter – ea îl dezvăluie. Criza este un test.

 16. Vasile Butnaru

  Mult Stimat Oligarh,grabeste-te.Mana intinsa a actorului basarabean este Mana Lui Hristos care te cheama la … binefacere.

 17. Wolf Dacian

  Oligarhia Moldovei doreste din tot sufletul sa imparta Bogatia Agonisita cu oamenii saraci…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *