Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Nati Vozian: „Cred că am…

Nati Vozian: „Cred că am reuşit să fac un pas important spre o Moldovă mai europeană, mai frumoasă, mai tolerantă”

487-nati-vozian12A realizat zeci de traininguri de orientare profesională şi dezvoltare personală. A fost implicată în diverse acţiuni civice şi sociale. A militat pentru drepturile femeilor şi ale persoanelor cu dizabilităţi.

În timpul studiilor, visa să revină acasă, pentru a implementa cunoştinţele acumulate. Susţine că, peste hotare, contează mai puţin naţionalitatea. Important, însă, este profesionalismul. De curând, s-a stabilit cu traiul în România, însă promite să revină în R. Moldova cu noi idei şi proiecte.

„Mulţi moldoveni, oricum, se întorc la baştină”

După ce a obţinut licenţa în Economie la Institutul Internaţional de Management din R. Moldova, Nati Vozian a devenit licenţiată în Business Econimics la Universitatea Novi Hogeschool, Olanda. „Studiile peste hotare, din start, îţi oferă o perspectivă de creştere profesională şi personală. Am făcut studii şi în Moldova şi pot spune cu siguranţă că sistemul nostru educaţional necesită încă multe îmbunătăţiri şi schimbări”, spune Nati Vozian. Studiile în străinătate mi-au permis să-mi dezvolt o gândire critică, să analizez mai profund şi mai raţional lucrurile şi să găsesc soluţii reale la diverse probleme. Nu în ultimul rând, studiile din Olanda mi-au oferit abilităţile necesare de a lucra în echipă şi de a gestiona proiecte”, menţionează economista.

Recent, s-a stabilit în România. Spune că au existat mai multe motive pentru a lua această decizie, însă principalul a fost unul de ordin personal. „A fost o decizie matură şi asumată. De curând, m-am alăturat echipei Intelligent Life, The Economist, ediţia de România. Este o onoare, dar şi o provocare să fiu responsabilă de dezvoltarea a tot ce înseamnă Intelligent Life”, susţine Nati Vozian. Totodată, consideră că migraţia nu trebuie privită ca un proces negativ. „În prezent, în toată lumea, se atestă un proces de mobilitate foarte intens. Dacă analizăm istoria, prin procese masive de migraţie au trecut foarte multe ţări, care astăzi au un nivel de dezvoltare ridicat: Spania, Italia, Irlanda”, atestă economista. „Chiar dacă pleacă, mulţi moldoveni, oricum, se întorc la locul de baştină şi contribuie la dezvoltarea ţării, încercând să aducă nu doar banii acumulaţi, ci şi experienţă, cultură, tehnologii”, menţionează Nati Vozian.

487-nati-vozian2O dizabilitate nu este o inabilitate

Consideră că, în străinătate, nu naţionalitatea este cea care are un rol decisiv, ci profesionalismul persoanei. „De vreme ce ai obţinut o bursă sau ai fost angajată, criteriul după care eşti evaluat este productivitatea, reuşita, performanţa academică şi perseverenţa. Astăzi, când lumea a devenit atât de internaţională şi multietnică, nu cred că basarabenii înfruntă dificultăţi pentru a se afirma. Personal, am lucrat şi cu americani, şi cu români, şi cu ruşi şi, întotdeauna, am fost tratată bine. Or, ceea ce contează cu adevărat este deschiderea şi profesionalismul de care dai dovadă”, accentuează Nati Vozian. În timpul studiilor în Olanda, îşi dorea să revină în ţară, unde să implementeze cunoştinţele acumulate. „La acel moment, nu-mi puneam problema să rămân peste hotare. Credeam că pot face lucruri frumoase şi aici, acasă”, relatează economista.

A revenit cu numeroase idei. S-a implicat în diverse activităţi. A ţinut zeci de traininguri în orientare profesională şi dezvoltare personală. A militat pentru drepturile femeilor, dar şi a persoanelor cu dizabilităţi. Chiar în vara anului curent, a avut loc DARE Social Fashion Show. „Acest proiect este întemeiat pe visul meu de a schimba atitudinea societăţii noastre faţă de persoanele cu nevoi speciale. Prin acest eveniment, am vrut să arăt întregii societăţi că o dizabilitate nu este neapărat şi o inabilitate, şi că modelele de viaţă au un potenţial enorm şi o frumuseţe aparte”, ne destăinuie cea care a venit cu ideea unui atare proiect. „Cred şi sper că acest eveniment, în primul rând, a fost o lecţie de curaj, admiraţie pentru toţi cei prezenţi în sală, dar şi pentru cei care au urmărit evenimentul. Multe persoane mi-au mărturisit că acest eveniment le-a schimbat viziunea asupra vieţii. Cred că am reuşit să fac un pas important spre o Moldovă mai europeană, mai frumoasă şi mai tolerantă”, mai spune Nati Vozian.